Novorojenčki v zaščitni opremi v porodnišnici v Bangkoku na Tajskem. Foto: Reuters
Novorojenčki v zaščitni opremi v porodnišnici v Bangkoku na Tajskem. Foto: Reuters

Znanstveniki z univerze v Vuhanu navajajo, da so bili med 81.000 potrjenimi primeri okužbe na Kitajskem do sredine marca štirje novorojenčki.

V vseh primerih so bile okužene tudi matere in v treh primerih so te začele kazati simptome tik pred porodom. Dojenčki so imeli le blage simptome okužbe in niso potrebovali niti respiratorjev niti zdravljenja na intenzivni negi, navaja poročilo, objavljeno v reviji European Respiratory Journal.

Rojeni s carskim rezom, trije nikoli dojeni

Ginekologi izhajajo iz predpostavke, da prenos virusa z mame na plod ni dokazan. Foto: EPA
Ginekologi izhajajo iz predpostavke, da prenos virusa z mame na plod ni dokazan. Foto: EPA

Vsi otroci so se rodili s carskim rezom in se zato niso mogli okužiti med vaginalnim porodom. Trije so kmalu po rojstvu začeli kazati simptome okužbe z novim koronavirusom. Od mater so jih ločili takoj po porodu in niso bili dojeni, kar bi bila sicer lahko možnost prenosa okužbe.

"Izsledki študije nakazujejo, da se virus lahko prenaša prek maternice," so zapisali znanstveniki, a obenem poudarjajo, da ne morejo popolnoma izključiti možnosti drugih poti prenosa.

Ginekologi trenutno pri obravnavi nosečnic in porodnic pretežno izhajajo iz predpostavke, da prenos virusa z mame na plod med nosečnostjo še ni dokazan.

The Lancet: Prenos okužbe ni pogost

Rojstvo okuženega otroka ob okužbi matere naj ne bi bilo pogosto, ugotavlja ločena študija, marca objavljena v reviji The Lancet.

V Vuhanu so februarja preučevali primere 33 okuženih nosečnic. Okužbo z novim koronavirusom so potrdili pri treh novorojenčkih, izsledke študije povzema New York Times.