Trump s svojo ekipo za boj proti novemu koronavirusu na vsakodnevni novinarski konferenci. Foto: Reuters
Trump s svojo ekipo za boj proti novemu koronavirusu na vsakodnevni novinarski konferenci. Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je na vsakodnevni novinarski konferenci o "vojni proti virusu" oznanil, da gre za "zdravstveno, ne pa finančno situacijo". V kongresu po njegovih besedah pripravljajo "še nikoli videno" izredno zakonodajo, ki naj bi po nekaterih ocenah omogočila sprostitev kar dva tisoč milijard dolarjev sredstev, poroča BBC.

"Imeli smo najboljše gospodarstvo na svetu in nato se je zgodilo to," je dejal Trump. Borze so že izgubile vse prihodke iz treh let Trumpovega predsedovanja, so v petek sporočili ekonomisti.

"Zakaj ne razkužujemo mask?"

Trump se je nato ob pomanjkanju zaščitnih sredstev v ameriških bolnišnicah še vprašal, zakaj Američani ne razkužujejo mask, saj "imajo v ZDA zelo dobra sredstva za to". Sicer se zaveda, da nekatere maske tega ne dopuščajo, saj je preučil vse tipe mask.

V New Yorku naj bi zdravniki in medicinske sestre zaradi pomanjkanja dobili le eno masko na teden, ki jo nato poskušajo razkuževati z razkužili za roke. Zdravstveni delavci sicer priporočajo, da se maske po enkratni uporabi zavržejo, še poroča BBC.

Petina Američanov v karanteni

Vse Američane je predsednik pozval, naj pomagajo v boju proti novemu koronavirusu in ostanejo doma. Napovedal je tudi zaprtje hotelov. Vse več držav ob tem uvaja karanteno, v kateri bo kmalu kar petina Američanov.

V Los Angelesu so se skoraj povsem izpraznile praviloma nabite avtoceste. Foto: Reuters
V Los Angelesu so se skoraj povsem izpraznile praviloma nabite avtoceste. Foto: Reuters

Illinoisu in Kaliforniji se z odredbo karantene pridružujejo še države Connecticut, New Jersey in New York. Doma bo moralo ostati več deset milijonov ljudi, ki bodo sicer lahko šli po hrano, v lekarne ali na bencinske črpalke, poroča BBC.

Največ okužb v New Yorku

Guverner New Yorka Andrew Cuomo je omejil javno zbiranje in vsem ljudem, ki ne delajo na nujnih delovnih mestih, odredil, da ostanejo doma. V tej zvezni državi je potrjenih okužb že 7000, največ v ZDA. "Ti ukrepi se bodo izvajali," je dejal guverner. "To niso le koristni nasveti."

V petek je Trump v državi New York razglasil naravno katastrofo, s čimer je omogočil dostop do zveznih sredstev.

V New Yorku in sosednjih New Jerseyju, Connecticutu in Pensilvaniji so v petek odredili zaprtje vseh salonov za osebno nego, kot so frizerski saloni, saloni za manikiro ter centri za tetoviranje in pirsing.

Od nedelje bo prepovedano tudi ukvarjanje s športom na prostem, recimo košarka.

Guverner Kalifornije napoveduje polovico okuženega prebivalstva

Pred temi državami je karanteno odredila že Kalifornija. Guverner Gavin Newsom je ocenil, da se bo v prihodnjih dveh mesecih z boleznijo covid-19 okužila več kot polovica od 40 milijonov prebivalcev. Iz Los Angelesa prihajajo posnetki skoraj povsem praznih avtocest.

Nevada je v torek napovedala zaprtje vseh nenujnih podjetij. Na Havajih so zaprli vse lokale in klube, druženje je dovoljeno v skupinah do 10 ljudi.

Trump (levo) pravi, da zmagujejo v boju proti koronavirusu. Foto: Reuters
Trump (levo) pravi, da zmagujejo v boju proti koronavirusu. Foto: Reuters

Trump za zdaj meni, da karantena po vsej državi ni potrebna. ZDA po njegovih besedah "zmagujejo" v vojni proti virusu.

ZDA so medtem ustavile ves nenujni promet čez mejo z Mehiko in Kanado. Zunanji minister Mike Pompeo je sicer dejal, da to ne bo vplivalo na trgovanje, Trump pa je prst spet uperil v priseljence. "V normalnih časih to ogromno število priseljencev močno bremeni naš zdravstveni sistem, v času svetovne pandemije pa predstavljajo nevarnost, da bi širili okužbe med obmejnimi agenti, migranti in v širši javnosti," je dejal.

Okužba v Beli hiši

Potrjena je tudi prva okužba v Beli hiši, okužen je neimenovani sodelavec podpredsednika Mika Pencea. Podpredsednikova tiskovna predstavnica je zatrdila, da ne Pence ne Trump nista imela bližnjega stika z okuženim.

Pence formalno vodi delovno skupino vlade proti koronavirusu in je vsak dan skupaj s Trumpom in strokovnjaki na novinarski konferenci te skupine.

Pence je sporočil, da se bosta z ženo testirala. Trump pa se je prejšnji teden, potem ko je imel stike z delegacijo brazilskega predsednika Jaira Bolsonara v Mar-a-Lagu na Floridi in zaradi udeležbe na konferenci za konservativno politično akcijo. Okužbe so odkrili pri ljudeh na obeh dogodkih. Predsednikov izvid je bil negativen.

Okužbe tudi v kongresu

Še pred Belo hišo so prve okužbe potrdili pri kongresnikih. Do zdaj sta se okužila republikanec s Floride Mario Diaz Balart in demokrat iz Utaha Ben McAdams.

Biden ostro kritiziral Trumpa

Trump je pred dnevi na pritožbe guvernerjev zveznih držav, da nimajo osnovnih potrebščin za ukrepanje v boju proti virusu, odgovoril, da zvezna vlada ni špediterska služba in naj se skušajo znajti po svoje.

Na novinarskih konferencah obljublja, da bo krize kmalu konec in bo Amerika iz nje izšla močnejša, omenja uporabo nepotrjenih zdravil, zapleta se v besedne dvoboje z novinarji, za težave pa izmenično krivi prejšnjo vlado predsednika Baracka Obame in Kitajsko.

Trumpovo vodenje v času pandemije je ostro kritiziral kandidat za demokratsko predsedniško nominacijo Joe Biden. Trumpa je pozval, naj neha tavati med pretiranimi obljubami in tem, da krivi druge, ampak naj začne dostavljati zaščito Američanom.

Biden je napovedal, da bo imel od ponedeljka naprej tudi sam dnevne novinarske konference o pandemiji koronavirusa. "Želim biti v stiku z Američani in komunicirati, kaj bom delal, kaj mislim, da bi morali delati in kako bi to morali delati," je dejal.

V ZDA primanjkuje testov in bolniških postelj