Novinarske konference so se udeležili predsednik vlade in minister za zdravje, ki opravljata tekoče posle, Marjan Šarec in Aleš Šabeder, direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat ter poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Foto: BoBo
Novinarske konference so se udeležili predsednik vlade in minister za zdravje, ki opravljata tekoče posle, Marjan Šarec in Aleš Šabeder, direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat ter poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Foto: BoBo

Kot je na novinarski konferenci pojasnila Pirnatova, so bili do zdaj odkriti primeri okuženi v tujini oz. s tesnim stikom. To je 16 ljudi, zadnji trije so zboleli po tesnem stiku, bolezen pa se je razvila v času, ko so bili v samoizolaciji. Te osebe so bile v stiku z obolelim zdravstvenim delavcem in so se iz delovnega procesa umaknile, še preden so zbolele.

"Moramo biti pozorni, moramo spremljati svoje zdravstveno stanje, kar zadeva kašljanje, vročino … Takrat, ko to imamo, ne hodimo nekam, kjer je veliko ljudi in so tam rizične skupine," je dejala in opozorila, da je zapiranje šol in vrtcev lahko učinkovit epidemiološki ukrep, kadar se okužbe tako razširijo, da lahko s tem prenose okužb preprečimo. Kot primer je navedla gripo, saj s šolskimi počitnicami po navadi pade število okužb z gripo.

Sorodna novica Univerza na Primorskem za dva tedna odpovedala pedagoški proces

"Ko virus ne kroži po populaciji, se moramo vprašati, zakaj bi šole in vrtce, kjer primerov ni, zapirali. Kaj bomo s tem povzročili otrokom, staršem, celi skupnosti," je spraševala in opomnila, da morajo biti ukrepi sorazmerni, tako kot v sosednjih državah. "Ključni ukrepi so higienski ukrepi, higienski ukrepi in še enkrat higienski ukrepi. Umivanje rok in ne hodite bolni med ljudi. Bolni – mislim na akutno okužbo dihal," je še naštela direktorica NIJZ-ja.

Tudi premier Marjan Šarec je zatrdil, da za zdaj še ni bilo razloga za razglasitev epidemije, in spomnil, da tega prav tako ni storila nobena druga država, razen Italije: "Ukrepamo sorazmerno in v skladu s tem, kar delajo tudi drugi. Pregledali smo ukrepe drugih držav, ne zapirajo šol ali mej, ne omejujejo gibanja." V ponedeljek se bo s poročilom ministra za zdravje seznanil tudi svet za nacionalno varnost, ki ga je že sklical. Dodal je, da se upoštevajo priporočila stroke, in ko bo situacija dovolj daleč, bo Slovenija sprejela nadaljnje korake, ki jih nekateri že zahtevajo.

"Ni bilo še razloga, da bi razglasili epidemijo. Ko jo bomo razglasili, se bo sprožil državni načrt," je poudaril Šarec. Na ponedeljkovem svetu za nacionalno varnost se bodo seznanili s tem, kaj načrt predvideva in kakšne so naloge vseh deležnikov. "Šele potem bomo lahko vključili vse tisto, k čemur nekateri že pozivajo. Ukrepamo sorazmerno, ukrepamo v skladu s tem, kar delajo tudi druge države, ne mislim Italije, ki je poseben primer," je dejal Šarec.

Poudaril je, da bi lahko ministrstvo za zdravje razglasilo epidemijo tudi brez sveta za nacionalno varnost, če bi bile razmere takšne. "Nobena od sosednjih držav še ni zaprla šol. A pomembno je, da z ukrepi ravnamo sorazmerno. Samo Italija je doslej sprejela take ukrepe," je še dodal.

Šarec vsem, zlasti zdravstvenim delavcem, svetuje, naj ne potujejo, če ni treba, zlasti ne v Italijo. "Pozval bi, da ljudje, če res ni nujno, ne potujejo v Italijo in se izogibajo zlasti letališču Benetke itd., ker tam so ogrožena območja. Največ bomo naredili s tem, če ne potujemo na ta območja in potovanja odložimo na prihodnji čas," je povedal v TV Dnevniku.

Šarec sklical svet za nacionalno varnost

Šabeder: Ukrepi delujejo

"Vsi ukrepi za omejitev okužbe se izvajajo in tudi delujejo. Imamo bistveno prednost pred drugimi, saj nam je zelo hitro uspelo najti pacienta nič in od njega naprej spremljamo širjenje okužb pri vseh pozitivnih pacientih, da odvzemamo vzorce in kontroliramo epidemiološko situacijo," je pojasnil minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder.

Ministrstvo za zdravje je v soboto izdalo uredbo, s katero so prepovedane vse javne prireditve v zaprtih prostorih, kjer se pričakuje 500 obiskovalcev ali več. Šabeder je opozoril, da uredbe niso spoštovali nekateri klubi v Ljubljani in okolici ter da je bilo v njih več kot 500 ljudi.

"Treba bo pogledati v zakon, ali obstajajo sankcije, ali pa zakon temu primerno dopolniti, če se uredba ne bo upoštevala," je napovedal Šabeder. Glede morebitne odpovedi dogodka v Planici dokončna odločitev še ni bila sprejeta.

Prav tako preverjajo informacijo, da naj bi nekatera podjetja s sedežem v Italiji zaradi zapiranja svojih proizvodnih kapacitet svoje delavce preusmerila v slovenske podružnice. O tem je že govoril z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom in ugotavljal, da bodo tudi na tem področju morali sprejeti določene ukrepe. Premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je poudaril, da morajo biti vsi ukrepi sorazmerni, da ne bi povzročili nepotrebne dodatne škode.

Novinarska konferenca ministrstva za zdravje

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je pojasnil, da že zdaj sodelujejo in med drugim opremljajo vstopne točke ter pomagajo pri razdelitvi opreme državnih blagovnih rezerv, ki jo hranijo v centralnem skladišču. Kot je še poudaril, je ob razglasitvi epidemije in aktiviranju državnega načrta civilna zaščita koordinator, ne zamenjava za stroko. Ta bo tudi v primeru epidemije še naprej predlagala ustrezne ukrepe.

Ob tem je Šestan ocenil, da so bile v odzivu ministrstev do zdaj velike razlike, jih pa bodo skozi proces poskušali zmanjšati.

Kdaj bi lahko razglasili epidemijo?

Nina Pirnat: "Točnih kriterijev s številkami ni, vendar ko se na določenem območju pojavi večje število ljudi, ki so okuženi, in tudi večje število ljudi, ki so bili z njimi v stiku in bi potencialno lahko zboleli, se dajo priporočila za razglasitev epidemije.

Lucijčanka ves čas samoizolaciji, novi primeri v Metliki

V zadnjih 24 urah se je število okuženih povečalo za štiri. Med novoodkritimi primeri je 31-Lucijčanka, ki je za Primorske novice povedala, da je po sobotni potrditvi okužbe v izolaciji na ljubljanski infekcijski kliniki. 31-letnica, ki dela v Švici, se je pred vrnitvijo domov slabo počutila in se prek svojcev pozanimala, ali bi lahko opravila test na koronavirus v Sloveniji, ker je bila med svojim delom v Švici v stiku s tujci, tudi s številnimi Italijani.

Po njenih navedbah so njeni svojci od torka iskali nasvet pri vseh pristojnih institucijah, pri katerih pa so glede na opis njenega počutja, ki ni vključevalo vročine, presodili, da testiranje ni potrebno. V soboto se je nato sama odpravila na urgenco v Izolo, kjer so jo testirali, kot pravi sama, pa ni imela stikov z drugimi ljudmi in je bila od vrnitve iz Švice v samoizolaciji. V soboto zvečer so jo z reševalnim vozilom odpeljali v Ljubljano na infekcijsko kliniko. Vstopna točka za slovensko Istro je sicer koprski zdravstveni dom.

Po informacijah Radia Slovenija so med novimi okuženimi še reševalec iz ZD Metlika, ki je bil v tesnem stiku z okuženim zdravnikom iz istega zdravstvenega doma, ter dve medicinski sestri ZD Metlika.

Prepoved pouka v Metliki ni načrtovana.  Foto: BoBo
Prepoved pouka v Metliki ni načrtovana. Foto: BoBo

V Metliki spremljajo razmere

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je za Metliko in okolico izdal posebna oziroma strožja priporočila, po katerih odsvetujejo vsakršno druženje ljudi. Metliški župan Darko Zevnik je dejal, da na občini razmere spremljajo in trenutno dodatnih ukrepov ni. Po županovih besedah so izvedli sestanke s predstavniki civilne zaščite, v Metliki in okolici pa so bile ta konec tedna in tudi za prihodnje dni odpovedane vse načrtovane prireditve. Po besedah župana za zdaj ni novih potrjenih okužbi, velja pa tudi, da bo pouk v šolah potekal normalno.

Metliški vrtec je sporočil, da je bila njihova sodelavka, ki pri njih opravlja individualno delo z otroki, v stiku z okuženo osebo in nato testirana. Test je bil, kot navajajo, po uradnih informacijah negativen.

Sorodna novica Na severu Italije do 3. aprila v karanteni 16 milijonov ljudi

Dom starejših Metlika: Na bris napotili eno stanovalko

"Stanovalci doma so stabilni. Izvajamo vse preventivne ukrepe, ki smo jih dobili od NIJZ-ja," je za STA povedala direktorica doma starejših občanov Ivica Lozar. V soboto popoldne so zaradi nekaterih znakov, ki bi lahko kazali na okužbo z virusom, eno stanovalko po posvetu z zdravnico napotili na bris, rezultatov pa še nimajo. "Mi smo jo dali v izolacijsko sobo in se obnašamo temu primerno," je dodala Lozarjeva. Po njenih besedah ta stanovalka ni bila v neposrednem stiku z okuženim zdravnikom.

V Metliki so prvo okužbo z novim koronavirusom potrdili v petek pri zdravniku v tamkajšnjem zdravstvenem domu. Epidemiologi, ki so takoj začeli intenzivno preiskavo tistih, ki so bili z njim v stiku, so našteli nekaj manj kot 300 kontaktov, vsem so dali ustrezna navodila.

Med temi so testirali tudi šest zdravstvenih delavcev, s katerimi je bil v tesnejšem stiku in ki so imeli bolezenske znake. Njihovi izvidi so bili negativni. Okužbo pa so potrdili pri osebi, ki je bila z njim na potovanju. Kot poroča hrvaški portal 24sata.hr, je bil zdravnik iz Metlike v stiku tudi s štirimi ljudmi z območja Žakanja. Četverica in njihovi družinski člani so v hišni izolaciji. Hrvaška civilna zaščita prebivalce Karlovške županije poziva, naj ne gredo v Slovenijo in Italijo, če to ni nujno.

V domovih za starejše so obiski, z izjemo po etični presoji, prepovedani. Foto: BoBo
V domovih za starejše so obiski, z izjemo po etični presoji, prepovedani. Foto: BoBo

Za Dom starejših občanov Metlika, v katerem je delal okuženi zdravnik, so pristojni izdali natančna navodila, kako ravnati. Med drugim so prepovedana druženja, prostore je treba prezračevati, ob bolezenskih znakih pa takoj obvestiti pristojne. Obiski so prepovedani.

Od petka je zaprt tudi Zdravstveni dom Metlika. Nujno medicinsko pomoč na tem območju izvajata črnomaljski in novomeški zdravstveni dom. Po napovedih bodo s ponedeljkom omejili tudi napovedane nenujne reševalne prevoze in posege ter v Metliki opredelili dejavnosti, ki so nujne za prebivalce.

Občina je v navezi z obema osnovnima šolama, Metlika in Podzemelj. Za zdaj velja, da bo pouk v omenjenih osnovnih šolah in podružnici Suhor v ponedeljek potekal normalno.

Sorodna novica Novi koronavirus vse bolj hromi turistične tokove. Brez pomoči ne bo šlo, pravijo.

Osnovna šola Metlika je na svoji spletni strani objavila, da so za ponedeljek in torek odpovedane govorilne ure. Prav tako so v ponedeljek odpovedane govorilne ure na Osnovni šoli Podzemelj. Imajo pa po županovih besedah starši zagotovljen telefonski stik z učiteljem, če je to potrebno.

Tveganje se povečuje

Po oceni strokovnjakov se stopnja tveganja prenosa novega koronavirusa povečuje, zato so predlagali omejitev množičnih prireditev, ki jo v soboto podpisal minister za zdravje Aleš Šabeder. Prepoved javnih prireditev velja, dokler se ne bo prenehala nevarnost širjenja bolezni.

Tako je odpadla tudi vrsta koncertov ob današnjem dnevu žena. Že v soboto zvečer so odpovedali oziroma prestavili nekaj večjih dogodkov, med njimi koncerte Andree Bocellija v Stožicah, MI2 v Cankarjevem domu, Petra Graša v Kopru in Jana Plestenjaka v Mariboru, odpovedan je bil tudi današnji zadnji dan sejma Dom v Ljubljani.

Prvi primer Koronavirusa na Obali
Odpoved številnih prireditev po Sloveniji
V Sloveniji ni epidemije novega koronavirusa