V Indiji se novi koronavirus širi najhitreje. Foto: Reuters
V Indiji se novi koronavirus širi najhitreje. Foto: Reuters

Število okužb se v Indiji, državi z 1,3 milijarde prebivalcev, trenutno širi hitreje kot kjer koli drugje na svetu. Indija, ki je po številu okužb druga v pandemiji najbolj prizadeta država, bo ob tem trendu v nekaj tednih prehitela ZDA, kjer so prejšnji teden potrdili več kot sedem milijonov okužb.

Indijske oblasti in zdravniki ob tem opozarjajo na dva dogodka v Indiji prihodnji mesec, ki bi lahko še dodatno prispevala k poslabšanju razmer, in sicer začetek hindujskega verskega festivala, na katerem se zbirajo velike množice ljudi, ter volitve v državi Bihar, v kateri je približno 72 milijonov volivk in volivcev.

Indijski premier Narendra Modi je v nedeljo prebivalce pozval, naj upoštevajo epidemiološka priporočila in naj tudi zunaj nosijo maske. "Ta pravila so orožje v vojni proti koronavirusu. So močno orodje za reševanje življenj," je dejal Modi.

V ZDA že 205.000 žrtev

V ZDA se je do nedelje zvečer po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa z novim koronavirusom okužilo 7,1 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo že 205.000. V državi je zdaj povprečno po 42.000 novih okužb na dan. Število okužb trenutno najhitreje narašča na srednjem zahodu ZDA, kjer povprečje pozitivnih testov na dan ponekod presega 25 odstotkov.

V Severni Dakoti je to povprečje v tednu dni naraslo na 30 odstotkov, v Južni Dakoti pa na 26 odstotkov. V Minnesoti in Montani jih je po sedem odstotkov.

Na vzhodu ZDA, na primer v New Yorku, Vermontu, Mainu in Massachusettsu je povprečje že več tednov nižje od odstotka na dan.

Upada pa število smrti zaradi covida-19, predvsem v primerjavi z vrhuncem pandemije aprila, ko je v New Yorku umiralo več kot 800 ljudi na dan. Približno toliko je zdaj dnevno povprečje za celotno državo.

V Melbournu odpravili policijsko uro

Potem ko se je število novih okužb z novim koronavirusom v avstralski zvezni deželi Viktorija bistveno zmanjšalo in padlo na najnižjo raven po 12. juniju, so oblasti odpravile policijsko uro, ki je osem tednov ponoči veljala na širšem območju Melbourna.

V drugi najštevilčnejši avstralski zvezni državi Viktorija, glavnem žarišču epidemije v Avstraliji, kjer so potrdili kar tri četrtine vseh okužb, so v zadnjem dnevu potrdili le pet novih okužb in tri smrti.

Skupno je tako v Viktoriji zaradi covida-19 umrlo 787, v vsej Avstraliji pa 875 ljudi. V Avstraliji so sicer do zdaj skupaj potrdili 27.000 okužb s koronavirusom, od tega kar 18.000 v preteklih mesecih v Viktoriji.

Zaradi zelo spodbudnih podatkov je ministrski predsednik Viktorije Daniel Andrews v nedeljo napovedal odpravo oziroma omilitev vrste strogih ukrepov za zajezitev epidemije. Med drugim se je tako že z današnjim dnem končala kar osem tednov trajajoča policijska ura na širšem območju Melbourna, kjer živi slabih pet milijonov ljudi. Policijska ura je veljala od 21. ure zvečer do 5. ure zjutraj.

Kot je napovedal Andrews, bodo, če bodo podatki o širjenju virusa ostali ugodni, kmalu sledile še druge omilitve, s katerimi se bo življenje vrnilo v "covid-19 normalo", in če bo šlo vse po načrtih, bi lahko imeli prebivalci Viktorije celo relativno "normalen božič".