Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS

V četrtek je bilo opravljenih tudi 25.447 hitrih antigenskih testov.

V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 437 bolnikov, 84 jih potrebuje intenzivno nego.

Po podatkih vlade sedemdnevno povprečno število okužb znaša 689.

Boljše sledenje različicam virusa

Do zdaj so v Sloveniji prepoznali 35 različic novega koronavirusa, od tega prevladuje v 81-odstotnem deležu različica B1.258.17. Potrjene so tudi že vse tri različice, ki imajo zaradi specifičnih mutacij poseben epidemiološki pomen, to so angleška, južnoafriška in brazilska različica virusa.

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NlZOH) Tjaša Žohar Čretnik je v četrtek dejala, da so do zdaj z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani potrdili 238 primerov angleške različice, samo prejšnji teden 155 novih primerov. Ta različica je druga najpogostejša, ki jo odkrijejo v laboratoriju IMI, in četrta v laboratorijih NLZOH-ja.

Boljše sledenje virusnim različicam novega koronavirusa bo odslej omogočal nov sekvenator v vrednosti dveh milijonov evrov, ki omogoča bistveni napredek pri hitrosti in obsegu sekvenciranja. Napravo je prevzel Klinični inštitut za specialno laboratorijsko diagnostiko pediatrične klinike, saj bo naprava v osnovi namenjena zdravljenju otrok z redkimi boleznimi – omogoča namreč bistveno povečano in bistveno obsežnejšo genetsko, epigenetsko in genomsko diagnostiko.

"Dejstvo je, da s sekvenciranjem dajemo dodaten zagon temu, da gremo proti izhodu iz epidemije in da obvladujemo čim več deležnikov, ki vplivajo na potek epidemije," je ob prevzemu sekvenatorja v izjavi za medije dejal minister za zdravje Janez Poklukar. "Pred dobrim mesecem smo začeli sekvenciranje genomov novega koronavirusa. Predvsem nas zanima, kako se v državi te različice pojavljajo in širijo. Ta nova pridobitev bo zelo pomembno povečala kapacitete za delo na tem področju," pa je ocenila direktorica NLZOH-a Tjaša Žohar Čretnik.

Kljub izboljšanju obalno-kraška ostaja rdeča
Epidemija razglašena 224 dni, policijska ura v veljavi 143. dan