Vlada v Madridu razmišlja tudi o prepovedi gibanja ponoči. Foto: Reuters
Vlada v Madridu razmišlja tudi o prepovedi gibanja ponoči. Foto: Reuters

Zaradi covida-19 je do zdaj v Španiji umrlo 34.366 ljudi, od tega 156 v zadnjem dnevu.

Španija je postala šesta država na svetu, ki je presegla mejnik milijona okužb – za ZDA, Indijo, Brazilijo, Rusijo in Argentino.

Novi val pandemije je sicer za zdaj zahteval manj smrtnih žrtev v primerjavi s prvim v marcu in aprilu, ko so dnevno poročali tudi o 800 mrtvih.

Zdravstveni delavci kljub temu svarijo pred preobremenjenostjo zdravstvenega sistema. Minister za zdravje Salvador Illa je tako v torek dejal, da vlada razmišlja o novih ukrepih, med drugim o prepovedi gibanja ponoči.

V četrtek bo v Španiji potekalo srečanje ministrstva s predstavniki španskih regij, ki sicer same nadzorujejo zdravstveni sistem. Spori med vlado in regijami ter strankami glede ukrepov so po oceni strokovnjakov otežili odziv na pandemijo, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Kljub sporom so v Španiji uvedli več ukrepov, med drugim so v Madridu in okolici omejili gibanje, v Kataloniji pa so zaprli bare in restavracije.

Težave z dobavo zdravil na Hrvaškem

Medtem ko so na Hrvaškem potrdili kar 1424 okužb, so distributerji zdravil bolnišnicam po državi zaradi dolga nehali dostavljati zdravila.

"Imel sem prav, ko sem dejal, da bomo imeli v naslednjih sedem do deset dni več kot 2000 pozitivnih, napovedi epidemiologov pa so, da se bodo okužbe še povečevale," je dejal vodja Nacionalnega zavoda za javno zdravje Zvonimir Šostar.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je v zadnjem dnevu 1424 okuženih pri opravljenih 5400 testih. Največ okužb ostaja v županiji Mesto Zagreb, 410, v Primorsko-goranski županiji, 63 primerov, v Istrski županiji pa 17.

Na Hrvaškem je aktivno okuženih 6459 ljudi. V bolnišnicah zdravijo 622 bolnikov s covidom-19, med njimi jih je 38 priključenih na medicinski ventilator, kar je največ po 25. februarju, ko so v državi potrdili prvi primer okužbe.

Hrvaški premier Andrej Plenković je dejal, da so "policijska ura, omejitveni ukrepi, vnovično zaprtje skrajne mere, če se bo stanje poslabšalo".

Vse ostrejše ukrepe sprejema vse več evropskih držav. Foto: Reuters
Vse ostrejše ukrepe sprejema vse več evropskih držav. Foto: Reuters

Ustavitev dobave zaradi dolga

Na Hrvaškem pa imajo v času epidemije tudi težave z dobavo zdravil, saj imajo bolnišnice preveč dolgov. Vodilni distributerji zdravil so ustavili oskrbo bolnišnicam, ki imajo več kot leto dni dolga 513 milijonov evrov. Teh naj bi bilo okoli 70 odstotkov.

Distributerji so vladi postavili pogoj, da mora vsaj polovico dolga plačati do konca leta. Iz bolnišnic sporočajo, da za zdaj ne čutijo pomanjkanja posameznih zdravil, saj imajo zaloge, in da pomanjkanja tudi ne pričakujejo, saj da bodo vlada in distributerji dosegli dogovor. Premier Andrej Plenković je v torek izjavil, da distributerjem zdravil niso mogli ponuditi več denarja, dokler ne bo rebalansa državnega proračuna.

  • Lombardija: Začasni bolnišnici v Bergamu in Milanu

V italijanski deželi Lombardija sta zaradi naraščanja števila okužb znova začeli delovati začasni bolnišnici v Bergamu in Milanu, ki so ju za oskrbo bolnikov s covidom-19 uporabljali že spomladi, ko je epidemija covida-19 Lombardijo močno prizadela. Vmes so ju zaprli, zdaj pa sta znova začeli delovati. Tako je zdravstveni sistem v Lombardiji pridobil dodatno 201 posteljo na intenzivni negi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V deželi so v zadnjih 24 urah potrdili 4126 novih okužb s koronavirusom, od tega 1800 samo v Milanu. Pozitivnih je bilo 11 odstotkov testov. Milanski župan Giuseppe Sala je starejše od 65 let pozval, naj ostanejo doma.

Predsednik znanstvenega odbora, ki svetuje italijanski vladi, Agostino Miozzo pa je medtem dejal, da se Italija ni dovolj pripravila na drugi val epidemije. "Nismo storili vsega, kar bi lahko. Zdaj ne smemo več izgubljati časa," je poudaril.

V Italiji so sicer v zadnjem dnevu potrdili rekordnih 15.199 novih primerov okužbe ob prav tako rekordnih 177.848 testiranjih, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. V zadnjih 24 urah je s covidom-19 po podatkih italijanskega ministrstva za zdravje umrlo 127 ljudi. To je sicer znatno manj kot v prvem valu pandemije covida-19, ko je marca in aprila za posledicami okužbe z novim koronavirusom umiralo celo do 900 ljudi na dan.

Po Evropi sprejemajo vse strožje ukrepe
  • V Švici največ novih okužb v enem dnevu

V Švici so v zadnjem dnevu potrdili 5583 novih okužb s koronavirusom, kar je največ v enem dnevu do zdaj. V primerjavi s podatki, sporočenimi v torek, se je število novih primerov skoraj podvojilo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Švicarski minister za zdravje Alain Berset je dejal, da vlada preučuje vse možnosti za zajezitev novega koronavirusa, tudi uvedbo "mini karantene" ali policijske ure. Ena od možnosti je tudi zaprtje trgovin za dva tedna. Vendar pa je po njegovih besedah še prezgodaj za takšne odločitve. "Prihodnja dva tedna bosta ključna," je poudaril Berset. Švicarske oblasti so sicer določene ukrepe zaostrile že na začetku tega tedna.

Razmere glede koronavirusa so zaostrene po vsej Evropi. Foto: Reuters
Razmere glede koronavirusa so zaostrene po vsej Evropi. Foto: Reuters
  • Avstrija z 2000 okuženimi v enem dnevu

Avstrija, ki ima nekaj manj kot devet milijonov prebivalcev, je potrdila nov dnevni mejnik z 1958 okužbami in 11 umrlimi. V državi je 15.867 potrjenih aktivnih primerov okužbe ali 737 več kot dan pred tem.

Največ novih okužb so potrdili na Dunaju (514), sledijo dežele Spodnja Avstrija s 341 novimi okužbami, Zgornja Avstrija s 328, Tirolska s 232, Salzburško s 197 in Štajerska s 174 novimi okužbami od torka.

  • Nemški minister za zdravje okužen

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je imel pozitiven izvid testa na novi koronavirus. Kot je sporočilo nemško ministrstvo za zdravje, ima minister za zdaj simptome prehlada in je v samoizolaciji na svojem domu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Tiskovni predstavnik nemške vlade je pojasnil, da je Spahn danes sodeloval na seji vlade, kljub temu pa preostalim ministrom za zdaj ni treba v samoizolacijo. Pojasnil je, da na sejah vlade upoštevajo higienske ukrepe in medsebojno razdaljo za preprečevanje širjenja covida-19. Tudi nemška kanclerka Angela Merkel za zdaj ne bo šla v samoizolacijo, poroča nemški spletni portal Focus online.

Na fotografijah z dopoldanske seje vlade je videti, da je Spahn nosil zaščitno masko. Za pozitivni izid testa na koronavirus je izvedel popoldne.

V Nemčiji tako kot v večini evropskih držav v zadnjem času strmo narašča število okuženih z novim koronavirusom, zato v državi zaostrujejo ukrepe proti širjenju covida-19.

Sorodna novica Po 1400 okužb dnevno na Madžarskem, a Orbanova vlada ne hiti z ukrepi
  • Madžarska tretja po okužbah v Evropi

Podatki Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC), objavljeni 19. oktobra, kažejo, da je smrtnost zaradi koronavirusne bolezni na milijon prebivalcev v tednu dni na Madžarskem tretja najvišja v Evropi, takoj za Češko in Romunijo.

Kot dodaja AFP, je težava poleg tega pomanjkljivo testiranje na novi koronavirus, saj manj testov od Madžarske na tisoč prebivalcev v EU-ju opravijo le še v Bolgariji. Tudi zato naj bi uradna statistika o številu potrjenih okužb – teh naj bi bilo v zadnjem času okoli 1400 dnevno – ne odražala dejanskega stanja. Oktobra so npr. izdali manj obveznih karanten, kot pa je bilo število aktivno okuženih.

  • Na Češkem skoraj 12.000 novih okužb

Novi koronavirus se še naprej pospešeno širi tudi na Češkem in Slovaškem. Iz Češke poročajo o 11.984 novih okužbah, zato tamkajšnje oblasti uvajajo podobne ukrepe kot spomladi, saj zapirajo trgovine in omejujejo gibanje. "Vlada bo ... omejila gibanje in stike z drugimi ljudmi ... z izjemo poti na delo, v trgovino in k zdravniku," je dejal minister za zdravje Roman Prymula.

V četrtek bo zaprtih večina trgovin in poslovalnic, izjema velja za trgovine z živili, drogerije in lekarne. Uvajajo tudi podobne omejitve gibanja, kot so jih imeli spomladi. Od doma gredo lahko, če morajo v službo, k zdravniku ali po nakupih. Dovoljeni sicer ostajajo tudi sprehodi v parkih in naravi. Ukrepi bodo predvidoma v veljavi do 3. novembra.

Skupno so v državi z 10,7 milijona prebivalcev potrdili 194.000 okužb, od tega je umrlo več kot 1600 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Iz Slovaške medtem poročajo o rekordnih 2202 novih okužbah. Skupno se je v državi s 5,5 milijona prebivalci z novim koronavirusom okužilo 33.602 ljudi, umrlo je 98 ljudi.

  • Poljska (še) ne želi v popolno zaprtje
Sorodna novica "Zelo očitno je, da se Švedska izrablja kot figura v političnih igricah"

Poljska poskuša širjenje okužb omejiti s številnimi ukrepi, ki pa očitno še nimajo želena učinka, zaradi česar vlada napoveduje nove ukrepe. Od torka je bilo namreč v državi potrjenih 10.040 okuženih, največ od februarja, 130 obolelih je umrlo. V bolnišnicah je 9500 obolelih, 757 jih je priklopljenih na respiratorje.

"Ne želimo znova uvesti popolnega zaprtja javnega življenja, kakršnega smo imeli spomladi, ampak bomo uvedli tiste omejitve, ki so nujne," je dejal tiskovni predstavnik Piotr Mueller. Šolanje na daljavo načrtujejo za učence višjih razredov osnovne šole, in sicer do preklica.

Vse višji je pritisk na zdravstveni sistem. Vlada bo sicer vzpostavila začasne bolnišnice v vsaki od 16 poljskih regij, a jim primanjkuje zdravstvenega osebja.

  • 4848 novih okužb v Romuniji

Iz Romunije z okoli 19,4 milijona prebivalcev poročajo o 4848 novih okužbah. Testiranj je bilo 37.025. Skupaj se je tam s koronavirusom okužilo 191.102 ljudi. Od tega jih je 6065 umrlo, v zadnjem dnevu 69. V bolnišnicah je trenutno 10.250 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 766 priključenih na medicinske ventilatorje.

  • Največ mrtvih v Rusiji do zdaj

O 317 umrlih s covidom-19 pa poročajo iz Rusije, kjer so v zadnjem dnevu potrdili 15.700 okužb.

Država s 145 milijoni prebivalcev je do zdaj potrdila več kot 1,4 milijona okuženih in skoraj 25.000 umrlih.

  • Skoraj tisoč okuženih v BiH-u

Po 3000 opravljenih testiranjih iz Bosne in Hercegovine (BiH) poročajo o 922 okuženih in 14 smrtnih primerih za covidom-19. Večino novih okužb so potrdili v Federaciji BiH, in sicer 654.

Največ novih okužb je v največjih mestih po državi: v Sarajevu 225, v Mostarju 127 in v Banjaluki 121. Aktivno okuženih v državi je 9505, od tega 5021 v Federaciji BiH, 4432 v Republiki Srbski ter 52 v okrožju Brčko.

V državi se zvišuje število okuženih na 100.000 prebivalcev. V tednu med 11. in 18. oktobrom je bilo 107 okuženih na 100.000 prebivalcev, v tednu pred tem pa 67 okuženih na 100.000 prebivalcev. Epidemiologi opozarjajo, da je zaradi nadaljevanja širjenja okužb treba poostriti epidemiološke ukrepe. V Republiki Srbski in Sarajevskem kantonu je od danes obvezna uporaba zaščitnih mask tudi na prostem. Kršilcem grozijo kazni od 55 do 265 evrov.

  • V Srbiji največ potrjenih novih okužb

V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili 512 novih primerov okužbe, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije, je sporočilo srbsko ministrstvo za zdravje. V Srbiji, ki ima okoli sedem milijonov prebivalcev, so skupaj potrdili 37.120 okužb. Dozdajšnji dnevni rekord, ki so ga potrdili 26. julija, je znašal 467 novih okužb.

V zadnjem dnevu je umrl še en bolnik s covidom-19, do zdaj pa 781. V srbskih bolnišnicah je 490 bolnikov s to boleznijo, od tega jih je 27 priključenih na medicinske ventilatorje.

Na Kosovu so medtem opravili 974 testov na novi koronavirus in potrdili 124 novih primerov. Novih smrtnih žrtev ni. V državi z okoli 1,8 milijona prebivalcev je aktivno okuženih 1770 ljudi.

Rekordno število okužb tudi na Balkanu