Prizor z ulice Los Angelesa. Foto: AP
Prizor z ulice Los Angelesa. Foto: AP

V ZDA so v ponedeljek po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa potrdili več kot milijon okužb, kar je neslavni svetovni rekord. Ob tem so potrdili tudi 1688 smrti covidnih bolnikov. Nova koronavirusna različica omikron se po državi z okoli 330 milijoni prebivalcev še naprej širi z bliskovito hitrostjo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Prejšnji rekord je znašal 600.000 okužb, ki so jih potrdili 30. decembra.

Po ocenah Centrov za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je bila različica omikron, ki velja za posebej nalezljivo, do konca decembra odgovorna za več kot 58 odstotkov okužb v državi. Število zaznanih hospitalizacij okuženih se je nazadnje zmanjšalo v tednu, ki se je končal 25. decembra, vendar se bo po napovedih CDC-ja v prihodnjih tednih spet znatno povečalo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Glavni svetovalec ameriškega predsednika za covid-19 Anthony Fauci je v nedeljo dejal, da ZDA sredi širjenja različice omikron doživljajo "skoraj navpično rast" primerov okužb z novim koronavirusom, a vrh tokratnega vala naj bi bil oddaljen le nekaj tednov.

V ZDA se je do zdaj okužilo več kot 56 milijonov ljudi, več kot 827.000 pa jih je umrlo. Po podatkih CDC-ja je v celoti cepljenih 62 odstotkov prebivalcev, več kot 33 odstotkov jih je prejelo poživitveni odmerek.

V Italiji rekordnih 170.000 okužb

V Italiji so v zadnjem dnevu potrdili rekordnih 170.844 okužb, več kot dvakrat več kot dan pred tem, ko so potrdili okoli 68.000 okužb. Zadnji dan so opravili 1.230.000 testiranj, dan predtem 445.000.

V zadnjem dnevu je ob tem umrlo 259 covidnih bolnikov, dan pred tem 140. V italijanskih bolnišnicah se zdravi 12.912 covidnih bolnikov, 1392 na oddelkih za intenzivno nego.

V Združenem kraljestvu bolnišnice svarijo, da bo zaradi pomanjkanja osebja okrnjeno delovanje. Foto: EPA
V Združenem kraljestvu bolnišnice svarijo, da bo zaradi pomanjkanja osebja okrnjeno delovanje. Foto: EPA

V Združenem kraljestvu z 10. januarjem vsakodnevno testiranje nujnih delavcev

V Združenem kraljestvu so prvič od začetka pandemije v enem dnevu potrdili 218.724 okužb. Umrlo je 48 covidnih bolnikov. K širjenju okužb prispeva predvsem različica omikron.

Čeprav število okužb hitro raste, pa število sprejetih bolnikov v bolnišnice še ni blizu vrhuncem prejšnjih valov, čeprav že opažajo porast hospitalizacij.

Več britanskih bolnišnic je medtem zaradi hudega pomanjkanja osebja zaradi okužb in karanten ob širjenju omikrona razglasilo kritične razmere, kar pomeni, da morda ne bodo zmogle več zagotavljati ključnih storitev.

V zadnjem tednu je kritične razmere razglasilo najmanj sedem skladov, v lasti katerih je več bolnišnic, poroča britanski BBC. Kritične razmere skladi razglasijo, kadar menijo, da bolnišnice ne morejo zagotavljati ključnih storitev, kot sta zdravljenje raka ali bolezni srca.

Direktor za javno zdravje v okrožnem svetu Lancashira Sakthi Karunanithi je v pogovoru za BBC povedal, da je okrožje na začetku vala okužb z različico omikron, opažajo tudi vse več obolevanja v starostni skupini nad 60 let, kar jih skrbi, saj je prav ta skupina najbolj ogrožena.

Okužena švedski kralj in kraljica

Švedski kraljevi par, 75-letni kralj Karl XVI. Gustav in 78-letna kraljica Silvia, sta bila v ponedeljek zvečer pozitivna na testiranju na novi koronavirus, so sporočili z dvora v Stockholmu. Oba sta cepljena s tremi, torej tudi poživitvenim odmerkom in imata zaenkrat "blage simptome" ter se "glede na okoliščine dobro počutita", so pojasnili.

V Londonu medtem ocenjujejo, da so okužbe z različico omikron morda že dosegle vrh in bodo začele padati.

Britanski premier Boris Johnson je opozoril, da bo velik pritisk na nacionalno zdravstveno službo trajal še nekaj tednov. Po njegovih besedah bi bilo noro misliti, da je pandemije skoraj konec. Kljub temu je izrazil upanje, da bodo iz trenutnega vala izšli brez novi omejitev, poroča BBC.

Razkril je tudi vladni načrt, po katerem bo 100.000 kritičnih delavcev od 10. januarja naprej dnevno opravljalo teste. Vključene bodo ključne panoge, kot je predelava hrane, promet in mejni organi, kjer bodo skušali zmanjšati širjenje virusa med sodelavci.

Izraelska raziskava: Četrti odmerek varen in poveča število protiteles

Izraelski premier Naftali Bennet je razkril preliminarne podatke študije o četrtem odmerku ali drugem poživitvenem odmerku cepiva proti covidu-19. Bennet je dejal, da četrti odmerek v tednu dni za okoli petkrat poveča število protiteles. Prvi rezultati tudi kažejo, da je četrti odmerek enako varen kot tretji. Študijo so opravili na 150 zaposlenih v bolnišnici Šeba pri Tel Avivu.

Število dnevnih okužb v Avstriji se je v enem tednu podvojilo

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 5496 okužb, kar je več kot dvakrat več v primerjavi s tednom dni prej, ko so jih potrdili 2416. Delež pozitivnih PCR-testov je trenutno 1,5 odstotka. Bolj nalezljiva različica omikron v Avstriji prevladuje od konca preteklega leta, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Sorodna novica Omikron "napade" grlo, manj pljuča. Bi bilo ustreznejše testiranje iz grla in ne nosu?

V Avstriji so nazadnje več kot 5000 okužb v enem dnevu potrdili 8. decembra, ko so jih potrdili 5663. Takrat je prevladovala različica delta. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev je trenutno 288,9. V bolnišnicah se zdravi 1038 covidnih bolnikov, od tega na intenzivni negi 316. V zadnjem dnevu je umrlo 25 covidnih bolnikov, od začetka epidemije 13.784 covidnih bolnikov.

Veljavno covidno potrdilo o cepljenju ima trenutno 70,9 odstotka Avstrijcev. Po posameznih avstrijskih zveznih deželah je največ polno cepljenih, 76,4 odstotka prebivalcev, na Gradiščanskem, najmanj, 66,5 odstotka, v Zgornji Avstriji. Največji delež okužb zaznavajo na Tirolskem, sledita Solnograška in Dunaj.

Na Dunaju se bo popoldne tudi sestala posebna krizna skupina za usklajevanje ukrepov (Gecko), ki naj bi v četrtek objavila morebitne nove ukrepe za zajezitev novega koronavirusa v Avstriji.

Čakanje na testiranje v Barceloni. Foto: EPA
Čakanje na testiranje v Barceloni. Foto: EPA

Velik porast okužb v Španiji, stanje v bolnišnicah stabilno

V Španiji zaznavajo velik porast okužb z novim koronavirusom kljub visokemu odstotku cepljenih v državi. Število okužb na 100.000 prebivalcev se je v zadnjih sedmih dneh povzpelo na 1348, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V zadnjem delu so potrdili rekordnih 372.000 okužb.

Kljub porastu števila obolelih oblasti menijo, da je stanje v bolnišnicah pod nadzorom. Zasedenih je približno deset odstotkov vseh bolnišničnih postelj v državi, zelo malo okuženih pa potrebuje oskrbo na intenzivni negi.

Zdravstveni organi to pripisujejo višji stopnji precepljenosti, zaradi česar je imelo veliko okuženih le blage simptome. Po zadnjih podatkih se je z dvema odmerkoma cepilo že več kot 90 odstotkov starejših od 12 let, s prvim odmerkom pa je bila cepljena že tudi približno tretjina otrok, starih od pet do 12 let.

Španija je konec decembra ponovno uvedla obvezno nošenje mask na prostem po vsej državi. Na nekaterih območjih v državi velja tudi policijska ura in pogoj PCT za dostop do nekaterih storitev.

Sorodna novica V Franciji za zdaj ne bo cepilnega potrdila, ostajajo pri covidnem

V Franciji potrdili skoraj 300.000 okužb

V Franciji so v zadnjem dnevu potrdili skoraj 300.000 okužb z novim koronavirusom, je sporočil francoski minister za zdravje Olivier Veran. Gre za nov dnevni rekord števila okužb v Franciji od začetka pandemije, konec decembra so jih potrdili nekaj več kot 230.000.

Višanje števila okužb je posledica zelo nalezljive različice omikron, ki se je v Franciji začela hitro širiti konec minulega leta.

Čeprav naj bi omikron povzročal bolj blago obliko bolezni, se v Franciji že čuti pritisk večjega števila okuženih na bolnišnice. Dnevno bolnišnice sprejmejo po 2000 ljudi.

Minister Veran je sicer pojasnil, da je visoko število okužb tudi posledica obsežnega testiranja, saj so v prejšnjem tednu testirali osem milijonov ljudi. Delež okuženih med testiranimi presega 15 odstotkov, kar je blizu rekordnim deležem iz jeseni 2020, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi v Nemčiji incidenca narašča

Epidemične razmere se v Nemčiji slabšajo. Od 30. decembra se sedemdnevna incidenca okužb z novim koronavirusom povečuje iz dneva v dan, po tem ko je večino decembra padala. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev je davi po podatkih Inštituta Roberta Kocha znašala 239,9.

Sorodna novica V Nemčiji več kot 35.000 ljudi protestiralo proti zaostrovanju ukrepov

V zadnjem dnevu so v Nemčiji potrdili 30.561 novih okužb, pred tednom dni približno 21.080. V zadnjem dnevu je umrlo še 356 covidnih bolnikov. Od začetka pandemije so v državi uradno potrdili 7.238.408 okužb in 112.579 smrti covidnih bolnikov.

V Nemčiji so medtem začela veljati nova potovalna pravila za tiste države, ki so bile na posebnem seznamu zaradi različice omikron. Odločitev velja za Združeno kraljestvo, Južno Afriko, Namibijo, Zimbabve, Lesoto, Esvatini, Bocvano, Malavi in Mozambik.

Potniki, ki so prišli v Nemčijo iz teh držav, so morali do danes ob prihodu v obvezno dvotedensko karanteno, ne glede na status cepljenja in brez možnosti skrajšanja karantene ob morebitnem negativnem testu na okužbo. Velika Britanija in osem afriških držav je zdaj na nemškem seznamu območij z visokim tveganjem.