Sorodna novica Novi koronavirus: Devet novih pozitivnih testov, dva bolnika umrla

V torek je bilo v Sloveniji opravljenih 1459 testov in potrjenih devet okužb z novim koronavirusom, skupaj je potrjenih 1353 okužb, med njimi sta 602 moška in 751 žensk. Včeraj sta umrla še dva bolnika s covidom-19, skupaj 79. Skupno število hospitaliziranih se že teden dni zmanjšuje. Po zadnjih podatkih se v slovenskih bolnišnicah zdravi 82 ljudi, 24 bolnikov je na intenzivni terapiji, v domačo oskrbo pa so jih včeraj odpustili osem.

V Sloveniji je bilo doslej opravljenih 44.435 testov. Med zaposlenimi v zdravstvu je 159 okuženih, med oskrbovanci domov za starejše 291, je razvidno iz objave na spletnem sledilniku covid-19. Doslej je bilo skupaj hospitaliziranih 326 bolnikov s covidom-19, odpuščenih v domačo oskrbo pa 210.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je danes na zdravljenju 34 bolnikov s covidom-19, v UKC Maribor 28, v Splošni bolnišnici Celje 13 in sedem v Univerzitetni kliniki Golnik, še navaja covid-19 sledilnik.

V sodelovanje pri študiji za zdaj privolila dobra tretjina povabljenih

V ponedeljek je stekla študija, s katero strokovnjaki prek odvzema brisov in krvi ugotavljajo razširjenost covida-19 v slovenski populaciji. K sodelovanju je bilo povabljenih 3000 posameznikov iz vse Slovenije, do danes dopoldne pa je v sodelovanje privolilo 1076 ljudi. "Odvzem vzorcev se je začel v Ljubljani, logično iz logističnih razlogov. V torek in sredo se nadaljujejo z ekipami po vsej Sloveniji. Izkušnje prvih dni so zelo pozitivne, zato gre najprej moja zahvala vsem, ki so vabilo sprejeli in prijazno sprejeli ekipo, ki je te vzorce odvzela," je na dopoldanski novinarski konferenci povedal predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec.

Kot je povedal Petrovec, so člani ekipe zelo optimistični. "Nobenih težav ni bilo zaznati v teh dveh dneh delovanja. Ekipe se vračajo v poznih večernih urah. To pomeni, da potem ljudi čaka nočno delo, da vse te vzorce presortirajo. Treba jih je obdelati in seveda pri vseh tistih, ki so namenjeni testiranju na prisotnost virusa iz brisa nosno-žrelnega prostora, tudi zagotoviti rezultate do jutra," je povedal predstojnik.

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je vse povabljene znova pozval, naj se odzovejo in sodelujejo v študiji – čas je še do petka. Foto: MMC RTV SLO
Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je vse povabljene znova pozval, naj se odzovejo in sodelujejo v študiji – čas je še do petka. Foto: MMC RTV SLO

Do torka brez pozitivnih primerov

Po navedbah Petrovca je bilo v ponedeljek in torek odvzetih okoli 200 vzorcev, ki so bili čez noč testirani. "Za zdaj med odvzetimi ni bilo pozitivnega preiskovanca, kar glede na število odvzetih vzorcev in tudi na siceršnje epidemiološko stanje ne preseneča," je povedal Petrovec in poudaril, da bo treba na končne rezultate, ki bodo povedali nekoliko več, počakati približno deset dni od začetka študije, saj bo drugi del raziskave, ki poteka na krvnih vzorcih, izveden nekoliko z zamikom.

"Se pravi, da ko bo končano vzorčenje, bomo potrebovali od dva do tri dni, da se naredi tudi drugi del. Takrat bodo vsi preiskovanci dobili skupno poročilo o njihovem zdravstvenem stanju," je povedal Petrovec. Pojasnil je, da bodo pozitivni posamezniki o okužbi nemudoma obveščeni, obveščen pa bo tudi področni epidemiolog, ki bo odredil ustrezne ukrepe.

Dva tedna karantene za okužene, teden za druge iz gospodinjstva

"Vsaka oseba, ki je okužena z novim koronavirusom, mora v izolacijo. Ta izolacija traja najmanj 14 dni, lahko pa je daljša glede na kliničen potek bolezni," je povedala Maja Sočan. Foto: MMC RTV SLO

Kot je na novinarski konferenci pojasnila predstojnica Centra za nalezljive bolezni na NIJZ-ju Maja Sočan, bodo sodelujoči v študiji, pri katerih bo morebiti odkrita okužba z novim koronavirusom, s simptomi ali brez, prijavljeni območnemu epidemiologu. "Ta jo bo poklical po telefonu, se z njo pogovoril glede simptomatike, stikov, glede možnosti, kje bi se lahko okužila, in ji svetoval, kako naprej," je povedala Sočanova.

"Od danes dalje pa, ker je pozitivnih primerov tako malo, še intenzivneje spremljamo vse tiste, na katere bi se lahko okužba prenesla," je ob tem povedala Sočanova. "Za vse osebe, ki živijo z morebiti okuženo asimptomatsko osebo, bo epidemiolog predlagal sedemdnevno karanteno," je povedala in pojasnila, da bo po izteku sedemdnevne karantene odvzet bris vsem, ki so bili z okuženim v visoko tveganem tesnem stiku, nadaljnji ukrepi pa bodo odvisni od rezultata testiranja. "Karantena se bo s sedmim dnem iztekla, če bo rezultat negativen, ob pozitivnem pa se bo ukrepalo po ustaljenih postopkih," je povedala epidemiologinja.

Sorodna novica Zakaj je pomembno, da sprejmemo vabilo k sodelovanju v študiji o razširjenosti koronavirusa?
Oskrbovancev iz Ljutomera ne bodo premestili na Ptuj