V Sydneyu je prišlo do spopadov med protestniki in policijo. Foto: EPA
V Sydneyu je prišlo do spopadov med protestniki in policijo. Foto: EPA

Potem ko je prvi del pandemije Avstralija dobro prestala, so zdaj razmere v državi precej težje. Za približno polovico od okoli 25 milijonov prebivalcev trenutno velja zaprtje javnega življenja. Ob tem je le 11 odstotkov Avstralcev polno cepljenih.

V Sydneyju, Melbournu in Brisbanu se je zbralo na tisoče protestnikov, ki nasprotujejo prepovedi gibanja in shodov ter drugim omejitvam zaradi epidemije. Kot dodaja francoska tiskovna agencija AFP, jih je razjezila napoved oblasti, da bi lahko omejitve ostale vse do oktobra.

Protestniki so se spopadli s policisti in jih obmetavali s steklenicami. Po navedbah policije je bilo v Sydneyju aretiranih več ljudi. V mestu z okrog milijon prebivalci se v zadnjem času le s težavo spopadajo z zamejevanjem izbruha okužb z različico delta.

V zvezni državi Novi Južni Wales, katere prestolnica je Sydney, so v zadnjem dnevu potrdili 163 okužb z novim koronavirusom, skupaj pa v zadnjem izbruhu 2000.

Zaprtje v vietnamski prestolnici

Težave z obvladovanjem epidemije imajo tudi v skoraj 100-milijonskem Vietnamu, kjer so v petek potrdili več kot 7000 okužb, kar je že tretjič v tem tednu najvišje dnevno število, poroča AFP.

Prizor iz Hanoja. Foto: Reuters
Prizor iz Hanoja. Foto: Reuters

Oblasti so se zato odločile za zaprtje javnega življenja v prestolnici. Že predtem je zaprtje veljalo za okoli tretjino Vietnamcev. V Hošiminhu na jugu države, kjer strogi omejitveni ukrepi veljajo že mesec dni, se razmere za zdaj ne izboljšujejo, saj so prav tam potrdili največ novih primerov v zadnjih dneh.

Število okužb narašča tudi v 32-milijonski Maleziji, kjer so v soboto poročali o skoraj 16.000 dnevnih okužbah, kar je največ od začetka pandemije covida-19.

Kitajska razdelila 1,5 milijarde odmerkov

Kitajska je medtem sporočila, da so do 23. julija razdelili skupno 1.524.900.000 oz. dobro milijardo in pol odmerkov cepiva. Kitajska je sicer z 1,4 milijarde prebivalcev najštevilčnejša država na svetu.