Nemška aplikacija Corona-Warn-App. Foto: Reuters
Nemška aplikacija Corona-Warn-App. Foto: Reuters

Aplikacija na številnih napravah z operacijskim sistemom android ni pravilno obveščala o stikih z okuženimi. Obvestila so prihajala pozno ali jih sploh ni bilo, če v ozadju ni delovala samodejna posodobitev. Ta je delovala le, ko je bila aplikacija odprta. Na koliko napravah ni delovala, ni znano, poročajo nemški mediji.

Pri proizvajalcu programske opreme SAP, ki je sodeloval pri razvoju aplikacije, so potrdili, da je obstajala težava s prejšnjo različico aplikacije, saj ni delovala samodejna posodobitev v ozadju na napravah android.
Nemško ministrstvo za zdravje je prav tako priznalo, da so že dlje vedeli za težavo in da je ta tudi pojasnjena v rubriki vprašanja in odgovori o aplikaciji. Tam so pojasnili, kako se lahko aktivira samodejno posodabljanje. Zagotovili so še, da je aplikacija delovala ves čas.

Nekatere naprave z operacijskim sistemom android pa so celo preprečile, da bi aplikacija stalno delovala v ozadju. To ni veljalo le za Corona-Warn-App, ampak tudi za vse druge aplikacije na tej napravi. Koronavirusna aplikacija je kljub temu zapisovala stike in preverjala, ali obstaja nevarnost stika z okuženim, so še zagotovili pri ministrstvu.

Nemško aplikacijo si je v več kot enem mesecu od objave naložilo okoli 16,2 milijona ljudi, kar je okoli 20 odstotkov prebivalstva v Nemčiji.

Kako uporabna bo sledilna mobilna aplikacija?

Kako naj bi delovala slovenska aplikacija?

Slovensko ministrstvo za javno upravo je v petek napovedalo, da se sicer razvoj slovenske aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi, ki jo za slovensko vlado prilagaja podjetje RSteam, bliža koncu. Znane so že vse tehnične podrobnosti.

Aplikacijo, ki se bo imenovala #OstaniZdrav, si bo lahko vsak uporabnik mobilnega telefona prostovoljno prenesel iz trgovin z aplikacijami, ki jih ponujata Google in Apple. Ko bo naložena, si bo z drugimi uporabniki aplikacije samodejno izmenjevala t. i. ključe oziroma oddajne kode, torej skupke identifikacijskih informacij o telefonu (zapisovala bo stike z drugimi telefoni in informacije o njih shranila za 14 dni, kolikor je ocenjena inkubacijska doba koronavirusa).

Za večjo varnost se bo ključ ustvaril v več korakih in se bo dnevno spreminjal (dnevni ključ), na podlagi tega ključa pa se bo vsakih 10 minut ustvarila s časovnim intervalom kriptirana oddajna koda. Ne bo pa ključ vseboval osebnih podatkov o lastniku telefona, ki mu bo tako zagotovljena anonimnost.

Sorodna novica Krek: Žarišča nastajajo zaradi zabav, možni novi ukrepi, kot je omejitev obratovanja trgovin

Če bodo pri uporabniku aplikacije potrdili okužbo, bo z njim navezal stik Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ki v vsakem primeru opravi epidemiološko poizvedovanje pri okuženih, in mu ponudil, da v aplikacijo vnese posebno desetmestno kodo. Okuženi uporabnik bo to naredil prostovoljno.

Če se bo za to odločil, bo moral kodo vpisati v eni uri, aplikacija pa bo na strežniku najprej preverila, ali je bila ta koda res izdana, saj se s tem prepreči morebitna zloraba. Če bo strežnik ugotovil, da je koda pravilna, bo izdal dokazilo o okuženosti, ki ga bo nato poslal na aplikacijo uporabnika.

Šele takrat bo aplikacija okuženega poslala vse svoje oddajne kode oziroma dnevne ključe na centralni strežnik, kjer bodo ostali v evidenci 14 dni.

Aplikacija na napravah uporabnikov bo hkrati redno preverjala podatke o okuženih ključih in jih križala s tistimi, ki jih je zaznala sama v zadnjih 14 dneh. Če bo ugotovila, da je v evidenci okuženih kak ključ telefona, s katerimi je bil naš telefon v stiku, se bo zagnal izračun izpostavljenosti.

Na izračun izpostavljenosti vplivajo številni parametri, na primer moč signala in dolžina stika z okuženo osebo. Načeloma velja za rizičen stik 15-minutna izpostavljenost okuženi osebi na razdalji manj kot dva metra, vendar je pri tem treba upoštevati številne dejavnike. Aplikacija uporabnika nato opozori, ali je bil izpostavljen tveganju.

Mobilna aplikacija ostani zdrav

Slovenska aplikacija na voljo morda že avgusta

Na voljo bo za Appplove telefone z operacijskim sistemom IOS 13.5 ali novejše, kar pomeni, da si jih bodo lahko naložili uporabniki modelov 6s in novejših, na platformi Android pa bo na voljo tudi za nekoliko starejše naprave, ki jih poganja operacijski sistem Android verzija 6 ali novejša.

Primož Cigoj, direktor podjetje RSteam, je pojasnil, da bo razvoj aplikacije gotovo končan do roka (1. avgusta) ali celo kak dan prej, nato pa bo verjetno treba počakati še nekaj časa, da Google in Apple aplikacijo odobrita in jo uvrstita v svoje trgovine.

Predstavitev aplikacije Ostani zdrav