Zobozdravniki opozarjajo, da zaščitne opreme zmanjkuje. Foto: Reuters
Zobozdravniki opozarjajo, da zaščitne opreme zmanjkuje. Foto: Reuters

Ljubljana

V Zdravstvenem domu Ljubljana nujno zobozdravstveno oskrbo nudijo na dveh točkah. Na Kotnikovi ulici lahko od 8. do 12. ure in od 14. do 18. ure le ob predhodnem naročilu njihovega osebnega ali nadomestnega zobozdravnika pomoč poiščejo bolniki brez suma okužbe z novim koronavirusom.

Bolniki s covidom-19 ali sumom okužbe pa lahko zobozdravniško pomoč v nujnih primerih poiščejo v enoti na Metelkovi ulici od 14. do 17. ure. Prihod bolnika v to ambulanto je treba napovedati oz. ga naročiti. To stori bolnikov osebni zobozdravnik ali pa triažni zobozdravnik. Ta je ob koncih tedna in praznikih dosegljiv med 8. in 18. uro na telefonski številki 01 30 09 668. Med tednom pa so kontaktne informacijske oz. triažne točke organizirane tudi po drugih osrednjeslovenskih zdravstvenih domovih.

V ljubljanskem zdravstvenem domu so za STA pojasnili, da z naročanjem zagotavljajo, da se na enem mestu ob istem času ne zbere večje število ljudi. Bolniki se po njihovih navedbah večinoma držijo navodil. Prav tako ne opažajo, da bi vstopno točko poskušali izkoristiti za obravnavno nenujnih težav. "Včasih res pride kakšen nenaročen, ker ne ve, ali gre za nujno stanje ali ne. Zato imamo na vhodu triažnega zobozdravnika, ki poskrbi, da bolnik dobi ustrezna navodila in informacije," so zagotovili in dodali, da je število nenaročenih bolnikov zanemarljivo.

Število zobozdravstvenih timov in urnike sicer prilagajajo dejanskim potrebam. Kot so pojasnili, dnevno obravnavajo od 30 do 40 bolnikov, kar po njihovi oceni ni pretiran obisk. Trenutno lahko z obstoječo zaščitno opremo še shajajo, a opozarjajo, da je zaloge za največ dva tedna. "Zaloge zaščitne opreme so resnična težava trenutnega stanja v primarnem zdravstvenem varstvu oz. na vstopnih točkah oz. odvzemnih mestih," so opomnili.

Maribor

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, kjer nudijo zobozdravstveno pomoč bolnikom iz Podravja in dela Koroške, pa delajo na vstopni točki na Ulici kneza Koclja 10 v Mariboru vsak dan štirje zobozdravniki na izmeno, in sicer dva v ambulanti in dva v klicnem centru, kjer nudita pomoč na daljavo oz. nasvete. Na voljo so v dveh izmenah dnevno, in sicer od 8. do 12. ure ter od 14. do 18. ure.

"Imamo dva ločena vhoda s tremi ambulantami. En vhod je namenjen pacientom, kjer obstaja sum ali je potrjena okužba s koronavirusom," je za STA povedal predstojnik enote za zobozdravstveno varstvo mariborskega zdravstvenega doma Gorazd Sajko.

Prejšnji teden je na njihovo vstopno točko prišlo 320 pacientov. Čeprav naj bi obravnavali le tiste z nujnimi stanji, so prišli tudi takšni, ki so potrebovali le nasvet. "Vsa stanja niso bila nujna, a če so bile bolečine hude, smo jih seveda obravnavali," je povedal Sajko.

Večina bolnikov tudi ni spoštovala navodil, da morajo najprej poklicati zobozdravnika in se naročiti na pregled. Ta teden je takšnih pacientov že manj, saj so glede tega strožji. Vse, ki imajo zobozdravstvene težave, opozarjajo, naj najprej posežejo po telefonu in bodo pri tem strpni. Telefonske linije so namreč močno obremenjene, a drugače v trenutnih razmerah ne gre, je poudaril predstojnik.

Po njegovih ocenah trenutno obvladujejo razmere. Če bi potrebe po zobozdravstveni pomoči narasle, bodo v delo vključili tudi zasebnike koncesionarje in zobozdravnike drugih zavodov, zato s stališča kadrov ni skrbi, da bi kdo ostal brez nujne zobozdravstvene pomoči v regiji.

Večja težava je, da jim primanjkuje zaščitne opreme. "Če ne bo dovolj opreme, bomo morali nehali delati," je opozoril Sajko.

Celje

Primerjava med posameznimi vstopnimi točkami po državi kaže, da je dežurna ambulanta za zdrave v Celju najbolj obremenjena v celotni Sloveniji, pa so za STA povedali v ZD-ju Celje. Ministrstvo za zdravje je namreč določilo ZD Celje za vstopno točko ne le za celotno širšo celjsko regijo, ampak tudi celotno področje Območne enote Ravne na Koroškem. Tako zdaj skrbijo tudi za bolnike iz Slovenj Gradca, Velenja, Dravograda, Mozirja, pa tudi iz Sevnice, Hrastnika, Trbovelj in Litije, opozarjajo v ZD-ju Celje.

Kljub triažiranju bolnikov prek telefona in pred ambulanto pride lahko v eni izmeni v ambulanto tudi več kot 20 res nujnih primerov. Po oceni ZD-ja Celje v prihodnje pričakujejo še porast bolnikov. Poleg tega bi morali v tej isti dežurni ambulanti po novem izvajati še vse specialistične storitve s področja maksilofacialne kirurgije, parodontologije in pedontologije.

Tudi celjskim zobozdravnikom primanjkuje osebne varovalne opreme, saj so pred začetkom delovanja obeh dežurnih ambulant z ministrstva za zdravje prejeli samo 20 kompletov. Nekaj opreme so jim posodili reševalci ZD-ja Celje, sicer bi ambulanto lahko zaprli.

Zobozdravstvena točka za področje Celja in širše okolice za zdrave prebivalce je v ZD-ju Celje, dežurna zobozdravstvena ambulanta za bolne oz. okužene z novim koronavirusom pa je v Zdravstveni postaji Dobrna. Sprejem bolnikov poteka izključno po predhodni najavi oz. naročilu osebnega zdravnika, so še sporočili iz ZD-ja Celje.

Nova Gorica

V zobozdravstveni enoti Zdravstvenega doma Nova Gorica imajo dnevno dve ambulanti za bolnike iz celotne severnoprimorske regije. Za obolele paciente imajo ambulanto le v dopoldanskem času, medtem ko za zdrave, ki potrebujejo nujno zobozdravstveno pomoč, delajo med 7.30 in 20. uro.

Kot je za STA povedal koordinator novogoriške vstopne točke Goran Štekar, so imeli v ambulanti za obolele v tednu dni 11 bolnikov. Ambulanto za sicer zdrave paciente pa je od ponedeljka do sobote obiskalo 154 ljudi.

Pacienti jih najprej pokličejo po telefonu in marsikatero težavo rešijo tudi brez obiska zobozdravnika. Večjih težav za zdaj ni bilo, je še povedal Štekar. Prav tako naj bi imeli dovolj potrebne zaščitne opreme, ki pa jo morajo stalno dopolnjevati.


Obvestilo uredništva:
Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.