Matej Tonin je dejal, da Slovenija potrebuje transportno letalo. Foto: BoBo
Matej Tonin je dejal, da Slovenija potrebuje transportno letalo. Foto: BoBo

Obrambni minister Matej Tonin se je danes v Bruslju udeležil videokonferenčnega zasedanja obrambnih ministrov zveze Nato, ki so razpravljali o tem, kako še okrepiti in pospešiti pomoč zaveznicam v boju z novim koronavirusom.

Sedanje letalo turbolet iz leta 1988 se je v tej krizi odlično izkazalo, a vendar je treba razmišljati o novi rešitvi, je poudaril Tonin. Minister želi najprej zbrati na papir vse možnosti in se na tej točki ne želi omejevati na nobeno vrsto letala.

Do zdaj so v okviru Nata že dostavili na stotine ton medicinske opreme. Za usklajevalno in logistično pomoč pri dostavi medicinske opreme z zračnim transportom v okviru Natovega centra za usklajevanje pomoči ob nesrečah je zaprosila tudi Slovenija. Minister je pojasnil, da gre za prevoz zaščitne opreme iz Kitajske v Slovenijo. Na določenem mestu na Kitajskem se bo zbirala oprema, ko bo zbrana zadostna količina, jo bodo z letalom prepeljali v Slovenijo.

Kdo bo na čelu SV nasledil Alenko Ermenc? Foto: BoBo
Kdo bo na čelu SV nasledil Alenko Ermenc? Foto: BoBo

Kdo bo na čelu vojske nasledil Alenko Ermenc?

Na dan Slovenske vojske (SV), 15. maja, v vojski potekajo redna povišanja v čine, na ta dan bo najverjetneje jasno, kdo bo novi načelnik generalštaba. V SV so že opravili preverjanja, kdo izpolnjuje pogoje za povišanje v generalski čin. Kot so za STA pojasnili v generalštabu, sta to vsaj brigadirja Robert Glavaš in Bojan Pograjc.

Minister za obrambo Tonin je med drugim danes obiskal tudi 72. brigado SV v Črnomlju. Ob robu obiska je potrdil, da kandidata za naslednika generalmajorke Alenke Ermenc na čelu Generalštaba SV že ima. Imena pa ni želel razkriti, češ da bo to storil, "ko bo čas za to".

Spletno Delo sicer poroča, da se je postopek povišanja v generalski čin že začel za namestnika načelnika generalštaba Glavaša, ki SV trenutno vodi kot vršilec dolžnosti. To po pisanju spletnega Dela nakazuje, da bo novi načelnik postal prav Glavaš.

V generalštabu so za STA potrdili, da je komisija za Glavaša opravila preverjanje izpolnjevanja pogojev. Skladno z uredbo o činih in poviševanju v SV je posameznik lahko povišan v čin generalmajorja, če je s činom brigadirja razporejen na dolžnost, za katero se zahteva čin generalmajorja, ter je to dolžnost opravljal najmanj eno leto, poleg tega pa je bil v zadnjem ocenjevalnem obdobju ocenjen s službeno oceno odlično.

Poleg Glavaša naj bi pogoje izpolnjeval še vsaj Pograjc, ki bi torej prav tako lahko bil povišan v čin generalmajorja. Pograjc je po poročanju medijev favorit predsednika vlade Janeza Janše, ki je tudi Pograjčev prijatelj. Generale in admirale v SV povišuje predsednik republike na predlog ministra za obrambo, ob soglasju vlade. Tudi zadnja načelnica generalštaba Ermenčeva je bila povišana v generalmajorko le malo, preden je bila imenovana za načelnico.