V soboto je bilo ob 5776 testih potrjenih 1675 okužb, v bolnišnicah se zdravi 508 bolnikov, šest ljudi s covidom-19 je v soboto umrlo.

Kljub sobotnim zagotovilom vodje vladne svetovalne skupine za covid-19 Bojane Beović, da ne načrtujejo novih ukrepov, jih je vlada zaostrila na nedeljski dopisni seji. Od torka dalje bo gibanje znova omejeno na občine. Omejitev bo najprej veljala sedem dni za celotno državo, sproščanje pa bo potekalo postopoma, po regijah, ki bodo prve omejile epidemijo, je napovedal predsednik vlade Janez Janša.

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Na rdečem seznamu tudi obmejne dežele

Zaradi vse slabših epidemioloških razmer v sosednjih državah je vlada spremenila tudi seznam varnih držav, ki bo začel veljati opolnoči. Na zelenem seznamu ni več Srbije, ki je zdaj na oranžnem seznamu. Oranžni ostajata tudi hrvaška Istra in avstrijska Koroška. Več držav in regij je prešlo na rdečega. Na rdečem seznamu je tako 14 upravnih enot v Italiji in 14 na Hrvaškem. Rdeče so tudi celotna Avstrija (razen Koroške) in 16 enot Madžarske. Za vse, ki prihajajo z rdečih območij, velja karantena, razen če imajo veljaven negativni izvid testa ali če uveljavijo katero izmed 17 izjem. Pristojni poudarjajo, da je prehajanje meje dovoljeno le izjemoma, in to ni turizem.

V študentskih domovih le izjeme in prostovoljci

S ponedeljkom se zapirajo tudi dijaški in študentski domovi. V njih lahko ostajajo študentje, ki imajo stalno prebivališče v študentskem domu, študentske družine, študentje tujci in gostujoči profesorji. Z zadnjim sklepom ministrstvo omogoča nadaljnje bivanje študentom, ki že stanujejo v študentskih domovih in pomagajo pri nalogah preprečevanja epidemije. Predvsem naj bi šlo za študente medicine, ki delajo v zdravstvenih ustanovah, sodelujejo pri odvzemu brisov, delujejo na inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo ali pa pomagajo v klicnih centrih.

Vnuk ne more k babici v drugo regijo, lahko pa babica pride k njemu

Po odloku ministrstva bodo zaprti tudi vrtci. Varstvo bo zagotovljeno le za otroke staršev, ki opravljajo za delovanje družbe in države pomembna dela, kot so na primer zdravstveni delavci, zaposleni v civilni zaščiti, vojski in policiji ter v službah, ki so pomembne za oskrbo prebivalstva.

Otrok tudi ne more na počitnice ali obisk k babici in dedku, ki živita v drugi statistični regiji. Če gre za varstvo vnukov, pa je prehod v drugo regijo dovoljen, saj gre za neodložljivo družinsko zadevo.

Preverite vozne rede

Spremenjen bo vozni red javnega potniškega prometa. Prilagajali ga bodo sproti. Nekateri prevozniki bodo vozili po poletnem voznem redu, drugi po počitniškem.