Z remdesivirjem so nekaj bolnikov že zdravili tudi pri nas. Foto: Reuters
Z remdesivirjem so nekaj bolnikov že zdravili tudi pri nas. Foto: Reuters

"Lahko smo kar rahlo optimisti, ta trenutek imamo prvo zdravilo, ki ga je za indikacijo covida-19 odobrila Evropska agencija za zdravila. Gre za remdesivir, to zdravilo se je pred nekaj leti razvilo za zdravljenje ebole. Čeprav študije še niso končane, ga je agencija odobrila za t. i. sočutno uporabo, torej za uporabo v tistih primerih, ko prihaja do resnih zapletov, ki bi lahko vodili v smrt," je v pogovoru za Televizijo Slovenija pojasnil Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo.

"Uporabljamo ga tudi v Sloveniji, sicer imamo zelo omejeno količino, ampak zdravilo je že tukaj," je dodal.

Kako daleč so znanstveniki z razvojem cepiva?

Povezava s cepivom za tuberkulozo?

Omenil je še zanimivost, ki jo je označil za "predteorijo", ki kroži med kolegi farmacevti.

Do leta 2005 je bilo v Sloveniji cepljenje proti tuberkulozi obvezno za vse novorojenčke. Foto: BoBo
Do leta 2005 je bilo v Sloveniji cepljenje proti tuberkulozi obvezno za vse novorojenčke. Foto: BoBo

"Ugotavljamo, da imajo tisti narodi, ki so bili zaščiteni proti tuberkulozi, bistveno lažji potek bolezni covid-19. To na prvi pogled ni logično, saj je tuberkuloza stvar bakterije, covid-19 pa je virusna bolezen. Molekularnega mehanizma še ne poznamo, ampak videti je, da cepljenje proti tuberkulozi nekako tako aktivira imunski sistem, da so potem pri okužbi z virusom SARS-CoV-2, ki povzroča virus covid-19, na neki način zaščiteni," je opisal.

Očitno pa ne bo ostalo samo pri teoriji, saj so na Nizozemskem pred nekaj dnevi že vpeljali tudi poskusno študijo pri zdravstvenih delavcih, ki so najbolj na udaru. "2.000 jih bo dobilo cepivo, 2.000 pa placebo in verjamejo, da bo pri teh prvih potek morebitne bolezni lažji," je razložil Štrukelj.

Hkrati pa se seveda razvijajo tudi specifična cepiva, ki bodo usmerjena neposredno proti virusu SARS-CoV-2: "Optimistično računamo, da bi do konca leta nekaj že morali imeti v rokah," je zadovoljen sogovornik.

Bolnike zdravijo tudi s krvno plazmo

V nekaterih bolnišnicah pa poskušajo pomagati hudo bolnim tudi s krvno plazmo ozdravelih. Nekaj uspešnih poskusov na bolnikih so že opravili na Kitajskem, zdaj jih začenjajo tudi v ZDA, je za TV Slovenija poročal Dejan Štamfelj.

Bolnike zdravijo tudi s krvno plazno

Ne nasedajte oglasom!

Marsikdo razmišlja tudi o preventivi, toda oglasom, ki obljubljajo zaščito, ne gre verjeti, pravi Štrukelj in ob tem poudarja, da se bojijo, da tovrstni dobičkarji najbolj vplivajo prav na najranljivejšo skupino ‒ na starejše.

"Ne nasedajte čudežnim zvarkom ter prehranskih dopolnilom in zdravilom, kajti tega ni. Ta trenutek imamo torej samo eno odobreno zdravilo, glede prehranskih dopolnil pa svetujemo do enega grama vitamina C na dan, vendar z veliko tekočine. Vedno moramo dovolj piti, da ne pride do mikrokristalizacijskih jeder v ledvicah, kar bi lahko povzročilo ledvične kamne. Pa tudi vitamin D, ki poveča imunski odziv na okužbo, in morda še betaglukan," našteje.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.