V četrtek so pristojni potrdili 425 okužb z novim koronavirusom manj kot dan prej. Foto: BoBo
V četrtek so pristojni potrdili 425 okužb z novim koronavirusom manj kot dan prej. Foto: BoBo

"Na prvem mestu je pobuda, da se zmanjšuje uporaba mask v šolah. Morda bo to v prvi triadi ali pa na celotni šoli," je na novinarski konferenci v povezavi z redkimi boleznimi dejal minister za zdravje Janez Poklukar. Dodal je, da bodo z ukrepi sledili stroki, ki bo prihodnji teden preverila epidemične razmere.

Od prve sprostitve ukrepov, ki so v veljavi od začetku tega tedna, do nadaljnjih, mora miniti nekaj časa, je dejal Poklukar. "Številke okuženih so v tem tednu pomembno nižje kot prejšnji teden, tudi število hospitaliziranih se še vedno pomembno znižuje." A kot je dejal Poklukar, se je pojavil zastoj upada hospitaliziranih na enotah intenzivne terapije. "Glavna ugotovitev tako na covidnih oddelkih kot na covidnih intenzivnih je, da je prišlo do porasta starosti. Danes je bila povprečna starost na covidnih oddelkih 77 let," oziroma najvišja do zdaj. Na začetku petega vala je bil največji porast okužb med mladimi, ki niso obiskovali bolnišnic. Zdaj pa je večji delež obolelih med starejšimi, ki so tudi bolj ogroženi, je pojasnil Poklukar.

Virus je še vedno med nami, po pričakovanju se bo hitro razširila tudi nova različica omikrona, BA2, ker je ta bolj kužna, lahko pa bi tudi povzročila hujšo bolezen. Cepljenje je še vedno zelo smiselno, saj lahko prepreči hujše zbolevanje, je za Radio Slovenija dejala vodja cepilne skupine pri NIJZ-ju Bojana Beović.

Konec meseca v Sloveniji pričakujemo pošiljko novega cepiva Novavaxa, ki je proteinsko cepivo in je podobno cepivu proti hepatitisu B.

Medtem ko je po mnenju Bojane Beović izolacija ob okužbi še vedno potrebna, pa meni, da bi lahko nošenje mask v šolah že opustili: "V zdajšnjih časih otroci spadajo v skupino, kjer je tveganje zanje sorazmerno majhno. Če se otrok ali njegovi starši čutijo ogroženega, je mogoče cepljenje že od 5. leta dalje. Menim, da so šole eno prvih okolij, kjer bi bilo pametno sprostiti ukrepe."

Foto: Twitter/Vlada RS
Foto: Twitter/Vlada RS

V četrtek so med 1764 PCR-testi in 11.837 HAG-testi potrdili 1911 okužb z novim koronavirusom, kar je manj kot dan prej. Število aktivnih primerov okužb v Sloveniji je po oceni NIJZ-ja 52.648, kar je 5616 manj kot dan prej.

V četrtek je umrlo sedem bolnikom s covidom-19. Zaradi covidne bolezni se na navadnih oddelkih v bolnišnicah zdravi 345 bolnikov, na enotah intenzivne nege pa 100 bolnikov. V bolnišnicah je skupno sicer 695 bolnikov, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom.