Bolniki s covidom-19 v bolnišnicah najprej prejmejo kisik, tekočino in sredstva za znižanje telesne temperature. Hudo bolnim dajo še zdravila, ki so se z več raziskavami izkazala kot potencialno učinkovita. Doktorica Kristina Nadrah s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja nam je predstavila dve trenutno najbolj pogosto uporabljeni zdravili.

Na male zaslone prihaja nova izobraževalna oddaja. Foto: Televizija Slovenija
Na male zaslone prihaja nova izobraževalna oddaja. Foto: Televizija Slovenija

Remdesivir je zdravilna učinkovina, ki se uporablja v zdravilih za zdravljenje novega koronavirusa – zaviralno deluje na encim, ki sodeluje pri razmnoževanju virusa znotraj celice.

Zdravila s to protivurusno učinkovino sicer niso nova, pred pojavom novega koronavirusa so jih že uporabljali za zdravljenje ebole in SARS-a. Od marca ga za zdravljenje covida-19 uporabljamo tudi v Sloveniji.

Študija z več kot tisoč hudo bolnimi pacienti je pokazala, da se bolezen, zdravljena z remdesivirjem, skrajša za približno pet dni. Remdesivir se z infuzijo (kapljico) aplicira v veno in njegova uporaba je možna le v zdravniškem okolju, kjer se bolnike lahko skrbno spremlja.

Vzporedno z remdesivirjem pa bolniki s covidom-19, sprejeti v bolnišnico, prejmejo tudi deksametazon – kortikosteroidno zdravilo, ki je na voljo že več desetletij.

Zdravilo ima protivnetne, protibolečinske in protialergijske učinke ter zavira delovanje imunskega sistema. Uporablja se za zdravljenje revmatskih in avtoimunskih bolezni, bolezni dihal, kože in tudi kot zdravilo proti raku.

Če zdravilna učinkovina remdesivir vpliva neposredno na virus pri bolezni Sars Cov-19, pa deksametazon vpliva na imunski odgovor bolnika na virus.

V vnetni fazi bolezni covid-19 odziv organizma oziroma vnetje najbolj škodljivo vpliva na telo in takrat pridejo v poštev protivnetna zdravila. Deksametazon dokazano zmanjšuje smrtnost pri bolezni covid-19, uporabljajo pa ga pri bolnikih, ki potrebujejo kisik in so mehansko ventilirani.

Ima pa kar nekaj stranskih učinkov, vendar pa se navadno pokažejo šele po daljšem, večmesečnem jemanju tega zdravila. Deksametazon se pri zdravljenju covida-19 uporablja od pet do deset dni.

V novi oddaji Znanost o virusu so predstavili rezultate pomembnejših znanstvenih raziskav o novem koronavirusu. Foto: Televizija Slovenija
V novi oddaji Znanost o virusu so predstavili rezultate pomembnejših znanstvenih raziskav o novem koronavirusu. Foto: Televizija Slovenija

Pred kratkim je veliko medijske pozornosti dobilo zdravljenje z novim koronavirusom okuženega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Trump je prejel obe zgoraj omenjeni zdravili, dali pa so mu tudi tretje, za zdaj eksperimentalno zdravilo REGN-COV2, ki je še v fazi kliničnih raziskav. Za zdaj so to zdravilo preizkusili na tristo ljudeh z blago obliko bolezni. To je "koktajl" protiteles, ki delujejo tako, da se vežejo na tisto mesto na virusu, ki se veže na celico, tako potem preprečijo okužbo celice, zato bi bilo to zdravilo primerno za začetno fazo bolezni. A za zdaj je o njem še prezgodaj govoriti, čakajo ga še številne klinične raziskave.

Po mnenju zdravnikov je v drugem valu epidemije novega koronavirusa zdravljenje uspešnejše kot v prvem, ko še niso tako poznali virusa in njegovega delovanja.

Celotno oddajo si lahko ogledate v spodnjem videu!

Znanost o virusu