Po svetu trenutno razvijajo več kot 200 različnih cepiv proti covidu-19, v klinične preizkuse je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) vključenih 42 kandidatov, od tega jih je deset v zadnji, tretji fazi. Foto: Reuters
Po svetu trenutno razvijajo več kot 200 različnih cepiv proti covidu-19, v klinične preizkuse je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) vključenih 42 kandidatov, od tega jih je deset v zadnji, tretji fazi. Foto: Reuters

Brazilske zdravstvene oblasti niso ponudile podrobnosti o okoliščinah smrti, tamkajšnji mediji pa poročajo, da gre za 28-letnega zdravnika, ki je umrl zaradi zapletov, povezanih z boleznijo covid-19.

Po poročanju BBC-ja pa naj prostovoljec ne bi bil cepljen s preizkusnim cepivom proti novemu koronavirusu. Prostovoljci, ki sodelujejo na testiranjih, so namreč razdeljeni v dve skupini – polovica jih prejme odmerek preizkusnega cepiva AstraZenece, drugo skupino pa cepijo z obstoječim cepivom proti meningitisu. A ne sodelujoči ne njihove družine ne vedo, kateri odmerek dobijo, kar raziskovalcem omogoča boljšo primerjavo učinkovitosti obeh cepiv.

"Ni razloga za skrb"

Z oxfordske univerze so po smrti prostovoljca sporočili, da je podrobna preiskava pokazala, da ni razloga za skrb ali kakšnih varnostnih tveganj, iz AstraZenece pa, da ne morejo komentirati posameznih primerov, a lahko zagotovijo, da "so sledili vsem predvidenim protokolom". "Vse korake podrobno nadzirajo raziskovalci, neodvisni opazovalni odbor za varnost in regulatorne agencije. Po mnenju vseh ni razloga za skrbi, zato se bodo testiranja cepiva nadaljevala."

Sorodna novica Štrukelj: "Če bo na voljo le eno cepivo, ga ne bo dovolj za vse"

Omenjeno cepivo je že prestalo prvo in drugo fazo testiranj, v sklopu tretje faze pa ga zdaj preizkušajo na prostovoljcih v Združenem kraljestvu, Indiji in Braziliji. Prav to cepivo bi lahko prvo opravilo vsa potrebna testiranja in prišlo na trg za množično uporabo. A ne gre vse gladko. Na Otoku so testiranja prejšnji mesec začasno ustavili, potem ko so poročali o neželenih stranskih učinkih cepiva pri nekem prostovoljcu. Raziskavo so čez nekaj dni sicer nadaljevali.

Brazilija je že napovedala, da namerava kupiti več milijonov odmerkov prav tega cepiva. V državi je skoraj 5,3 milijona potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ za ZDA in Indijo, po številu smrti pa je s 155.000 žrtvami država za ZDA na drugem mestu na svetu.