Foto: EPA
Foto: EPA

Zdravstveni minister Wolfgang Mückstein je dodal, da je ukrep prek božiča in novega leta deloval, zdaj pa so skupaj s svetovalno skupino prišli do sklepa, da neposredne grožnje preobremenitve intenzivnih enot trenutno ni.

Ob visokem številu okužb – v zadnjem dnevu so jih prvič potrdili prek 30.000 – sicer na številnih področjih še naprej ohranjajo pogoj cepljenja ali prebolelosti.

Necepljeni tako ostajajo v javnem življenju precej omejeni, saj na skoraj vseh področjih javnega življenja še naprej velja pogoj PC, vključno s trgovinami z nenujnimi potrebščinami. Bodo pa lahko necepljeni od ponedeljka svoje domove zapuščali tudi brez nujnega razloga. Tudi gostinski obrati se bodo morali še naprej zapirati ob 22. uri.

Novi koronavirus se sicer v Avstriji še naprej hitro širi. V zadnjih 24 urah so potrdili nekaj več kot 34.000 okužb, prvič doslej več kot 30.000. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev znaša več kot 2000. V naslednjih dveh tednih naj bi število okužb na dnevni ravni doseglo 40.000, je dejal Nehammer.

Kancler kljub temu pričakuje, da bodo lahko kmalu zrahljali dodatne omejitve, češ da je njihov cilj ohraniti le najmanjše možno število ukrepov, in to najkrajše možno obdobje, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrija: končuje se zaprtje javnega življenja za necepljene

Anglija: Dve tretjini okuženih v januarju covid-19 že preboleli

Londonski Imperial College je danes objavil rezultate študije, po katerih sta skoraj dve tretjini ljudi, ki so bili januarja v Angliji pozitivni na koronavirus, pred tem že preboleli covid-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Angliji je trenutno prevladujoča različica omikron.

V okviru programa React, obsežne študije, ki meri razvoj prenosa virusa v populaciji, so med 5. in 20. januarjem 2022 na domove prostovoljcev v Angliji poslali 100.000 testov PCR. Od 3582 ljudi, ki so bili pozitivni, jih je 64,6 odstotka izjavilo, da so covid-19 pred tem že preboleli. Med analiziranimi pozitivnimi vzorci je bil omikron odkrit v 99 odstotkih.

Prizor iz Londona. Foto: EPA
Prizor iz Londona. Foto: EPA

Teh primerov tehnično ni mogoče imenovati ponovne okužbe, ker je lahko posameznik dvakrat pozitiven na isto okužbo, je po poročanju britanskega časnika The Telegraph pojasnil direktor programa REACT Paul Elliott, sicer profesor epidemiologije in medicine javnega zdravja na Imperial College v Londonu.

"Morda so bili decembra pozitivni na omikron, nato pa smo jih testirali mi," je dejal in opozoril, da ne vedo, kdaj so se posamezniki okužili. "To bi bilo lahko maja 2020 ali pa prejšnji teden," je dodal.

Prav tako še ni jasno, koliko prostovoljcev je bilo v celoti cepljenih.

Ponovna okužba po 90 dneh od prve

Agencija Združenega kraljestva za zdravstveno varnost (UKHSA) je sporočila, da bo podatke o možni ponovni okužbi začela spremljati od konca januarja. Za ponovno okužene bodo šteli posameznike, ki bodo pozitivni 90 dni ali več po prejšnji okužbi.

Novi podatki programa React kažejo, da je Anglija vrh omikronskega vala dosegla okoli 5. januarja. "Dobra novica je, da so okužbe januarja hitro padle, vendar so še vedno izjemno visoke," je poudaril Elliott.

Opozoril je, da bi hiter porast okužb pri otrocih in starejših od 65 let v primerjavi z decembrom lahko povzročil povečanje hospitalizacij. "Zato je ključnega pomena, da še naprej pozorno spremljamo situacijo," je dodal.

V Združenem kraljestvu v zadnjih dneh potrjujejo dobrih 90.000 okužb s koronavirusom na dan, kar je precej manj kot na vrhuncu na začetku meseca, ko so potrdili tudi več kot 200.000 okužb v 24 urah.