Pri 14 ljudeh je bil tudi vnovičen test pozitiven. Foto: BoBo
Pri 14 ljudeh je bil tudi vnovičen test pozitiven. Foto: BoBo

Minister za zdravje Tomaž Gantar in minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj sta obiskala dom za starejše v Šmarju pri Jelšah. Gantar je po obisku popoldne dejal, da lahko zatrdi, da je za varovance dobro poskrbljeno: "Osebje je ločeno. Okuženi so stalno pod nadzorom." Dodal je, da je trenutno okuženih 32 ljudi v domu in da se lahko pričakuje, da bo kdo izmed njih tudi resneje zbolel in bo takrat tudi hospitaliziran. "Organizacija dela v tem domu lahko predstavlja model, kako bomo ravnali naprej tudi drugje. Zdajšnje število okuženih je posledica časa, ko še ni bilo nobenih ukrepov ali omejitev obiska v tem domu," je še dejal.

V sredo je umrla druga oskrbovanka doma za ostarele Šmarje pri Jelšah, število okuženih se je tam povečalo na 32. Informacije o dodatnih okužbah pa prihajajo tudi iz drugih domov. Med njimi so Ljubljana Vič - Rudnik, Preddvor, Metlika.

Po Gantarjevih besedah lahko pričakujemo, da bo v prihodnjih dneh kakšen lahko tudi resneje zbolel. Po njegovem mnenju je sedanje število okuženih v domu posledica obdobja, ko še ni bilo uvedenih nobenih ukrepov, niti omejitev obiska. Glede na inkubacijsko dobo virusa pa bodo v prihodnjih dneh lahko videli, kako učinkoviti so bili sprejeti ukrepi. Sicer pa je Gantar pohvalil organizacijo doma, ki po njegovih besedah predstavlja model, po katerem se bodo lahko zgledovali v prihodnje. Ob tem je opozoril, da je tako zdravstveni sistem kot sistem domov za starejše in drugih socialnovarstvenih zavodov močno kadrovsko podhranjen.

Prostovoljci, ki želijo pomagati, naj se javijo svojemu lokalnemu štabu civilne zaščite. Foto: BoBo
Prostovoljci, ki želijo pomagati, naj se javijo svojemu lokalnemu štabu civilne zaščite. Foto: BoBo

Priprave na pomanjkanje kadra

V Šmarju se zato skupaj z lokalnim štabom civilne zaščite že pripravljajo na morebitno pomanjkanje kadra, je pojasnil Cigler Kralj. Sodelovanje je ministroma danes predstavil župan Matija Čakš, Cigler Kralj pa ga je označil za zgledno. "To je vzorčni primer za sodelovanje domov za starejše z lokalnimi štabi civilne zaščite," je dodal.

"Izjemno bi se zahvalil osebju v Domu starejših Šmarje pri Jelšah in vsem zaposlenim v drugih domovih starejših. S kolegom Gantarjem sva videla, da je osebje strokovno in profesionalno, že vnaprej se pripravljajo v sodelovanju s civilno zaščito na morebitno pomanjkanje kadra. Poskrbeti je treba tudi za psihosocialno pomoč zaposlenim v domovih starejših, kar tu že počno," je na novinarski konferenci vlade obisk opisal minister Cigler Kralj.

V domu in štabu civilne zaščite jim je zaposlenim v domu in drugim, ki delajo na terenu, uspelo zagotoviti možnost pogovora s psihologi. "Duševne stiske se z vedno več primeri bolezni krepijo in je nanje treba ustrezno odgovoriti. Ta možnost pogovora marsikomu zelo pomaga, da se razbremeni," je dejal minister.

Ministra Tomaž Gantar in Janez Ciglar Kralj sta obiskala dom starejših v Šmarju pri Jelšah. Foto: Televizija Slovenija
Ministra Tomaž Gantar in Janez Ciglar Kralj sta obiskala dom starejših v Šmarju pri Jelšah. Foto: Televizija Slovenija

Prostovoljci naj se javijo civilni zaščiti

Janez Cigler Kralj: "Pozval bi vse državljane, da naredijo vse, da bo delo v domovih za starejše čim bolj strokovno in nemoteno teklo dalje. Stanovalci domov za starejše izjemno dobro in strpno prenašajo težke razmere in izolacijo v sobah. Na drugi strani jim domovi, kolikor je mogoče, omogočajo stik s svojci prek telefonov in videopovezav."

Vse prostovoljce, ki bi želeli pomagati, je napotil k predstavnikom lokalnih štabov, ki bodo organizirali delo. Po njegovih besedah je namreč treba zagotoviti, da bo pomoč centralizirana in da bodo posamezniki ustrezno poučeni in usmerjeni.

"Glede tega, kako so nove okužbe prišle v domove starejših, je težko ugibati. Obiski so bili prepovedani že s 6. marcem. Velika večina domov je prepoved resno vzela in jo striktno izvajala. Vedno pa ostaja tveganje, da zaposleni, ki odhajajo iz hiše in se vanjo vračajo, s sabo prinesejo virus. So pa vsi domovi v stalnem stiku z lokalnimi zdravstvenimi ustanovami in v izvajanju zaščitnih protokolov pri ravnanju z vsemi materiali in osebami. Da bi le čim bolj preprečili nadaljnje širjenje virusa," je na novinarsko vprašanje glede novih okužb odgovoril Cigler Kralj.

"Prepuščeni smo sami sebi"

V domu Šmarje pri Jelšah pa so dopoldne (pred obiskom ministrov) zatrdili, da so prepuščeni sami sebi. Šele v sredo so namreč po kriznem sestanku tri okužene odpeljali v bolnišnico. Z novim koronavirusom je pri njih okuženih 32 stanovalcev, kar je šest več kot v sredo. Pri zaposlenih novih okužb niso potrdili, kar pomeni, da jih je s koronavirusom okuženih skupaj šest.

Direktorica doma upokojencev Šmarje pri Jelšah Gordana Drimel pravi, da je virus izredno agresiven, širi se hitreje, kot so pričakovali. V domu izvajajo vse mogoče ukrepe s sredstvi, ki jih imajo na razpolago. Ker se bolezenski znaki še pojavljajo, pričakuje porast potrjenih okužb tudi v prihodnjih dneh.

"Na samem začetku je veljalo, da postane človek kužen, ko zboli z znaki virusnega obolenja, kot so povišana telesna temperatura, nahod, slabo počutje in kašelj. Vendar glede na potek v naši ustanovi, tako pri stanovalcih kot zaposlenih, kjer bolezen večina trenutno k sreči preboleva z blažjo simptomatiko, tega zagotovo ne moremo potrditi," je opisala.

Skupno število opravljenih testov (zeleno) in pozitivnih testov (modro). Foto: Vlada RS
Skupno število opravljenih testov (zeleno) in pozitivnih testov (modro). Foto: Vlada RS
Statistika pozitivnih na novi koronavirus po regijah. Foto: Vlada RS
Statistika pozitivnih na novi koronavirus po regijah. Foto: Vlada RS

Enemu bolniku se je stanje izboljšalo, eden je umrl

"Na Infekcijski kliniki se zdravi 41 bolnikov, od tega 11 v enoti intenzivne terapije. Eden od bolnikov v enoti intenzivne terapije je bil ekstubiran, torej ne potrebuje več umetne ventilacije – to je izredno dobra novica, ki smo jo komaj čakali," je pred tem v izjavi za javnost stanje opisala predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc. "Žal pa je ponoči umrl oskrbovanec doma iz Metlike, ki je bil tudi sicer kroničen bolnik s hudimi osnovnimi boleznimi," dodaja.

V izjavi se je dotaknila tudi napovedi za naslednji oz. tedne. Poudarila je, da so napovedi nehvaležne, ker moramo počakati, kaj bo prinesel naslednji teden. "To bo kritično, potem pa se bomo nekoliko lažje orientirali, vsekakor pa ne bo konec čez noč. Vsi bolniki na intenzivni terapiji potrebujejo kar nekaj tednov, da jih nehamo umetno predihavati, tudi bolniki na oddelkih potrebujejo kisik, hospitalizacije so kar dolge, zato se število bolnikov tudi širi," pojasnjuje Tatjana Lejko.

Poziv upokojencem, naj ne hodijo na banke: "Nihče vam ne bo odvzel denarja"

Ob tem poziva upokojence, ki jim bodo v prihodnjih dneh nakazali pokojnine, naj ne hodijo v banko. "Nihče vam ne bo odvzel tega denarja. Če ga ne potrebujete nujno, ne hodite v javnost, če se le da, skušajte plačati račune po elektronski poti, sicer pa naj gre po denar kateri od vaših svojcev, ki je manj ogrožen," je dejala zdravnica.

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom ni enako številu vseh okuženih s tem virusom v Sloveniji. Ne testirajo namreč vseh. Na primer: če nekdo v družini kaže znake okužbe, ga po zastavljeni metodologiji ne testirajo, temveč mora ostati doma v samoosamitvi skupaj z družinskimi člani (razen če je v rizični skupini, npr. kronični bolnik in obstaja možnost zapletov). Strokovnjaki menijo, da je dejansko okuženih najmanj petkrat več.

Število okuženih v domovih za starejše raste

Okužen zaposleni v trboveljski bolnišnici

O okužbi s koronavirusom poročajo tudi iz trboveljske bolnišnice. Okužen naj bi bil eden izmed članov zdravstvenega osebja, konec tedna je dobil vse znake koronavirusne bolezni, zato se je v nedeljo testiral in rezultat je bil pozitiven. V bolnišnici so sprejeli vse potrebne ukrepe za preprečevanje nadaljnje okužbe. Iz previdnosti sta se osamili zdravnica in medicinska sestra, ki sta bili v stiku z obolelim.

Domovi za starejše so vse bolj so kritična točka
Sorodna novica V Metliki prostovoljci pomagajo tudi pri razdeljevanju hrane starejšim

Zaščitna oprema je težava

Biserka Marolt Meden, predsednica društva Srebrna nit, je medtem za TV Slovenija opozorila, da so razmere po domovih za ostarele še vedno problematične. Velika težava je pomanjkanje zaščitne opreme, ki je ni premalo samo za osebje, temveč tudi za morebitne prostovoljce, ki bi potencialno lahko olajšali breme osebju, zato je tudi prostovoljcev manj.

Tudi patronažna služba nima dovolj zaščitne opreme, je zatrdila Marolt Medenova. Poleg tega se delo patronažne službe omejuje, biti pa bi moralo nasprotno: službo bi morali okrepiti, da se razbremenijo bolnišnice.

Ne smemo pozabiti niti na psihično stanje oskrbovancev domov za ostarele. Imajo premalo socialnih stikov, ti pa so potrebni, je poudarila. Na srečo so se razmere na tem področju začele izboljševati s pomočjo sodobne tehnologije. Biserka Marolt Meden je pristojne še pozvala, naj zagotovijo navodila, kako na varen način omogočiti stike z umirajočimi.

577 pozitivnih testov

Z vlade so sporočili, da so poenotili metodologijo zbiranja različnih podatkov od začetka epidemije novega koronavirusa, torej od 12. marca. Presečna ura za zajem podatkov je po novem ob polnoči za pretekli dan, kar pomeni, da podatki odražajo stanje za pretekli dan.

V sredo so tako opravili 1181 testiranj, 36 je bilo pozitivnih. En človek je umrl, 98 se jih zdravi po bolnišnicah, 17 na intenzivni negi.

Skupno so do polnoči tako opravili 17.294 testiranj, od tega je bilo 577 testov pozitivnih, obolelih pa je 562, saj so pri štirinajstih ljudeh test ponovili, dva človeka pa sta testiranje opravila v tujini.

Razdelitev po regijah je takšna: 196 jih prihaja iz osrednjeslovenske statistične regije, 106 iz savinjske, 67 iz jugovzhodne Slovenije, 53 iz podravske statistične regije, 39 iz gorenjske, 22 iz koroške,21 iz primorsko-notranjske, 17 iz pomurske, 13 iz obalno-kraške, 10 iz zasavske ter po 7 iz posavske in iz goriške regije. Štirje oboleli so tuji državljani, so zapisali na vladi.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.