Foto: Reuters
Foto: Reuters

Avstrijska policija je število udeležencev shoda na Dunaju ocenila na 40.000. Glavnina očitkov protestnikov se je nanašala na obvezno cepljenje, ki ga nameravajo v Avstriji uvesti s februarjem. Na transparentih so nosili napise, kot so "Cepljenje je genocid", "Necepljen je naravno zdrav" in "Ne obveznemu cepljenju". Številni udeleženci so nosili tudi avstrijske zastave.

Policija je pred začetkom protestov pozvala ljudi, naj se večjih shodov zaradi epidemične slike in nevarnosti nasilja izognejo. Čeprav bi morali ljudje nositi maske tipa FFP2, se večina udeležencev shoda tega ni držala.

Protestniki so na več mestih ustavili promet. Sledilo je tudi obračunavanje med protestniki in policijo. Demonstranti so metali pirotehnična sredstva, policija je odgovorila s solzivcem. Shod je nadzorovalo okoli 1200 policistov, ki so aretirali več ljudi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na Dunaju je hkrati potekal tudi protiprotest, na katerem se je zbralo okoli 1500 ljudi.

V Avstriji je 22. novembra začelo veljati 20-dnevno zaprtje javnega življenja za vse, pozneje bodo omejitve veljale samo za necepljene. Hkrati bo v Avstriji od 1. februarja prihodnje leto obvezno cepljenje proti covidu-19.

V Avstriji so že uradno potrdili prvi primer okužbe z novo koronavirusno različico omikron.

Na Hrvaškem resna suma na okužbi z omikronom

Na Hrvaškem so pri dveh ljudeh, ki sta zbolela za covidom-19, potrdili visok sum na okužbo z različico novega koronavirusa omikron, je potrdila epidemiologinja Goranka Petrović z nacionalnega zavoda za javno zdravje (HZJZ).

HZJZ je danes zjutraj prejel vzorca dveh covidnih bolnikov, pri katerih so nato s t. i. PCR-screeningom potrdili, da obstaja velika verjetnost, da gre za različico omikron. Zdaj bo sledilo še sekvenciranje, katerega ugotovitve pričakujejo v ponedeljek.

Vsi stiki omenjenih bolnikov morajo nemudoma v 14-dnevno karanteno in se zadnji dan karantene testirati. Bolnika sta po besedah Petrović epidemiološko povezana, a izvora okužbe za zdaj niso mogli jasno identificirati. Hrvaška državljana sta bila na sestanku s tujimi gosti.

Dodala je še, da potrditev suma na omikron različico na Hrvaškem nikakor ni presenečenje, ampak je glede na razmere po svetu pričakovano. Pozvala je k previdnosti, a ne paniki.