Zdravstveni minister Janez Poklukar. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Zdravstveni minister Janez Poklukar. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

"Več kot nas bo cepljenih, varnejši bomo kot družba," je minister Poklukar zvečer dejal v Odmevih, kjer je tudi ponovil, da je "23. avgust datum, ki omogoča, da vsi v doglednem času pristopijo k prvemu odmerku cepljenja, da počakajo na drugi odmerek cepljenja in da se jim potem izteče še doba, ko postanejo imuni oziroma pridobijo status cepljene osebe".

Predtem je minister na novinarski konferenci sporočil, da je vlada sprejela uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb, ki se bo začela uporabljati 23. avgusta. Razlog za sprejetje je v tem, da je danes cepiva dovolj, da se lahko vsi cepijo, in da je po mnenju stroke prav cepljenje najboljša in edina prava zaščita pred covidom-19. Tako bodo od 23. avgusta naprej hitri antigenski testi plačljivi. Določena je najvišja cena za samoplačnike: 12 evrov. Naštetih je nekaj izjem: to so uporabniki zdravstvenih storitev, oskrbovanci socialnovarstvenih zavodov, osebe v zavodih za prestajanje kazni, prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domovih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke. Med izjemami so tudi ljudje, ki se zaradi medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar izkažejo z zdravniškim potrdilom.

Od 23. avgusta hitri testi ne bodo več brezplačni

V šolah se še naprej izvaja samotestiranje s hitrimi testi. Način izvajanja v novem šolskem letu bodo še določili skupaj z ministrstvom za šolstvo, je napovedal Poklukar. "Ker se s koronavirusom borimo že 18 mesecev, verjamem, da imajo vse delovne organizacije opravljene ocene tveganja glede na epidemijo in da teh vprašanj praktično ni ter da je jasno, kdo se bo v prihodnje moral testirati in kdo ne," je zvečer v Odmevih Televizije Slovenija dejal Poklukar. Dodal je, da to sicer skladno z ugotovitvami stroke ureja področna zakonodaja.

Poklukar je ob tem dejal, da je ključno izhodišče pri cepljenju zavedanje o pomenu javnega zdravja. "Do zdaj smo imeli v Sloveniji za gripo od 4- do 6-odstotno precepljenost. Medtem ko imajo države, s katerimi se primerjamo v Evropi – Portugalska in druge –, že za gripo od 50- do 70-odstotno precepljenost. Tako da tam vprašanje o cepljenju ni družbeno vprašanje. V prihodnje bo treba tu narediti več," je dejal minister.

Gostja v Odmevih je bila tudi vodja svetovalne skupine Mateja Logar, ki je pozvala vse, da tudi na dopustu upoštevajo vse varnostne ukrepe in "tako omogočijo, da bomo lahko tudi po 15. avgustu odhajali na dopust".

Večina hospitaliziranih zaradi delte ni cepljenih

V pripravi podlaga in orodje za spremljanje PCT-pogojev na javnih prireditvah

Poklukar je napovedal tudi spremembe pri spremljanju upoštevanja pogoja PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani) na javnih prireditvah. Kot je dejal, so v zadnjih dneh priča več dogodkom, ob kateri so ugotavljali, da je treba bolje spremljati upoštevanje pogojev PCT. Ta je zdaj pogoj za uporabo nekaterih storitev, a organizatorji doslej tega niso bili dolžni preverjati.

"Želimo si, da se vsi udeleženci javnih prireditev teh udeležijo varno in ostanejo zdravi tudi po koncu in da slučajno ne bi, tako kot je pred letom in pol, kakšna nogometna tekma postala žarišče prenosa ali izvora epidemije," je dejal. Ministrstvo za zdravje bo zato, kot je napovedal, v prihodnjih dneh pripravilo spremembe, ki bodo dale podlago za izvajanje pogoja PCT na javnih prireditvah oz. v širšem družbenem življenju.

Da organizatorjem javnih prireditev to olajšajo, skupaj z NIJZ-jem pripravljajo posebno orodje. Že v prihodnjih dneh bo za informacijski sistem android tako na voljo aplikacija, s katero bodo lahko "anonimno spremljali upoštevanje pogoja PCT pri svojih obiskovalcih", je napovedal minister. Glede uvajanja pogoja PCT v delovnih organizacijah pa je Poklukar pojasnil, da je to v pristojnosti stroke, torej medicine dela, prometa in športa, ki bo opredelila tveganja na posameznem delovnem mestu z vidika preprečevanja širjenja okužb, skladno s tem pa bodo sledili ukrepi.

Digitalno potrdilo z aplikacijo zVem

Slovenija je digitalna covidna potrdila začela izdajati 24. junija. Na spletnem portalu zVem so si ga lahko prenesli uporabniki z digitalno identiteto, NIJZ pa jih je v prvih dneh julija v papirnati obliki poslal okoli 900 tisoč prebivalcem, ki so bili cepljeni ali so v zadnjih šestih mesecih preboleli covid-19. NIJZ je v petek izdal tudi mobilno aplikacijo zVem, ki združuje vse pomembne storitve eZdravja za paciente, hkrati pa omogoča tudi shranjevanje digitalnih covidnih potrdil v ločeni zbirki, ki je na voljo tudi brez aktivne povezave z medmrežjem, so pojasnili na spletni strani NIJZ-ja. Do danes so na NIJZ-ju našteli 11.841 aktivacij v prijavnem delu aplikacije.

Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Za vstop na portal zVem in polno uporabo aplikacije mora uporabnik imeti registriran račun zVem in se prijaviti vanj s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali pa prijavnega mehanizma smsPASS. Za uporabo zbirke digitalnih covidnih potrdil brez internetne povezave prijava ni potrebna, saj mora uporabnik zgolj skenirati QR-kodo svojega digitalnega covidnega potrdila in to se bo shranilo v mobilni napravi.

"Aplikacija in pravo digitalno potrdilo sta nadaljevanje že napovedane digitalizacije in posodobitve slovenskega zdravstva in javne uprave," je povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Kot ključno novost je poudaril možnost, da bodo lahko starši naložili na svoj telefon tudi potrdila svojih otrok in drugih družinskih članov. "Tako bodo digitalna potrdila vedno z nami in bodo tako olajšala vstop ne samo v druge države, temveč tudi v kulturne ustanove, hotele, restavracije, športna prizorišča," je naštel.

Do zdaj so na NIJZ-ju sicer našteli 160.626 izdaj potrdil o prebolelosti, 103.471 izdaj potrdil za PCR-testiranje, 504.852 izdaj potrdil za cepljenje in 257.431 izdaj potrdil za hitro testiranje. To so podatki za vse izdaje potrdil na vseh izdajnih mestih, tudi v lekarnah in na cepilnih mestih, prek vseh aplikacij, ki izdajajo digitalno covidno potrdilo.

Krek: Četrti val je že tukaj in se razvija

Direktor NIJZ-ja Milan Krek je na novinarski konferenci opozoril, da so vse do zdaj znane različice virusa že osvojile skoraj ves svet, čeprav je trenutno največ skrbi zaradi različice delta in njene podrazličice delta plus. Po podatkih NIJZ-ja je do zdaj za covidom-19 zbolelo že 2,45 odstotka svetovnega prebivalstva, od tega jih je več kot štiri milijone že umrlo. Samo v tednu med 5. in 11. julijem je bilo po svetu odkritih tri milijone novih primerov okužbe, največje povišanje, za kar četrtino, v vzhodnem Sredozemlju, medtem ko ima Evropa 20-odstotno povišanje.

"Ljudje naj bodo zato zelo pozorni pri načrtovanju potovanj. Spremljajo naj epidemiološke razmere, ki se hitro spreminjajo," je opozoril Krek. Po njegovih besedah na četrti val ni več treba čakati, saj je ta že tukaj in se razvija, kar je treba sprejeti z vso resnostjo. Dogajanje v prihodnjih tednih bo po njegovem mnenju odvisno od tega, koliko bomo precepljeni, pa tudi, ali smo se naučili živeti tako, da ne dovolimo prenašanja virusa naokoli. Opozoril je na previdnost pri udeležbi na različnih poletnih zabavah, ki so namenjene le za prebolele, cepljene in testirane, drugi pa naj se jih izogibajo.

V povezavi z morebitnim tretjim odmerkom cepiva je dejal, da na strokovni ravni še ni odločitve, da pa o tem veliko govorijo in prebirajo strokovne članke. Vsem, ki morda še odhajajo na dopust v tujino, priporoča, da se vrnejo vsaj do 15. avgusta, pa tudi, da naj ne hodijo takoj po vrnitvi z dopustov k starejšim sorodnikom in naj se vsaj nekaj časa zadržujejo v izolaciji.

O aktualnih podatkih, ki sicer kažejo na rast števila okuženih, ne pa tudi na rast števila ljudi, ki morajo zaradi hujših težav v bolnišnico, je Krek dejal, da ni treba dvomiti, da se bo tudi to zgodilo. Spomnil je tudi, da se te številke začnejo dvigovati vsaj dva tedna po rasti števila okuženih, zato se lahko že konec tega ali naslednji teden zgodi, da bo moralo v bolnišnico več obolelih s covidom-19.

NIJZ išče rešitev, kako cepljeni v tujini do digitalnega potrdila?

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) iščejo rešitve, kako cepljenim v tujini omogočiti izdajo digitalnega covidnega potrdila v Sloveniji. To trenutno, do prenosa podatkov iz cepilnega sistema ene države v drugega, namreč še ni mogoče. Gre za vseevropsko težavo, poudarja direktor NIJZ-ja Milan Krek, ki ob tem prosi za potrpežljivost. "Trenutno se dogovarjamo, katere podatke in na kakšen način jih bomo prenesli. Verjetno se strinjate, da ne moremo čisto vsakega potrdila sprejeti kot verodostojnega," je dejal. Po besedah Kreka to vseevropsko težavo rešujejo na skupnem forumu, vse, ki imajo trenutno take težave, pa prosijo za potrpežljivost. "Dogovoriti se moramo na širši ravni, kako bomo reševali teh nekaj tisoč primerov, ki jim trenutno težko izdamo potrdilo na podlagi našega cepilnega sistema," je dejal. Kot je še poudaril, jih je v slovenski sistem treba vnesti na dogovorjen način, da ne bi naredili kakšne napake.

Covidne številke

Sedemdnevno povprečje števila novih okužb znaša 54, število aktivnih primerov pa se je po podatkih NIJZ-ja zvišalo na 799.

Okužbe predhodnih sedem dni:

Nedelja - 9
Sobota - 21
Petek - 61
Četrtek - 64
Sreda - 56
Torek - 83
Ponedeljek - 84

Opravljenih je bilo tudi 27.712 hitrih antigenskih testov, a pozitivni izvidi teh se dodatno preverjajo s PCR-testi.

Po podatkih NIJZ-ja je 14-dnevno število potrjenih primerov okužbe na 100.000 prebivalcev 37.

V bolnišnicah se zdravi 28 covidnih bolnikov, od tega devet na intenzivni terapiji, poroča sledilnik za covid.

Ponedeljek pred tem so našteli 84 okužb.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Po raziskavi NIJZ-ja se nekaj manj kot tretjina vprašanih ne namerava cepiti

S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je bilo doslej po podatkih NIJZ-ja cepljenih 875.816 ljudi, z vsemi pa 769.877. NIJZ je v 13. valu raziskave o vplivu epidemije covida-19 na življenje ugotovil, da vztrajno narašča delež ljudi, ki so že prejele oba odmerka cepiva. Po zadnjih objavljenih podatkih ta delež znaša 36,5 odstotka. Delež oseb, ki se ne nameravajo cepiti, se medtem giblje od 27,5 do 32,1 odstotka.

Na vprašanje, od česa bo ali je bila odvisna odločitev o cepljenju, se anketiranci v 13. valu raziskave Si-panda v povprečju najbolj strinjajo, da bo njihova odločitev za cepljenje odvisna od tega, ali bo na voljo dovolj podatkov, da je cepivo varno in učinkovito, ali je cepivo že dlje časa v uporabi, in od tega, ali bodo lahko sami izbrali vrsto cepiva. Pri anketirancih, ki se ne nameravajo cepiti, med glavnimi razlogi za takšno odločitev prevladuje zaskrbljenost zaradi neželenih učinkov po cepljenju, skrb za dolgoročni vpliv na zdravje in mnenje, da cepivo ni varno.

Ob vprašanju o vplivu epidemije na posamezna področja življenja je pričakovano največji delež oz. 61,5 odstotka anketiranih poročalo, da je epidemija slabo vplivala na njihove socialne stike s širšo družino in prijatelji, dobra tretjina je poročala o slabši telesni dejavnosti in prav toliko o slabši finančni varnosti.

Po drugi strani so tisti, ki so navajali pozitiven vpliv epidemije, v največjem deležu ta vpliv opazili ravno na področju telesne dejavnosti. To si je po mnenju raziskovalcev mogoče razložiti s tem, da so imeli morda v ta namen na voljo več časa. Druge dejavnosti, ki bi se jih sicer udeleževali, so bile namreč med epidemijo precej okrnjene.

Doživljanje stresa je v primerjavi s podatki iz raziskave Cindi, ki je potekala približno pred enim letom, zdaj večje, saj jih je leta 2020 približno sedem odstotkov manj poročalo, da stres doživljajo pogosto ali vsakodnevno. O pogostem ali vsakodnevnem doživljanju stresa je v tokratnem valu raziskave Si-panda poročala skoraj četrtina anketirancev.

Pri tistih, ki se ne nameravajo cepiti, med glavnimi razlogi za odločitev prevladujejo zaskrbljenost zaradi neželenih učinkov po cepljenju, skrb za dolgoročni vpliv na zdravje in mnenje, da cepivo ni varno. Foto: EPA
Pri tistih, ki se ne nameravajo cepiti, med glavnimi razlogi za odločitev prevladujejo zaskrbljenost zaradi neželenih učinkov po cepljenju, skrb za dolgoročni vpliv na zdravje in mnenje, da cepivo ni varno. Foto: EPA

V Kranju iščejo rešitve za čim bolj tekoč potek cepljenja

Po veliki gneči za cepljenje proti covidu-19 v prejšnjem tednu v Kranju ta teden pozivajo ljudi, naj se držijo terminov cepljenja. Zdravstveni dom Kranj, ki cepljenje izvaja v kranjski vojašnici, nenaročene prosi, naj na cepljenje pridejo izključno v terminih, ki so namenjeni njim. Prihod v terminih za naročene povzroča kaos, gnečo, zamude in slabo voljo v čakalni vrsti, so poudarili. Ob tem so spomnili na 200 metrov dolgo vrsto, ki se je preteklo sredo več ur vila celo na Bleiweisovo cesto.

Nenaročeni so prihajali na cepljenje že dopoldne, ko so bili na vrsti naročeni, čeprav so začetek odprtega termina napovedali šele za ob 14. uri. Ob velikem odzivu so namesto ob 16. uri delo končali ob 19. uri. Skupaj so v sredo cepili 1288 ljudi, od tega 600 naročenih in skoraj 700 nenaročenih. Hkrati v zdravstvenem domu tudi naročene paciente prosijo, naj se cepljenja udeležijo le ob dogovorjenih terminih. V četrtek bi jih moralo priti 970, vendar več kot tretjine predhodno napovedanih na koncu na cepljenje ni bilo.