Število žrtev covida-19 in okuženih v Indiji naj bi bilo precej večje od uradnega. Foto: Reuters
Število žrtev covida-19 in okuženih v Indiji naj bi bilo precej večje od uradnega. Foto: Reuters

V državi so doslej potrdili 6,47 milijona primerov okužbe z novim koronavirusom. Pričakovati je, da bo v prihodnjih tednih Indija po številu okužb prehitela ZDA, kjer so jih doslej potrdili 7,3 milijona, umrlo pa je skoraj 209.000 bolnikov.

Število prebivalcev v Indiji, kjer živi 1,3 milijarde ljudi, je sicer štirikrat večje od ZDA. So pa v ZDA potrdili še enkrat večje število mrtvih zaradi covida-19 kot v Indiji, kar vzbuja dvome o indijskih uradnih podatkih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Virolog T. Jacob John je dejal, da ne vedo, kako zanesljivi so podatki o smrtih v Indiji, saj država nima nadzornega sistema javnega zdravstva, ki bi v realnem času dokumentiral bolezni in smrti.

Da bi dejansko število okužb in smrti lahko bilo veliko večje, kot kažejo uradni podatki, dajo misliti tudi študije o protitelesih med prebivalci. Vodilna indijska agencija za pandemije je tako v torek objavila študijo, da bi se že več kot 60 milijonov prebivalcev lahko okužilo z novim koronavirusom.

Kljub širjenju okužb pa vlada nadaljuje rahljanje ukrepov zaradi gospodarstva. V sredo je tako objavila, da se lahko znova odprejo vse šole, pa tudi bazeni in kinodvorane ob določenih pogojih.

V 200-milijonski zvezni državi Utar Pradeš bodo od 15. oktobra dovoljene verske prireditve, v državi Bihar pa bo na enih največjih volitev na svetu od izbruha pandemije lahko svoj glas oddalo 70 milijonov volivcev.

Iran: Kazni za tiste, ki skrivajo bolezen

Iranski predsednik Rohani je napovedal kazni za tiste, ki bodo prikrivali bolezen. Foto: Reuters
Iranski predsednik Rohani je napovedal kazni za tiste, ki bodo prikrivali bolezen. Foto: Reuters

V iranski prestolnici Teheran so že teden dni zaprte mošeje, šole, knjižnice in druge javne institucije. Vodja boja proti koronavirusu v državi Alireza Zali je pozval h karanteni za lažji nadzor epidemije. Zaprtje šol, vseh družabnih prireditev, restavracij in javnih institucij bo trajalo do najmanj 9. oktobra.

Število smrtnih žrtev covida-19 je v soboto naraslo za 179, število potrjenih okužb pa za 3523. Skupno je umrlo 26.746 ljudi, od začetka epidemije pa se je okužilo 468.119 ljudi, kažejo podatki ministrstva za zdravje.

Iranski predsednik Hasan Rohani je medtem posvaril, da tisti, "ki se počutijo bolne in jim je jasno, da so bolni, tega ne smejo skrivati". V nasprotnem primeru bodo zagrešili "najhujši zločin" in jih čaka "najhujša kazen". Za vladne uslužbence, ki ne nosijo mask, so predvidene kazni od opozorila do enoletnega suspenza, prav tako pa ne smejo uradovati s strankami, ki mask ne nosijo.