Švedska se ni odločila za karantenske ukrepe v spopadu  z novim koronavirusom. Foto: Reuters
Švedska se ni odločila za karantenske ukrepe v spopadu z novim koronavirusom. Foto: Reuters

Švedska je ob začetku pandemije v marcu izbrala drugačno strategijo za spopad z novim koronavirusom, saj se ni odločila za karantenske ukrepe. Uvedla je le nekaj preventivnih ukrepov za gastronomijo, domove za starejše in glede zbiranja večjega števila ljudi.

Šole so ostale odprte za mlajše učence, pred kratkim pa so v šolske klopi sedli tudi gimnazijci ter drugi starejši šolarji in študenti. Med drugim tudi nikoli niso uvedli obveznega nošenja zaščitnih mask.

Politika se je večinoma vzdržala uvajanja ukrepov in prepustila smernice in priporočila odboru strokovnjakov pod vodstvom epidemiologa Andersa Tegnella, ki je postal ikona t. i. švedskega modela. Glede na ankete se je sicer okoli 90 odstotkov državljanov držalo priporočil strokovnjakov.

Potem ko je na Švedskem v aprilu poskočilo število smrtnih žrtev covida-19, so se nad njihov model zgrnile številne kritike. Takrat so tudi uvedli različne ukrepe in obširno testiranje v domovih za starejše in drugih podobnih ustanovah. Število smrtnih žrtev je od takrat v upadu in je podobno statistiki iz drugih evropskih držav.

Glavni epidemiolog: Odločili smo se pravilno

Epidemiolog Tegnell zato meni, da so se odločili pravilno. V nedavnem pogovoru za televizijo France-24 je izrazil svoje zadovoljstvo. "Na koncu bomo videli, ali se bo poznala razlika, ko smo izbrali trajnostno strategijo, ki lahko traja dalj časa, kot pa če bi se vedno znova zapirali, odpirali in spet zapirali," je povedal.

Danska premierka Mette Frederiksen. Foto: Reuters
Danska premierka Mette Frederiksen. Foto: Reuters

Po Tegnellovem mnenju na Švedskem ne pričakujejo drugega vala epidemije, ampak predvsem lokalne izbruhe, ki jih bodo lahko obvladali.

Napovedi za gospodarsko na Švedskem so manj črnoglede kot na primer za večino drugih članic EU-ja. Po podatkih britanskega podjetja za gospodarsko analizo Capital Economics je Švedska najbolje prebrodila pandemijo covida-19 z vidika gospodarstva.

Na Danskem rekordno število novih okužb

Povsem druga slika pa se kaže pri švedski sosedi Danski – od tam poročajo o rekordnem številu novih okužb. V zadnjih 24 urah so potrdili 589 novih okužb, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije covida-19 konec februarja v tej državi.

Številke je sicer težko primerjati s tistimi ob začetku pandemije, saj Danska podobno kot druge države trenutno opravi bistveno več testov kot ob začetku pandemije.

Na Danskem so sicer od danes v veljavi novi ukrepi za zajezitev okužb. Restavracije in gostilne so tako od zdaj odprte do 22. ure, v lokalih je tudi obvezna nošnja zaščitnih mask. Na posameznih prireditvah je dovoljeno največ 50 ljudi.

Na Danskem so doslej potrdili okoli 22.000 okužb s koronavirusom. Umrlo je 635 bolnikov. V državi so doslej opravili več kot 2,15 milijona testov.

V hrvaških bolnišnicah se zdravi 288 bolnikov s covidom-19. Foto: EPA
V hrvaških bolnišnicah se zdravi 288 bolnikov s covidom-19. Foto: EPA

Na Hrvaškem v zadnjih 24 urah potrdili novih 212 okužb

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 212 novih okužb z novim koronavirusom. Umrl ni noben bolnik s covidom-19. Trenutno je na Hrvaškem 2128 aktivnih okužb. V bolnišnicah se zdravi 288 bolnikov, od tega 24 na medicinskih ventilatorjih.

Na Hrvaškem so od 25. februarja, ko so potrdili prvi primer novega koronavirusa, doslej okužbe potrdili pri 14.725 ljudeh. S covidom-19 je umrlo 244 bolnikov.

Doslej so opravili skupno 254.480 testov, od tega v zadnjih 24 urah 5457.

V BiH-u 321 novih okužb, v Srbiji 83

V BiH-u so v zadnjih 24 urah potrdili 321 novih okužb, umrlo je šest bolnikov. Skupno so v zadnjih 24 urah opravili 1850 testov. V Federaciji BiH-a je bilo pozitivnih 238 testov, v Republiki Srbski 82 n eden v okrožju Brčko. Največ novih okužb, 30, so potrdili v Banjaluki. V BiH-u so vse od sredine julija redno potrdili približno 300 novih okužb dnevno, v zadnjih dneh so bile te številke manjše od 200.

Zaradi napake v sistemu slovaškega zdravstvenega sistema so bili na spletu dostopni podatki o testiranju na novi koronavirus skoraj 400.000 slovaških državljanov, je v petek potrdil zdravstveni informacijski center NCZI. Napako so medtem že odpravili.


Na napako jih je opozorila skupina t. i. etičnih hekerjev. "Nismo imeli namena iskati podatkov, nanje smo naleteli čisto po naključju na spletu prek iskalnika Google," je pojasnil strokovnjak s področja informacijske tehnologije Pavol Luptak že v četrtek za portal Pravda.


Kot je dodal, so do podatkov prišli brez kakršnega koli znanja hekanja. Testno pa so s kolegi naložili podatke 130.000 bolnikov in potem o napaki obvestili oblasti. Med drugim so bili prosto na spletu dostopni podatki o imenu, datumu rojstva, naslovu, rezultatu testa in poteku bolezni. Luptak je v izjavi še dodal, da so javnost o napaki obvestili šele, ko so napako odpravili.

V Srbiji so v zadnjih 24 urah opravili 5959 testov in okužbo potrdili pri 83 osebah. Umrl je en bolnik. V bolnišnicah se trenutno zdravi 323 bolnikov, od tega jih je na medicinskih ventilatorjih 23.

V Srbiji so doslej skupno potrdili 32.840 okužb, s covidom-19 je umrlo 740 bolnikov. Skupno so opravili 1.069.626 testov.

Češka: Rahel upad števila novih okužb

Na Češkem so v zadnjih 24 urah potrdili 2111 novih okužb. Gre za rahel upad števila novih okužb v zadnjih štirih dneh. Doslej so potrdili skupno 46.262 okužb.

V zadnjih dveh tednih so potrdili hitro povečanje števila novih okužb. Glede na število prebivalcev se je Češka po hitrem širjenju novih okužb uvrstila na tretje mesto med državami članicami EU-ja, za Španijo in Francijo.

Rekordne okužbe na Slovaškem

Novo rekordno število novih okužb so v samo dveh dneh zaznali na Slovaškem. V zadnjih 24 urah so potrdili 290 novih okužb. To je največje število dnevnih novih okužb na Slovaškem od začetka epidemije v tej država marca letos. Doslej rekordno število so zaznali dan prej, 235.

Na Slovaškem s približno 5,5 milijona prebivalci so doslej po uradnih podatkih potrdili 6546 okužb s koronavirusom. Umrlo je 39 bolnikov.

Na Poljskem največ novih okužb od začetka epidemije

Na Poljskem so medtem potrdili 1002 novi okužbi z novim koronavirusom, kar je največ od začetka epidemije covida-19 v tej državi. Rekordno število okužb so potrdili ravno nekaj dni za tem, ko so poljske oblasti zaostrile pogoje, po katerih lahko zdravniki pošljejo bolne na testiranje. Kritiki svarijo, da bi lahko nova pravila omejila število ljudi, ki jih bodo na Poljskem testirali na okužbo z novim koronavirusom.

V Nemčiji znova več kot 2000 novih okužb

V Nemčiji so v zadnjem dnevu potrdili 2297 novih okužb z novim koronavirusom, je sporočil Inštitut Roberta Kocha. S tem so v Nemčiji ta teden večkrat prekoračili dnevno raven 2000 novih okužb, ki so jih običajno potrjevali konec aprila.

Vrhunec dnevnega prirasta novih okužb je bil v Nemčiji konec marca oziroma na začetku aprila, ko so dnevno poročali tudi o več kot 6000 okužbah. Število dnevnih okužb je potem upadalo do konca julija, odkar je znova v porastu.

Od izbruha pandemije so v Nemčiji potrdili najmanj 270.070 okužb, ozdravelo je okoli 239.800 ljudi. Umrlo je 9384 ljudi, od tega v zadnjem dnevu šest.

Še 813 okužb v Avstriji

V Avstriji so medtem potrdili 813 novih okužb. Trenutno imajo v državi 7748 aktivnih okužb. Veča se število bolnikov na intenzivni negi, teh je 22 več kot dan prej, skupno 84. V bolnišnicah je na zdravljenju skupno 349 bolnikov. V zadnjem dnevu sta umrla še dva bolnika, skupno 765.

S 432 novimi okužbami je na prvem mestu spet Dunaj, kjer je aktivnih okužb 4136. Med drugim imajo v Zgornji Avstriji 108 novih okužb, na Tirolskem 80 in v Spodnji Avstriji 70. Najmanj so jih potrdili na avstrijskem Koroškem, pet. To je tudi edina avstrijska zvezna dežela z manj kot sto aktivnimi okužbami, saj jih imajo le 78.

Avstrijsko ministrstvo za izobraževanje je v petek še sporočilo, da je trenutno v državi 455 aktivnih primerov okužb na šolah, od tega več kot polovica na Dunaju. V zadnjih dveh tednih so okužbo v Avstriji potrdili pri 372 šolarjih, 58 učiteljih in 25 zaposlenih v upravi. Edina dežela brez okužb v šolah je avstrijska Koroška.

V Belgiji porast hospitalizacij

V Belgiji so v zadnjem tednu zaznali porast števila okužb. V zadnjem tednu so potrdili skoraj 7500 novih okužb. Opazili so tudi porast števila hospitalizacij zaradi covida-19, ki je v zadnjem tednu naraslo s povprečno 24 na 42 hospitalizacij na dan.

V zadnjem tednu je število novih okužb na dnevni ravni naraslo za 77 odstotkov v primerjavi s prejšnjim tednom.

Število smrtnih žrtev ostaja stabilno, v povprečju v enem dnevu umrejo malo manj kot trije ljudje. Skupno so v državi sicer doslej potrdili 99.649 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 9937 ljudi.

Rekord tudi v Litvi

Rekordno število novih dnevnih okužb, 99, so potrdili tudi v Litvi. Preteklo rekordno število novih dnevnih okužb je bilo nekaj več kot 60 primerov.

Litva s skoraj tremi milijoni prebivalci je doslej potrdila skupno 3664 okužb, umrlo je 87 bolnikov.

V Rusiji prvič po dveh mesecih več kot 6000 novih okužb

V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili več kot 6000 novih okužb, kar je največ od sredine julija. Umrlo je 144 bolnikov. V državi je trenutno aktivno okuženih 171.450 ljudi.

Skupno je s covidom-19 do zdaj umrlo 19.339 ljudi, s koronavirusom pa se je okužilo 1.097.251 ljudi.