Foto: EPA
Foto: EPA

Italija je ena od zadnjih evropskih držav, ki bo aprila sprostila ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Z današnjim dnem je odpravljen pogoj, ki zahteva dokaz o prebolelosti ali cepljenju v hotelih, javnem prevozu in trgovinah.

Med drugim so tudi v muzejih, na razstavah in v knjižnicah danes odpravili pogoj prebolelosti ali cepljenja, ki pa bo do 30. aprila 2022 še naprej veljal za predstave v kinematografih, gledališčih in na koncertih, kjer bodo obvezne tudi maske tipa FFP2. Nošenje mask ostaja obvezno tudi v drugih zaprtih prostorih in na prostem v gneči.

Prav tako se bodo v prihodnje morale osamiti le okužene osebe. Z iztekom izrednih razmer je nehal delovati tudi vladni strokovni odbor, ki je sicer pripravljal ukrepe za zajezitev pandemije.

Razmere v italijanskih bolnišnicah se postopoma izboljšujejo. Trenutna sedemdnevna incidenca je 784 primerov okužbe na 100.000 prebivalcev, 91 odstotkov prebivalstva Italije pa je že prejelo dva odmerka cepiva.

Švica: Odpravili zadnje ukrepe

V Švici so odpravili še zadnje ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa, s čimer maske niso več nujne na javnem prevozu in v zdravstvenih ustanovah. Deaktivirali so tudi švicarsko aplikacijo za sledenje okužbam z novim koronavirusom, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V okviru sprostitve ukrepov se okuženim ni več treba osamiti, vendar oblasti prosijo, naj tisti s simptomi vseeno raje ostanejo doma.

Vlada je odločitev utemeljila z visoko stopnjo imunosti v družbi in stabilnimi razmerami na intenzivnih negah.

Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev je manj kot tisoč v več kot polovici od vseh kantonov, ki lahko sicer sami predpisujejo ukrepe. Večino ukrepov na državni ravni so sicer odpravili že v sredini februarja.