Foto: AP
Foto: AP

Kot so sporočili po srečanju avstrijske vlade, predstavnikov zveznih dežel in krizne skupine za usklajevanje ukrepov (GECKO), so skrajšali tudi karanteno za stike z okuženimi s koronavirusom na pet dni in napovedali okrepljen nadzor spoštovanja pogoja PC (preboleli ali cepljen proti covidu-19) v trgovinah. Po koncu petdnevne karantene bo mogoče prostovoljno testiranje na okužbo z novim koronavirusom.

Prav tako so na Dunaju sprejeli odločitev o skrajšanju veljavnosti covidnega potrdila na šest mesecev, s čimer naj bi spodbudili cepljenje s poživitvenim odmerkom. Avstrijska vlada tudi zelo priporoča delo od doma.

Vsi ti ukrepi naj bi bili namenjeni polni uveljavitvi zaprtja javnega življenja za necepljene proti covidu-19, ki je trenutno v veljavi. S tem se želijo v Avstriji izogniti novemu splošnemu zaprtju javnega življenja.

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 9000 novih okužb z novim koronavirusom, in sicer 8853. Še pred tednom dni jih je bilo 3225. Število covidnih bolnikov v avstrijskih bolnišnicah je medtem padlo pod tisoč. Trenutno se jih tam zdravi 971, od tega 295 na intenzivni negi. Umrlo je še 21 covidnih bolnikov. Do zdaj jih je v Avstriji umrlo 13.823.

Avstrija zaostruje ukrepe

V Italiji obvezno cepljenje za starejše od 50 let

Italijanska vlada je v sredo zvečer odredila obvezno cepljenje proti covidu-19 za starejše od 50 let, ki bo veljalo od 15. februarja in predvideva denarne kazni od 600 do 1500 evrov za tiste, ki tega ne bodo spoštovali.

Od 15. februarja bodo morali vsi delavci v javnem in zasebnem sektorju, ki so dopolnili 50 let, na delovnem mestu pokazati potrdilo o cepljenju proti covidu-19 ali prebolelosti. Tisti, ki tega ne bodo storili, ne bodo prejeli plače, bodo pa obdržali službo.

Ministri koalicijske skrajno desne Lige so se javno ogradili od odločitve o obveznem cepljenju za starejše od 50 let, ker naj bi bila "brez znanstvene podlage" in ker je v bolnišnicah večina covidnih bolnikov starejših od 60 let, a so na koncu po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA vseeno glasovali za uvedbo obveznega cepljenja za starejše od 50 let.

V Italiji že velja obvezno cepljenje za učitelje in zdravstvene delavce. Od oktobra lani velja pogoj PCT (prebolelost, cepljenost, testiranost) tudi za vse delavce, ki prihajajo na delovno mesto.

V Italiji so v sredo potrdili največ novih okužb do zdaj. Foto: EPA
V Italiji so v sredo potrdili največ novih okužb do zdaj. Foto: EPA

Spremembe so tudi pri obveznem izpolnjevanju pogoja PCT in karanteni učencev in dijakov. Spremenjena karantenska pravila za učence in dijake bodo po poročanju Primorskega dnevnika omogočila, da bo pouk še naprej načeloma večinoma potekal v šolah.

Italijanska vlada premierja Maria Draghija je poleg tega razširila uporabo covidnega potrdila. Po novem bo pogoj PCT veljal za vstop v trgovine, banke, frizerske salone in urade javne uprave. Pogoja PCT ne bo treba izpolnjevati za vstop v trgovine, ki prodajajo osnovne življenjske potrebščine, in lekarne.

Italijanska agencija za zdravila (AIFA) je medtem odobrila poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 za najstnike od 12. do 15. leta starosti, ki jih bodo cepili s cepivom proizvajalcev Pfizer in BioNTech. Poživitveni odmerek bodo prejeli najmanj štiri mesece po končanem prvem cepilnem ciklusu oziroma drugem odmerku.

V Italiji so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 220.000 okužb s koronavirusom, kar je nov rekordni dnevni prirast števila okužb. V zadnjem dnevu je umrlo še 198 covidnih bolnikov. V zadnjem dnevu so opravili 1,13 milijona testov, 19 odstotkov izvidov je bilo pozitivnih. V bolnišnicah je 13.827 covidnih bolnikov, 1467 jih potrebuje intenzivno nego.

Imunologinja pod policijsko zaščito

Italijanska imunologinja Antonella Viola je zaradi groženj nasprotnikov cepljenja proti covidu-19 pod policijsko zaščito. Direktorica Inštituta za pediatrične raziskave v Padovi je med drugim prejela grozilno pismo z nabojem za pištolo. Padovsko tožilstvo je že uvedlo preiskavo.

Tarča nasprotnikov cepljenja je bilo več strokovnjakov. Foto: EPA
Tarča nasprotnikov cepljenja je bilo več strokovnjakov. Foto: EPA

V pismu so imunologinji in njeni družini po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA, ki povzema italijanske medije, zagrozili s smrtjo. Med drugim je bilo zapisano: "Roke proč od otrok."

Jeza nasprotnikov cepljenja proti covidu-19 se je usmerila proti imunologinji zaradi njene kampanje za cepljenje otrok proti covidu-19, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Ne pustim se prestrašiti. Nadaljujem svoje delo," je na grožnje odgovorila Viola, ki je hkrati prejela številne izraze podpore.

V Italiji so bili v preteklih tednih tarča nasprotnikov cepljenja proti covidu-19 še nekateri vidni strokovnjaki. Pred kratkim so na ulici napadli vodjo infekcijskega oddelka genovske bolnišnice Mattea Bassettija.

Na Hrvaškem največ novih okužb do zdaj

Na Hrvaškem so potrdili 9058 novih okužb na dnevni ravni, kar je največ do zdaj. Pozitivnih je 45 odstotkov vseh izvidov testov na novi koronavirus. Največjo rast novih okužb so zaznali v starostni skupini od 20 do 29 let. V državi že razmišljajo o dodatnih protikoronskih ukrepih.

Ti naj bi bili po poročanju časopisa Jutarnji list predvsem povezani s skrajšanjem delovnega časa gostinskih lokalov do 22. ure in prepovedjo množičnih zbiranj. Nove omejitve naj bi veljale za celotno državo, ne samo za obalo, saj povsod po državi potrjujejo rast števila novih okužb.

Na Hrvaškem so že v sredo potrdili rekordnih 8587 novih okužb. Pred tednom dni so na dnevni ravni potrdili 5958 novih okužb, pred 14 dnevi 3831.

Večina Evrope ostaja rdeča ali temnordeča

Na posodobljenem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) skorajda celotna Evropa ostaja obarvana rdeče ali temnordeče. V tej kategoriji je še vedno tudi Slovenija. Epidemične razmere se glede na zemljevid v nekaterih državah slabšajo, v drugih pa izboljšujejo.

Posodobljen zemljevid ECDC-ja. Foto: ECDC
Posodobljen zemljevid ECDC-ja. Foto: ECDC

Slovenija je v celoti temnordeča, kar pomeni najslabšo epidemiološko sliko z vidika pandemije covida-19, že vse od 23. septembra. V tej kategoriji so še celotna Hrvaška, Slovaška, Češka, Danska, Francija, Portugalska, Španija, baltske države in države Beneluksa.

Epidemične razmere so se glede na zemljevid ECDC-ja poslabšale v Italiji, ki je po novem povsem temnordeča, v tej kategoriji pa je odslej tudi Finska.

Približno polovica Avstrije, ki je bila še pred nekaj tedni v celoti temnordeča, je medtem rdeča. Madžarska, ki je bila pred dvema tednoma povsem temnordeča, pa je zdaj v celoti rdeča. Rdečih je tudi več delov Nemčije in skoraj celotna Poljska.

Glede na zemljevid so najboljše razmere trenutno v Romuniji, ki je večinoma oranžna, deloma pa celo zelena.

S temno rdečo barvo so na zemljevidu ECDC-ju označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 500, pri izračunih pa sicer upoštevajo tudi delež pozitivnih testov.

Z oranžno barvo so na zemljevidu označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb ne presega 75, če je delež pozitivnih testov nad štirimi odstotki, ali kjer 14-dnevna incidenca okužb ne presega 200, če je delež pozitivnih testov pod štirimi odstotki. Med temnordečo in oranžno je rdeča barva, medtem ko zelena pomeni najboljše epidemične razmere.

V Združenem kraljestvu največ bolnikov v bolnišnicah od februarja lani

V Združenem kraljestvu je število bolnikov, ki se zaradi novega koronavirusa zdravijo v bolnišnicah, najvišje od 19. februarja lani. Po podatkih vlade je bilo v torek v bolnišnicah skupaj 17.276 covidnih bolnikov, kar je 58 odstotkov več kot prejšnji teden, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Britanski premier Boris Johnson je v sredo dejal, da se število bolnišničnih sprejemov podvoji vsakih devet dni in da se v državi spoprijemajo z najhitrejšim porastom primerov covida-19 do zdaj.

Foto: EPA
Foto: EPA

Zadnji razpoložljiv podatek o sprejemih v bolnišnice za celotno Združeno kraljestvo kaže, da je bilo 28. decembra v bolnišnico sprejetih 2258 covidnih bolnikov, kar je za 83 odstotkov več kot teden pred tem. V drugem valu epidemije je bilo največ covidnih bolnikov v enem dnevu hospitaliziranih 12. januarja 2021, in sicer 4583.

V državi je zaradi hudega pomanjkanja osebja v povezavi s koronavirusno različico omikron več kot 20 bolnišnic že razglasilo kritične razmere, kar bi lahko vodilo v to, da bolnišnicam ne bi uspelo več zagotavljati ključnih storitev.

Od petka manj strogi pogoji za vstop v Anglijo

S petkom bodo začela veljati manj stroga pravila za prihod potnikov v Anglijo. Osnovno cepljenim in osebam, mlajšim od 18 let, ob prihodu ne bo treba več predložiti negativnega izvida testa na novi koronavirus, od nedelje pa jim po prihodu drugi dan ne bo več treba opraviti testa PCR, temveč bo zadostoval cenejši hitri test, je sporočila vlada.

Necepljeni potniki bodo morali še vedno opraviti test pred prihodom in testa PCR drugi in osmi dan po prihodu ter se za najmanj deset dni samoosamiti.

Britanske oblasti so se za omilitev pravil odločile, ko se je izkazalo, da je bil zadnji teden prejšnjega leta eden od 15 ljudi v Angliji okužen z novim koronavirusom.

Vlada je nova pravila sprejela za Anglijo, pozneje so lokalne oblasti v Walesu sporočile, da bodo veljale tudi za območje Walesa. Po pričakovanjih bodo podobno odločitev sprejeli tudi na Škotskem in Severnem Irskem.

Britanska vlada je v sredo tudi sklenila, da ljudem, ki nimajo simptomov, pozitivnega izvida hitrega testa ne bo treba več potrjevati s testom PCR, temveč se bodo morali samoosamiti. Tako želijo nekoliko sprostiti preobremenjen zdravstveni sistem.

WHO: V enem tednu rekordnih 9,5 milijona novih okužb

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v tednu med 27. decembrom in 2. januarjem potrdila 9,5 milijona novih okužb z novim koronavirusom, kar je 71 odstotkov več kot v tednu prej. To je največ novih primerov, ki so jih doslej našteli v sedmih dneh, so danes sporočili iz WHO-ja.

Pravo število okužb je verjetno še višje, saj ponekod ne testirajo dovolj ali pa nimajo celovitega poročanja, je posvaril vodja WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Gre za okužbe, ki so jih potrdili med 27. decembrom in 2. januarjem. V tem času je umrlo še 41.000 covidnih bolnikov, skupno pa 5,4 milijona. V Severni in Južni Ameriki se je v tem tednu število okužb podvojilo, v Evropi pa naraslo za 65 odstotkov.

Strokovnjakinja WHO-ja Maria van Kerkhove je poudarila, da lahko vsak pomaga pri omejevanju števila okužb, če nosi masko in upošteva varnostno razdaljo.

Pri WHO-ju so bili znova kritični do nepravične razdelitve cepiv, saj še vedno 90 odstotkov držav nima dovolj cepiv, da bi lahko cepile 40 odstotkov prebivalstva. Tedros je posvaril, da se tudi zaradi nizke precepljenosti ustvarja okolje, ki spodbuja razvoj novih koronavirusnih različic.

Tedros je danes glede različice omikron dejal, da glede na trenutne ugotovitve predvsem pri cepljenih res povzroča blažje simptome kot delta, vendar ga kljub temu ne bi označili za blagega. Tudi po okužbi z omikronom je namreč mogoča hospitalizacija ali smrt, je dodal.