V Avstriji bodo brezplačni testi na voljo do konca oktobra. Foto: BoBo
V Avstriji bodo brezplačni testi na voljo do konca oktobra. Foto: BoBo

Pravilo PCT (prebolelost, cepljenost, testiranost) v Avstriji velja tako rekoč skoraj v vseh panogah, predvsem pa v gostinstvu, hotelirstvu in kulturi.

Do zdaj so avstrijske lekarne delile brezplačne teste za samotestiranje na novi koronavirus. Odrasli so lahko na mesec prejeli pet testov, otroci od 10. leta starosti pa deset. To bodo ukinili konec oktobra, prav tako bo vlada glede na epidemiološko sliko presodila, ali se bodo lahko v lekarnah še naprej testirali tudi ljudje, ki ne kažejo znakov bolezni.

Do takrat testi ostajajo brezplačni za vse, ki se morajo testirati za delo. Medtem vse več politične in strokovne podpore dobiva predlog, da bi konec oktobra za nekatere dejavnosti uvedli le pravilo C (cepljenost), je za Radio Slovenija poročala Petra Kos Gnamuš.

Najprej so v nekaterih avstrijskih zveznih deželah predlagali, da bi to veljalo le za nočne lokale, kulturne prireditve in športne dejavnosti. A gostinci in hotelirji se bojijo, da se v ozadju že pripravlja tudi predlog, da bi to zahtevo uvedli tudi za hotele, gostilne in prostočasne dejavnosti. V hotelirstvu je cepljenih 72 odstotkov zaposlenih in skoraj dve tretjini gostov.

V šolah se bodo morali učenci in učenke testirati trikrat tedensko, en test bo PCR-test s splakovanjem ust. Testi naj ne bi bili obvezni za otroke, mlajše od 6. leta starosti, a denimo na avstrijskem Štajerskem že zahtevajo testiranje otrok. Šole so sicer že prejele natančna navodila za začetek pouka.

V Avstriji bodo brezplačne teste ukinili konec oktobra

Necepljeni bodo morali v Grčiji plačevati testiranje

V Grčiji bodo morali necepljeni od 13. septembra sami plačevati za testiranje na novi koronavirus. Poleg cepljenih za testiranje ne bo treba plačevati še šolarjem, prebolelim in tistim, ki bodo imeli simptome covida-19, je napovedal grški zdravstveni minister Vasilis Kikilias.

Poleg tega bodo lahko delodajalci po novem od zaposlenih pridobili informacijo, ali so cepljeni ali ne, in v primeru, da niso, od njih zahtevali testiranje dvakrat tedensko. Hitri test na novi koronavirus sicer v Grčiji stane deset evrov.

V zaprte prostore, kot so gostilne, gledališča, stadioni in podobna poslopja, bodo v prihodnje smeli vstopati le cepljeni proti covidu-19 ali prebolevniki, ki so okužbo preboleli pred največ šestimi meseci. Podobne omejitve bodo doletele tudi potnike na javnem prometu znotraj države, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Kikilias je nove ukrepe, ki bodo veljali najmanj do 31. marca prihodnje leto, utemeljil s podatkom, da je trenutno precej več kot 90 odstotkov covidnih bolnikov na intenzivni negi necepljenih.

V državi sicer že velja obveznost cepljenja proti covidu-19 v zdravstvenem sektorju in v vojski.

ZDA: Cepivo Pfizerja prejelo dovoljenje za redno uporabo