Smernice se med drugim nanašajo na ocene tveganja in ustrezne ukrepe ter načrtovanje za prihodnost. Foto: Reuters
Smernice se med drugim nanašajo na ocene tveganja in ustrezne ukrepe ter načrtovanje za prihodnost. Foto: Reuters

"Danes se bolj kot kdaj koli prej zavedamo, da sta varovanje in spodbujanje varnosti in zdravja pri delu bistvena tako za delavce in delavke kot za podjetja, sisteme socialne zaščite in celotno družbo," je ob objavi smernic dejal komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit. Kot je dodal, bodo smernice delodajalcem in podjetjem v pomoč pri obvladovanju vrnitve na delo in praktičnem svetovanju zaposlenim.

V smernicah, ki si jih lahko ogledate TUKAJ, bodo delodajalci našli odgovore na konkretna vprašanja, na primer o tem, kako čim bolj zmanjšati izpostavljenost koronavirusu na delovnem mestu, kako posodobiti oceno tveganja in poskrbeti za zaposlene, ki so zboleli, pa tudi nasvete za načrtovanje in učenje za prihodnost in ohranjanje dobre obveščenosti, so sporočili iz Bruslja.

Smernice bodo redno posodabljali

Glede na razvoj dogodkov bodo smernice redno posodabljali z zanesljivimi informacijami. Agencija je v danes objavljenih smernicah zajela več področij, in sicer oceno tveganja in ustrezne ukrepe, vključevanje delavcev in delavk, skrb za zaposlene, ki so zboleli, načrtovanje in učenje za prihodnost, ohranjanje dobre obveščenosti ter informacije za posamezne sektorje in poklice.