Cepilni center v belgijskem mestu Charleroi. Foto: EPA
Cepilni center v belgijskem mestu Charleroi. Foto: EPA

"Vsak dan smo bližje cilju: dobaviti dovolj odmerkov, da bi julija cepili 70 odstotkov odraslih," je tvitnila von der Leyen. Prejšnji četrtek je oznanila, da je vse potrebne odmerke – eden pri cepivu Janssen in po dva pri preostalih v EU-ju odobrenih cepivih – prejelo 100 milijonov Evropejcev. V Uniji sicer skupno prebiva okoli 448 milijonov prebivalcev.

V Luxembourgu je medtem potekalo srečanje ministrov za zdravje članic Unije. Dosegli so dogovor o osnutku pravil za okrepitev vloge Evropske agencije za zdravila (EMA), kar je tudi prioriteta slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja.

Ministri so na današnjem zasedanju obravnavali zakonodajni trojček, ki vključuje krepitev mandatov agencije EMA in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) ter načrte za bolj usklajeno delovanje EU-ja v primerih morebitnih čezmejnih groženj v prihodnosti.

Poudarili so tudi grožnjo zaradi širjenja nove različice virusa delta, ki ima praviloma težji potek pri obolelih, za zaščito sta potrebna dva odmerka, pogostejša pa je tudi pri slabše precepljeni mlajši generaciji.

Ministri so se zavzeli tudi za pospešitev cepljenja, je povedal minister za zdravje Janez Poklukar, ki je predstavil tudi prednostne naloge prihajajočega slovenskega predsedovanja EU-ju na področju zdravja in napovedal ključne dogodke, ki bodo potekali v prihodnjih šestih mesecih.

Poklukar je imel ob robu zasedanja danes tudi več dvostranskih srečanj s kolegi iz drugih članic, med drugim iz Avstrije, Češke, Nizozemske in Nemčije. Že v ponedeljek pa se je srečal s kolegoma iz Španije in Italije.

V Franciji so skušali zanimanje za cepljenje dvigniti tudi z vzpostavitvijo t. i. VacciDrive – cepilnih točk za avtomobiliste. Foto: EPA
V Franciji so skušali zanimanje za cepljenje dvigniti tudi z vzpostavitvijo t. i. VacciDrive – cepilnih točk za avtomobiliste. Foto: EPA

V Franciji želijo precepljenost doseči s cepljenjem otrok

V Franciji je cepivo proti covidu-19 od danes na voljo za vse, starejše od 12 let. S tem željo hitreje doseči precepljenost in upočasniti širjenje novih različic.

Povpraševanje po cepljenju se je med odraslimi Francozi upočasnilo, zato vlada upa, da bo s cepljenjem otrok dosegla 80-odstotno precepljenost. Ob takšni precepljenosti se bo po mnenju Pasteurjevega inštituta virus prenehal širiti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Franciji različica delta, ki se je najprej pojavila v Indiji, predstavlja od dva do štiri odstotke novih okužb, je danes sporočil francoski minister za zdravje Olivier Veran. "To morda ni veliko, a pred nekaj tedni je bila v takšnem položaju tudi Anglija," je opozoril.

V Franciji se je z enim odmerkom cepilo nekaj več kot 30 milijonov oz. 58 odstotkov odraslih, z dvema pa 27,4 odstotka.

V Angliji kmalu cepljenje za vse polnoletne

Tudi v Angliji, kjer je vlada v ponedeljek zaradi širjenja različice delta za štiri tedne prestavila načrtovano zadnjo fazo sproščanja, so napovedali, da bo cepljenje še v tem tednu mogoče za vse polnoletne prebivalce.

"Do 19. junija želimo z dvema odmerkoma cepiti dve tretjini prebivalstva. Trenutno se lahko na cepljenje naročajo stari od 23 do 24 let, do konca tedna pričakujem, da se bodo lahko prijavili vsi nad starostjo 18 let," je po navedbah Guardiana sporočil vodja krovne zdravstvene organizacije NHS Simon Stevens.

Grčija: Cepivo AstraZenece za starejše od 60 let

V Grčiji so medtem napovedali spremembe v programu cepljenja prebivalstva. V sredo bodo odpravili starostne omejitve in začeli cepiti vse, ki so starejši od 18 let. Hkrati so znova omejili uporabo cepiva AstraZenece, s katerim bodo odslej cepili le starejše od 60 let.

Odločitev so grške oblasti utemeljile z majhnim številom novih okužb v Grčiji. Po navedbah strokovnjakov za cepljenje je možnost, da bi se mlajši okužili z novim koronavirusom, manjša, kot da se pri njih pojavi smrtno ogrožajoč krvni strdek po cepljenju s cepivom AstraZenece, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Grčiji je bila do zdaj z enim odmerkom cepljena približno polovica od 11 milijonov prebivalcev. V ponedeljek so v državi potrdili 472 novih okužb. Večino strogih epidemioloških omejitev so v državi odpravili, še vedno pa je treba upoštevati varnostno razdaljo in nekatere ukrepe, kot je obvezno nošenje mask na javnih mestih.

V Rusiji so ob porastu okužb znova uvedli nekatere ukrepe. Foto: EPA
V Rusiji so ob porastu okužb znova uvedli nekatere ukrepe. Foto: EPA

Rusija nezadovoljna s kampanjo cepljenja

Ruska vlada je medtem izrazila nezadovoljstvo s kampanjo cepljenja po državi. Od prejšnjega tedna so okužbe znova v porastu, v nedeljo so poročali o 14.700 primerih, kar je največ od februarja. "Verjetno bi morali biti vsi nezadovoljno s stopnjo precepljenosti. Veliko si še lahko zaželimo," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v soboto sporočil, da je bilo proti covidu cepljenih 18 milijonov od skupno 144 milijonov prebivalcev Rusije.