Foto: EPA
Foto: EPA

Slovenski škofje so že januarja sprejeli izjavo, v kateri podpirajo cepljenje proti covidu-19 in tudi napor za izdelavo cepiv.

"Na Slovenski škofovski konferenci smo zapisali tudi, naj se katoličani, če je mogoče, cepijo s cepivi Pfizerja in BioNTecha ter Moderne, s cepivom AstraZenece pa takrat, ko nista na voljo prvi dve cepivi," pravi generalni tajnik SŠK-ja Tadej Strehovec.

Po izjavi pa so na spletni strani Slovenske škofovske konference objavili še nekaj odgovorov na najpogostejša vprašanja, med njimi o tem, ali so cepiva pridobljena na etično sporen način, s katerimi cepivi se lahko cepijo katoličani in kakšno je stališče slovenske škofovske konference do cepiva AstraZenece.

AstraZeneca, tako Strehovec, v delu proizvodnje cepiva vključuje tudi uporabo celic splavljenih otrok.

"Za nas katoličane je svetost človeška življenja izjemna vrednota in jo upoštevamo tudi pri presoji teh vprašanj, katera cepiva je primerno uporabljati, katerih pa ne," pravi Strehovec.

Slovenska škofovska konferenca katoličanom zato odsvetuje cepljenje s cepivom AstraZenece.

Naj se katoličani cepijo z moralno sprejemljivimi cepivi npr. Pfizerja in BioNTecha ali pa Moderne. Če pa ni na voljo teh dveh cepiv, pa je tudi cepivo AstraZenece moralno dopuščeno.

"Tudi preostala cepiva Johnson & Johnsona ali Sputnik so pripravljena z enakim tipom celic, veliko bioloških zdravil je pripravljenih na ta način. Če bodo ljudje dvomili, potem so lahko posledice v hujšem poteku bolezni ali žrtvah," opozarja Roman Jerala, vodja Laboratorija za biotehnologijo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani.

Pri Slovenski škofovski konferenci sicer poudarjajo, da se je papež Frančišek že cepil in da k temu spodbuja tudi druge, saj da je naša dolžnost zaščititi zdravje in življenja ter omejiti epidemijo.

Škofovska konferenca: Cepivo AstraZenece je etično sporno