Hrastnik. Foto: Wikipedia
Hrastnik. Foto: Wikipedia

V Hrastniku, kjer že nekaj dni nastaja eno od žarišč okužbe z novim koronavirusom, se število pozitivnih na testiranjih tudi danes povečuje. Kot so predstavniki občine, doma starejših občanov in zdravstvenega doma sporočili na popoldanski novinarski konferenci, imajo trenutno pri njih 19 aktivnih okužb, od tega sedem v domu starejših občanov.

Hrastniški župan Marko Funkl je povedal, da imajo po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje v njihovi občini danes v primerjavi s torkom že osem okuženih več. Ob tem je dodal, da je v Sloveniji trenutno 266 primerov aktivnih okužb, kar pomeni, da bo ob podobni rasti pri njih že v četrtek desetina vseh pozitivnih v državi.

V torek je bilo v Sloveniji po 1112 testiranjih potrjenih 19 novih primerov okužbe s covidom-19, tako da se je število vseh potrjenih primerov v Sloveniji povečalo na 1878. V torek ni umrl noben bolnik s covidom-19, skupno število umrlih tako ostaja pri 111. Hospitaliziranih je 16 ljudi s covidom-19, eden od bolnikov pa potrebuje zdravljenje na oddelku za intenzivno nego. Po neuradnih podatkih NIJZ-ja je v Sloveniji trenutno 266 aktivnih primerov okužbe. V torek je bilo pet novih okužb potrjenih v občini Velenje, dve novi v Hrastniku, po ena pa v Ljubljani, Dravogradu, Kopru, Slovenski Bistrici, Murski Soboti, Kranju, Šentjurju, Šentjerneju, Kamniku, na Jesenicah, Mozirju in Šmartnem ob Paki.

Prošnja za pomoč

"Zato resnično prosimo za aktivno vključitev vseh strokovnjakov in pristojnih služb v reševanje razmer," je dejal župan. Spomnil je, da so bile med epidemijo nekatere ustanove zaprte in so si lahko medsebojno pomagali s kadri, zdaj pa so skoraj vsi koraki prepuščeni občinam. Znova je poudaril, da je hrastniški dom starejših občanov eden tistih, ki imajo izrazito slabe infrastrukturne možnosti, ter dodal, da direktorji zdravstvenih domov in domov za starostnike od konca epidemije nimajo več na voljo covidračuna, prek katerega bi krili izredne stroške dodatnih del ali zaposlitev, zato so lahko ogrožena življenja ljudi.

Ukrepi za zmanjšanje možnosti širjenja virusa

Povedal je še, da so tudi na občini in v tamkajšnji upravni enoti sprejeli ukrepe za zmanjšanje možnosti širitve virusa. Stranke se morajo tako za urejanje zadev predhodno naročati po telefonu ali elektronski pošti, brez predhodne najave pa lahko na občini urejajo samo najnujnejše zadeve.

Od preostalih javnih zavodov je mladinski center zaprt, knjižnica pa obratuje po predhodnem naročilu z izdajo knjig na okencu. V občini z današnjim dnem znova zapirajo otroška in športna igrišča, izdali so tudi odredbo o prepovedi kurjenja v naravnem okolju.

Novo žarišče v Hrastniku

Razmere vse resnejše v domu starejših občanov

Razmere se vse resnejše tudi v domu starejših občanov. Po besedah direktorja Draga Kopušarja je do danes pri njih evidentiranih sedem okužb, od tega štiri pri zaposlenih, tri pa pri stanovalcih. Danes so odvzeli brise še vsem preostalim zaposlenim, brise pri stanovalcih pa jemljejo po presoji zdravnika.

Medtem so že aktivirali tudi rdeče območje, v katerem je trenutno nameščen en stanovalec z okužbo, tja pa bodo morali tudi preostali okuženi stanovalci, ki sicer ne bodo kazali simptomov. Prva dva okužena sta bila sicer že na začetku tedna prepeljana v mariborsko bolnišnico. "Zaposleni z okužbo so izločeni iz delovnega procesa, tiste, ki so na dopustu, pa smo poklicali nazaj na delo. Enako velja tudi za tiste, ki bi morali oditi na dopust v naslednjih dneh," je pojasnil Kopušar.

Ukrepi v zdravstvenem domu

Glede na zdravstvene razmere v občini in hitro naraščanje števila okužb so tudi v zdravstvenem domu že sprejeli nekatere ukrepe in priporočila, ki so nujno potrebni za zmanjšanje tveganja prenosa okužb.

Kot je povedal direktor Gregor Pajič, do preklica brez predhodne najave ne bo mogoč dostop do zaprtih prostorov. Za nujne primere naj bolniki pokličejo na telefonsko številko 112 ali 03 56 54 451, vse ambulante, dispanzerji in oddelki zdravstvenega doma pa bodo dosegljivi v siceršnjih urah poslovanja.

Vse, ki bi sumili na okužbo z novim koronavirusom, Pajič poziva, naj ostanejo doma, se po telefonu povežejo z osebnim zdravnikom in čakajo na nadaljnja navodila.

V Hrastniku je do izbruha covida-19 prišlo v zadnjem tednu, potem ko so več okužb zaznali predvsem znotraj skupine ljudi, ki so se okužili na večji zasebni zabavi. Med temi sta bili tudi zaposleni iz doma starejših občanov.