Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Vsi trije vzorci pripadajo osebam, ki so imele pozitivno epidemiološko anamnezo za potencialni vnos angleškega seva v Slovenijo," so po poročanju STA-ja navedli na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

V presejalno testiranje, ki ga opravljajo s sekvenciranjem oziroma z analizo sekvenc gena virusa, ne pa s posebnimi PCR-testi, so izbrali 291 vzorcev s potrjeno okužbo na novi koronavirus oz. 3,4 odstotka vseh pozitivnih vzorcev iz osrednjeslovenske regije v tem časovnem obdobju.

V treh vzorcih popolnih virusnih genomov so dokazali vse specifične mutacije, značilne za angleški sev, medtem ko dodatnih mutacij, značilnih za južnoafriški ali brazilski sev, niso odkrili.

Dva primera v jeseniški bolnišnici

V jeseniški bolnišnici so imeli nedavno množičen vdor novega koronavirusa v belo cono, med okuženimi pa so bili tudi bolniki z angleškim sevom. Kot je za Radio Slovenija potrdila strokovna direktorica bolnišnice Anja Jovanović Kunstelj, so za angleški sev zdaj znova analizirali nekaj brisov, odvzetih njihovim bolnikom 11. in 12. januarja. V dveh primerih so nov sev potrdili. Za katera bolnika gre, še ne vedo. Obstaja pa sum, da ga imajo tudi drugi, ki so bili takrat v bolnišnici, saj je angleški sev zelo nalezljiv. Veliko tistih, ki so bili hospitalizirani v začetku meseca, je sicer že odpuščenih.

Ob tem so navedli, da raziskovalna skupina Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo nadaljuje redno dvotedensko sistematično genomsko opredeljevanje in spremljanje epidemije covida-19 v Sloveniji.

Da bi redno in sistematično spremljali pojav in razvoj novih sevov, so na začetku oktobra lanskega leta razvili originalni algoritem presejanja virusnih različic z metodo določanja nukleotidnih zaporedij (sekvenciranje), predvsem na delu genoma, ki kodira najpomembnejšo virusno beljakovino, to je beljakovino virusne bodice S.

Navedeni algoritem presejanja, ki temelji na sekvenciranju, omogoča hkratno zaznavo vseh znanih pomembnih mutacij, prisotnih v vseh znanih svetovnih različicah virusa z možnim večjim pandemijskim potencialom, pa tudi takojšnjo prilagoditev za presejanje novih klinično pomembnih mutacij, so še navedli.

Med marcem in majem so na inštitutu določili nukleotidno zaporedje skupno 106 celotnih genomov novega koronavirusa oz. 7,2 odstotka od vseh pozitivnih vzorcev v Sloveniji. Slovenski virusni genomi iz spomladanskega vala so se uvrstili v osem različnih sevov.

V drugem epidemičnem valu so analizirali odstotek vseh s PCR-testi potrjenih vzorcev v oktobru in novembru ter dva odstotka pozitivnih vzorcev v decembru. To skupno znaša 590 preiskovanih genomov, pri čemer pa v nobenem niso našli vseh mutacij, značilnih za tri trenutno najpomembnejše različice virusa, ki so bolj kužne.

Novi sev poslabšuje epidemiološko situacijo v Evropi

Bistveno večje smrtnosti angleški sev (še) ne povzroča

"Ne grozi nam nova epidemija, lahko pa pride do poslabšanja, do ponovno večjega števila obolelih. Ta sev se hitreje in lažje širi, ker sam virus bolje oz. močneje veže na receptorje celice in potem lažje vstopa v celico. V celici se razmnožuje in se širi naprej. To je vsekakor nevarnost. Pozitivna stvar je, da lahko z ukrepi, ki jih lahko vsak posameznik izvaja, dokaj ustrezno omejimo širjenje. Oba proizvajalca cepiv, ki so na voljo v Sloveniji, zagotavljata, da je cepivo enako učinkovito proti novemu sevu, kot je pri klasičnem sevu," je v Odmevih TV Slovenija povedala infektologinja Mateja Logar.

Povedala je tudi, da po prvih informacijah v strokovni javnosti smrtnost pri angleškem sevu ni bila bistveno večja kot pri klasičnem sevu. Vendar je umrlo več ljudi, ker se jih je več okužilo.

"Ta dva pojma je treba razlikovati. Je pa še relativno zgodaj in vsi podatki za natančno analizo še niso na voljo. To trenutno spremljamo. Bistveno večje smrtnosti pa v Veliki Britaniji niso opisovali," je poudarila.

Pogovor z infektologinjo Matejo Logar
Ali so vsa razkužila ustrezna?

Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh znaša 1232

V nedeljo so opravili manj testov kot običajno čez teden. Med 1293 PCR-testi so potrdili 264 okužb z novim koronavirusom, med 1441 hitrimi antigenskimi testi pa 29. Med pozitivnimi vzorci iščejo tudi sledi angleškega seva.

Po podatkih Sledilnika covid-19 je bil delež pozitivnih med PCR-testi 20,4 odstotka, med hitrimi testi pa 2 odstotka. Aktivnih primerov je po njihovih informacijah trenutno 18.350.

V bolnišnici se zaradi nove koronavirusne bolezni zdravi 1173 bolnikov - 24 bolnikov več kot v soboto, 192 jih potrebuje intenzivno nego, kar je dva več kot v soboto. V nedeljo je umrlo 19 bolnikov s covidom-19, od tega v bolnišnicah 16 in trije v domovih za starejše.

Nedeljski podatki kažejo, da je povprečje potrjenih primerov v zadnjih 7 dneh znašalo 1232.

14 dnevna incidenca ostaja najvišja v Posavski, Goriški in Jugovzhodni, 7 dnevna na 100.000 prebivalcev pa po podatkih Nacionalnega instituta za zdravje pa v Goriški, Posavski in Zasavski regiji. "Trenutne razmere so podobne tistim, ki so bile na začetku novembra. Ker se dobro spomnimo, kako zahteven je bil november, in posebej zato, ker se spet odpirajo šole, je trenutno izredno pomembno, da se vsi držimo samozaščitnih ukrepov," je ob tem opozorila vladna govorka Maja Bratuša.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO
Padanje okuženih se upočasnjuje

Angleški sev je agresivnejši

V Sloveniji so po besedah premierja Janeza Janše v soboto identificirali prvi primer okužbe z angleškim sevom koronavirusa. Zdaj se je po vseh regijah začelo preverjanje pozitivnih brisov s posebnimi testi, ki odkrivajo okužbo z angleškim sevom. Od rezultatov bodo odvisni nadaljnji ukrepi vlade. Ker se epidemiološke razmere vnovič slabšajo, dodatnega sproščanja verjetno ne bo.

Od zdaj se bo pri nekaj odstotkih PCR-testov vzporedno opravljalo tudi testiranje na ta novi sev, je na ponedeljkovi konferenci potrdila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte. "Gre za mutirano beljakovino na površini, zato je bolj agresiven. Ne poznamo ga še zadosti, poznamo podatke iz poročil v Veliki Britaniji, treba je narediti vseevropsko analizo. Ne gre za nove ukrepe, ampak za te vsesplošne, ki so v veljavi že zdaj – če jih bomo upoštevali, ni razloga, da ne bi zajezili tega seva," je pojasnila.

Novi PCR-test je po njenih besedah dostopen šele kratek čas. "V Sloveniji smo to informacijo dobili šele prejšnji četrtek, 2000 smo jih dobili od Slovaške vlade. Kje se jih da dobiti in po kakšni ceni, še preverjamo," je povedala državna sekretarka. Napoveduje tudi, da se bo stikom okuženih s tem novim sevom verjetno sledilo.

V aplikaciji #OstaniZdrav, namenjeni operacijskemu sistemu Android, so na ministrstvu za javno upravo zaznali napako v eni od funkcionalnosti. Napako so odpravili, državljanom pa je že na voljo popravljena različica posodobitve aplikacije. Popravljena različica ima enako oznako kot prejšnja, torej 1.10.1.

Na ministrstvu so pojasnili, da je po objavi nadgradnje aplikacije potrebnega nekaj časa, da se delovanje nadgrajene različice stabilizira. Ker gre za kompleksne in obsežne spremembe, se šele ob popolni vzpostavitvi delovanja aplikacije v praksi pokažejo tudi nekatere napake, so zapisali.

Potrjeni trije primeri okužbe z angleškim sevom

Drugačni reagenti PCR-testov

Angleški sev novega koronavirusa v Sloveniji te dni iščejo tudi s posebnimi PCR-testi, ki hkrati ugotavljajo tri različne genske različice virusa, med njimi tudi nove seve, za katere je značilno, da so bolj kužni, je za STA pojasnil Roman Jerala s Kemijskega inštituta. Za takšen test so potrebni tudi drugačni reagenti kot za običajne PCR-teste.

Prednost takšnega PCR-testa je, da razmeroma hitro izvemo, ali je v vzorcu prisoten kateri od novih sevov koronavirusa, ki imajo značilno mutacijo, zaradi katere se hitreje širijo. To se lahko potrdi tudi z analizo sekvenc genoma virusa, kar pa je bistveno dražja in dolgotrajnejša metoda.

Omenjeni posebni PCR-test pa ne da odgovora na to, ali gre v vzorcu z novim sevom točno za angleški, škotski, brazilski ali južnoafriški sev. Da bi to določili, bi vseeno morali izvesti analizo sekvenc genoma virusa, je pojasnil Jerala. Tako se poleg testa nekoliko tudi razlikujejo reagenti. Po njegovih besedah takšen poseben PCR-test obstaja že nekaj časa, vsaj od konca lanskega leta.

Po protokolu cepljenja s Pfizerjevim cepivom drugi odmerek sledi po treh tednih, z Moderninim pa po štirih tednih. Foto: BoBo
Po protokolu cepljenja s Pfizerjevim cepivom drugi odmerek sledi po treh tednih, z Moderninim pa po štirih tednih. Foto: BoBo

Prejeli nekoliko manjšo pošiljko cepiva od pričakovane

Danes je v Slovenijo prišla pošiljka Pfizerjevega cepiva proti covidu-19. Cepiva bodo namenjena drugemu odmerku tistih, ki so se pred tremi tedni že cepili.

V EU-ju sta do zdaj dobili pogojno dovoljenje za promet dve cepivi, najprej tisto podjetij Pfizer in BioNTech, nato pa še podjetja Moderna. Zaradi skromne dobave Moderninega cepiva ‒ do zdaj je v Slovenijo prišlo 1200 odmerkov cepiva tega podjetja, v nedeljo pa pričakujejo še dodatnih 2400 odmerkov ‒ prebivalstvo cepijo zlasti s cepivom Pfizerja. Ta je v preteklem tednu dobavil le polovično pošiljko nekaj več kot 8000 odmerkov cepiva, medtem ko so prejšnje pošiljke zadostovale za okoli 16.500 odmerkov.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so za STA pojasnili, da so danes prejeli 19.890 odmerkov oz. 3315 stekleničk cepiva Pfeizer. To je sicer nekoliko manj, kot so jih pričakovali, saj so na NIJZ-ju v soboto dejali, da pričakujejo pošiljko z okoli 21.060 odmerki.

Zaščita po prvem odmerku Pfizerjevega cepiva je manjša
Čakanje na novo pošiljko cepiva
Okužbe v DSO Hrastnik

Po zadnjem testiranju v Domu starostnikov Hrastnik je okuženih že 46 stanovalcev in 17 zaposlenih, od tega sta dve osebi umrli, štiri pa so bile napotene na bolnišnično zdravljenje. Med okuženimi ni nikogar, ki bi bil okužen že v prvem valu, poroča TV Slovenija. Večina stanovalcev je prvi odmerek cepiva prejela konec leta, na drugega pa še čakajo.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte pravi, da je po njenih informacijah okuženih 22 stanovalcev, ki so že dobili prvi odmerek cepiva, in 11 zaposlenih. "Prvi odmerek zagotavlja približno 50-odstotno zaščito. Dvojni odmerek zagotavlja približno 95-odstotno zaščito, tudi cepljenje torej ne predstavlja 100-odstotne varnosti, in če opuščamo splošne ukrepe, bomo imeli žal vedno znova žarišča. Dokler ne bomo epidemije popoloma premagali, bodo zaščitni ukrepi še vedno v veljavi," je opozorila.

Nove okužbe v DSO Hrastnik