Foto: BoBo
Foto: BoBo

Skupnost socialnih zavodov meni, da bi bilo treba zaradi spremenjenih epidemičnih razmer nujno posodobiti priporočila za preprečevanje okužb, je za Radio Slovenija pojasnila predsednica skupščine Valerija Lekič Poljšak: "Ne zdi se nam logično, da če se pojavita dva pozitivna primera covida-19, se to že pojmuje kot izbruh. Ob izbruhu, ko sta potrjeni dve okužbi, se vsi zaposleni in uporabniki testirajo na od dva do tri dni, dokler v zavodu sedem dni zapored ni nobenega novega primera."

To predstavlja strošek in dodatno obremenitev zaposlenih. Ob tem tudi opozarja, da je s prenehanjem veljavnosti interventnega zakona s 30. junijem prenehalo tudi izplačevanje dodatkov za delo z okuženimi.

"Pogoji dela za zaposlene, ki delajo v sivih ali rdečih conah, se do danes niso spremenili. Tudi ni pošteno do zaposlenih, ki delajo v drugačnih pogojih, da za svoj trud in delo niso dodatno nagrajeni," je dejala.

Prav tako tudi ni več pravne podlage za plačilo praznih zmogljivosti za namen sivih in rdečih con v domovih, zato pozivajo, da se za ta namen "opredelijo trije odstotki praznih zmogljivosti in da strošek praznih zmogljivosti, kot do zdaj, pokrije država".

Med tem se tudi dogovarjajo, da bi država prevzela večji del rasti stroškov energentov in živil – živila so se v domovih podražila od 15 do 20 odstotkov –, da to ne bi obremenilo oskrbnin.

V soboto potrdili 561 okužb

V soboto so v Sloveniji po 322 PCR-testih in 2026 hitrih antigenskih testih potrdili 561 okužb z novim koronavirusom.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 21.652 aktivnih primerov okužb, kar je 183 manj kot dan prej.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1441, kar je šest manj kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 1023, devet manj kot dan prej.