Povprečno na dan v Avstriji opravijo okoli 10.000 testov na okužbo z novim koronavirusom, kar je največ doslej. Foto: EPA
Povprečno na dan v Avstriji opravijo okoli 10.000 testov na okužbo z novim koronavirusom, kar je največ doslej. Foto: EPA

Ta izvid ne bo smel biti starejši od treh dni – do zdaj je bil veljaven test, opravljen pred največ štirimi dnevi. Če testa ne bodo imeli, ga bodo na svoje stroške morali obvezno opraviti v največ dveh dneh po vstopu v državo. Dokler rezultat ne bo znan, bodo morali biti v samoizolaciji.

Ta spremenjena pravila veljajo za avstrijske državljane, državljane članic Evropske unije, Švice in ljudi, ki imajo stalno prebivališče v Avstriji, a prihajajo iz 32 držav, v katerih je po mnenju Dunaja oziroma tamkajšnjega ministrstva za zdravje povečano tveganje za okužbo z novim koronavirusom. Na seznamu je 32 držav, med njimi večina balkanskih (Srbija, BiH, Črna gora, Romunija), pa tudi Švedska, Portugalska, ZDA, Brazilija in Indija.

Slovenija je še naprej na t. i. varnem seznamu držav. To pomeni, da lahko slovenski državljani v Avstrijo vstopajo brez obveznosti predložitve testa na covid-19 oziroma karantene. Morajo pa verodostojno izkazati, da se v zadnjih 14 dneh niso mudili v nobeni državi, ki ni na seznamu varnih, piše na spletni strani slovenskega veleposlaništva na Dunaju. Je pa na mejnih prehodih pri vstopu v Avstrijo, tako kot pred uvedbo ukrepov zaradi covida-19, po potrebi treba predložiti veljaven potni list ali osebno izkaznico.

Nova pravila bodo začela veljati v ponedeljek. Dunaj namreč opozarja, da je bilo veliko okužb v zadnjih dneh prinesenih iz balkanskih držav.

Tretje države: test in desetdnevna karantena

Avstrija je zaostrila tudi pravila za vstop v državo za državljane tretjih držav, torej tistih, ki ne prihajajo iz Evropske unije ali niso članice Evropske gospodarske skupnosti (Islandija, Liechtenstein, Norveška) in Švice. Zanje je vstop v državo načeloma prepovedan, razen če bivajo v državah schengenskega območja in na meji predložijo test, ki ni starejši od 72 ur. Po vstopu v državo morajo kljub temu v desetdnevno karanteno – oblastem morajo predložiti kraj svojega bivanja, stroške karantene pa morajo plačati sami, piše portal ORF.

Izjeme pri omejitvah veljajo za zdravstveno osebje, diplomate, partnerje avstrijskih državljanov, ki prihajajo iz varnih držav, državniške obiske in za določene družinske razloge, kot sta poroka ali krst. Omejitve ne veljajo niti za tranzit skozi Avstrijo, pri katerem se potnik v državi ne ustavlja, dodaja ORF.

Avstrijska vlada je sprejela nove ukrepe za omejitev okužbe. Foto: EPA
Avstrijska vlada je sprejela nove ukrepe za omejitev okužbe. Foto: EPA

Maske znova obvezne v trgovinah

V Avstriji imajo trenutno 1500 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zaradi covida-19 trenutno zdravijo 103 bolniki, kar je eden več kot dan prej. Na ventilatorjih je trenutno 17 bolnikov. Število smrti zaradi covida-19 že teden dni ostaja pri številki 711.

V državi je od petka ponovna obvezna uporaba zaščitnih mask v trgovinah, poštah in bankah. Že doslej je bila njihova uporaba obvezna v zdravstvenih ustanovah, avtobusih in vlakih.

Počasen upad brezposelnosti

Avstrijski BDP se bo letos skrčil za 7,3 odstotka, prihodnje leto pa bo dosegel 5,8-odstotno rast, je v napovedi zapisal dunajski inštitut IHS. Počasnejše okrevanje medtem napoveduje trgu dela, saj naj bi stopnja brezposelnosti letos dosegla 10 odstotkov, nato pa se le počasi zniževala.

Za leta 2022, 2023 in 2024 je IHS avstrijskemu gospodarstvu napovedal 2,3-, 1,8- in 1,6-odstotno rast. To bi pomenilo podobno rast kot v preostanku območja z evrom, so izpostavili na inštitutu.

Kot so opozorili, bodo predvsem številke za letos in prihodnje leto sicer močno odvisne od epidemioloških razmer. V primeru drugega vala okužb z novim koronavirusom bi lahko BDP letos upadel do 9,1 odstotka, prihodnje leto pa porasel za 1,4 odstotka.

Stopnja brezposelnosti naj bi letos dosegla nekaj več kot deset odstotkov, nato pa se bo po napovedih inštituta do leta 2024 znižala za dve odstotni točki. Povprečna stopnja brezposelnosti v obdobju 2020-2024 bi bila s tem 8,8-odstotna, potem ko je bila v obdobju 2015-2019 8,3-odstotna.