Pozdrav z nogami namesto rokovanja in poljubov na ulicah Rima. Foto: Reuters
Pozdrav z nogami namesto rokovanja in poljubov na ulicah Rima. Foto: Reuters

V Italiji, žarišču novega koronavirusa v Evropi, se je okužilo 10.149, potem ko je v ponedeljek bilo okuženih 9172 ljudi. Število bolnikov na intenzivni negi se je povečalo s 733 na 877.

Število smrtnih žrtev je od ponedeljka naraslo za 168, tako da po zadnjih podatkih znaša 631.

Izbruh novega koronavirusa je še vedno osredotočen na sever Italije. Največ primerov okužb je v deželi Lombardija, in sicer 5794. Sledita deželi Emilija - Romanja s 1533 primeri in Benečija z 856.

Zaradi naglega širjenja novega koronavirusa je v Italiji danes opolnoči začela veljati karantena za celotno državo. Vsaj za dva tedna bodo zaprte vse izobraževalne ustanove. Prebivalci se lahko gibajo po državi le zaradi poslovnih ali zdravstvenih razlogov. Odpovedani so tudi vsi športni dogodki. Ni pa ustavljen javni promet v mestih, prav tako ne mednarodni železniški in letalski promet.

Videokonferenca evropskih voditeljev

Voditelji Evropske unije so po videokonferenci o ukrepanju za zajezitev koronavirusa obljubili, da bodo storili vse za pomoč evropskemu gospodarstvu.

"Uporabili bomo vsa razpoložljiva orodja za to, da evropsko gospodarstvo previhari to nevihto," je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in napovedala vzpostavitev posebnega sklada.

Vzpostavili bodo naložbeni sklad za odzivanje na koronavirus, ki bo namenjen v pomoč zdravstvenemu sektorju, malim in srednjim podjetjem in ukrepom na trgu dela. Takoj bo zanj na voljo 7,5 milijarde evrov, nato pa naj bi dosegel vrednost 25 milijard evrov, je pojasnila von der Leynova.

Tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel je poudaril, da bo EU v bitki s koronavirusom uporabila vsa sredstva, ki so potrebna, še zlasti za preprečitev učinkov na likvidnost ter v podporo malim in srednjim podjetjem in posebej prizadetim sektorjem in zaposlenim.

Voditelji so sicer opredelili štiri prioritete. Poleg pomoči gospodarstvu so to še preprečevanje širjenja virusa, tudi z dosledno izmenjavo vseh pomembnih informacij, zagotavljanje zadostnih količin zdravstvene opreme in spodbujanje raziskav.

Evropska komisija bo analizirala potrebe po zaščitni opremi, proizvodnjo in distribucijske zmogljivosti ter pripravila pobude za preprečitev pomanjkanja opreme, zlasti zaščitnih mask in opreme za varovanje dihal.

Avstrija prepoveduje vstop iz Italije

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je sporočil, da bo Avstrija, da bi upočasnila širjenje novega koronavirusa, prepovedala vstop ljudi iz Italije.

Vstop iz Italije bo dovoljen avstrijskim državljanom, ki se vračajo v domovino, ter ljudem z zdravniškim potrdilom. Vsi avstrijski državljani, ki se bodo vrnili iz Italije, bodo morali ob prihodu v domovino v 14-dnevno karanteno. Dovoljena bodo potovanja prek Avstrije, ob pogoju brez postanka v državi.

Avstrijsko zunanje ministrstvo je medtem objavilo svarilo pred potovanji v Italijo ter hkrati svetovalo vsem avstrijskim popotnikom v Italiji, naj se nemudoma vrnejo v domovino, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Macron: Smo šele na začetku epidemije

Francoski predsednik Emmanuel Macron je opozoril, da je Francija šele na začetku epidemije koronavirusne bolezni. Francoze je ob tem pozval, naj jih ne zajame panika, ter zagotovil, da so francoske oblasti dobro pripravljene. V Franciji se je sicer doslej okužilo 1784 ljudi, 33 jih je umrlo.

Češka zapira šole

Oblasti na Češkem, kjer so potrdili 40 primerov okužbe, so sporočile, da bodo zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom zaprli vse šole v državi. Ukrep bo začel veljati v sredo. "Bolje je biti proaktiven, kot pa se s težavo ukvarjati pozneje ali celo prepozno, kar se dogaja v Italiji," je dejal češki premier Andrej Babiš. Na Češkem so obenem uvedli prepoved vseh prireditev, kjer se lahko zbere več kot 100 ljudi.

Na Slovaškem, kjer so potrdili sedem okužb z novim koronavirusom, so za štirinajst dni prepovedali vse množične prireditve. Vsem Slovakom, ki se vračajo z žarišč izbruha virusa – Kitajske, Južne Koreje, Irana in Italije – pa so odredili 14-dnevno karanteno. V prestolnici Bratislavi ta teden ostajajo zaprti vsi vrtci, šole in univerze.

Poljska poostruje mejni nadzor

Tudi Poljska je prepovedala vse množične prireditve, zdravstvene preglede, ki jih je najprej uvedla na meji s Češko in Nemčijo, pa razširila tudi na mejo z Ukrajino, Belorusijo in Litvo. Vsem potnikom bodo na meji merili telesno temperaturo. Na Poljskem so potrdili 18 primerov okužb.

Poljsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da se je z novim koronavirusom okužil načelnik generalštaba poljske vojske Jaroslav Mika, potem ko se je udeležil vojaške konference v Nemčiji. General se počuti dobro, tisti, ki so ga spremljali, pa so v karanteni.

Merjenje vročine na češko-nemško meji. Foto: Reuters
Merjenje vročine na češko-nemško meji. Foto: Reuters

Tudi Grčija zapira šole

Grški minister za zdravje Vasilis Kikilias je sporočil, da bodo po vsej državi za dva tedna preventivno zaprli vse šole in univerze. V Grčiji so po navedbah Greek Reporterja potrdili 89 primerov okužb z novim koronavirusom.

Prvi smrtni žrtvi v Nemčiji

V Nemčiji so po najnovejših podatkih okužbe s SARS-CoV-2 zaznali v vseh zveznih deželah – v torek zjutraj tudi v Saški-Anhalt. Skupno je v Nemčiji okuženih najmanj 1224 ljudi.

Zdravstvene oblasti so potrdile prvi smrtni žrtvi v državi. V mestu Heinsberg je zaradi odpovedi srca umrl 78-letnik, zaradi pljučnice pa 89-letnica. Oba sta bila okužena s SARS-CoV-2, poroča The Local Germany.

Nemčija zdaj ne potrebuje načrta za spodbujanje gospodarstva, da bi preprečila vpliv koronavirusa, temveč likvidnostne injekcije, je poslancem iz svojega konservativnega bloka dejala nemška kanclerka Angela Merkel.

Za zajezitev virusa bi morali odpovedati vse nenujne dogodke, pri čemer je navedla, da tekme za zaprtimi vrati niso najslabše, kar se lahko zgodi v tej državi, njene besede povzemajo poslanci.

Španija zapira šole v Madridu in baskovski prestolnici

V Španiji so doslej potrdili več kot 1200 okužb in 30 smrti. Oblasti bodo zaprle šole v Madridu in baskovski prestolnici Vitoria.

Avstrija spodbuja delo od doma

Avstrija bo prepovedala vstop v državo iz Italije. Foto: Reuters
Avstrija bo prepovedala vstop v državo iz Italije. Foto: Reuters

Prav tako so avstrijske oblasti odpovedale vse letalske polete v severnoitalijanska mesta Benetke, Milano in Bologno ter nočne hitre vlake v Milano in Benetke.

Kot je zunanje ministrstvo objavilo na svoji spletni strani, velja za Italijo najvišja, šesta stopnja varnostnega opozorila pred potovanji.

Med drugimi ukrepi avstrijskih oblasti so tudi prekinitev predavanj na univerzah, podjetja pa spodbujajo, naj svojim delavcem omogoči delo od doma. Avstrijski kancler Kurz je ob tem sodržavljane pozval, naj prispevajo v boju proti novemu koronavirusu po svojih močeh. Mlajše osebe naj bi tako z omejitvijo družbenih stikov poskrbele za zaščito starejših.

Prepovedani protesti v Avstriji

Med drugim bodo vse do 3. aprila prepovedane večje prireditve, vključno z demonstracijami. Ukrep velja za vse prireditve na prostem z več kot 500 udeleženci ter prireditve v zaprtih prostorih z več kot sto ljudmi.

V Avstriji so doslej za okužbo z novim virusom testirali 5026 ljudi. Od tega so okužbo potrdili pri 183 ljudeh. Večina je z Dunaja, kjer imajo 43 potrjenih primerov novega koronavirusa, sledi Spodnja Avstrija s 40 primeri. Na avstrijskem Štajerskem so doslej zaznali 18 potrjenih primerov novega koronavirusa, na avstrijskem Koroškem pa enega, kar je najmanj med avstrijskimi zveznimi deželami.

Po vladni omejitvi gibanja na ozemlju celotne Italije je slovensko zunanje ministrstvo odsvetovalo potovanja v to državo. Potnikom po Italiji zunanje ministrstvo tudi svetuje, da se informirajo o ukrepih, ki so jih v zvezi z omejitvijo širjenja koronavirusa sprejele posamezne dežele. Brezplačne telefonske številke, ki so jih aktivirali v posameznih italijanskih deželah za informacije in pomoč, so navedene tudi na spletni strani slovenskega veleposlaništva v Rimu.

Kakšni so ukrepi na slovensko-italijanski meji? Na Lazaretu so italijanski policisti, ki pa ne ustavljajo vozil. Vozniki sami ustavijo in vprašajo, ali gredo lahko na bencinsko črpalko, kjer je bila takrat gneča. Na Fernetičih policije dopoldne ni bilo. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
Kakšni so ukrepi na slovensko-italijanski meji? Na Lazaretu so italijanski policisti, ki pa ne ustavljajo vozil. Vozniki sami ustavijo in vprašajo, ali gredo lahko na bencinsko črpalko, kjer je bila takrat gneča. Na Fernetičih policije dopoldne ni bilo. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Sassoli v samoosamitvi

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je sporočil, da se je iz preventivnih razlogov odločil ostati v 14-dnevni samoosamitvi v svoji hiši v Bruslju, potem ko je bil prejšnji konec tedna v Italiji.

Poudaril je še, da bo parlament še naprej opravljal svoje dolžnosti. "Noben virus ne more blokirati demokracije," je zapisal. Že pred tednom dni je Evropski parlament zaradi novega virusa za tri tedne prepovedal vstop obiskovalcem ter odpovedal številne dogodke.

Italija: Ljudje le v službo in po nujnih opravkih

V skladu z odločitvijo italijanske vlade, ki je zaradi širjenja koronavirusa omejila gibanje po vsej državi, lahko ljudje od tega jutra okoliš svojega doma zapuščajo samo zaradi službe in nujnih opravkov.

Policija bo izvajala nadzor. Kršilcem grozijo globe v vrednosti 206 evrov in do trimesečne zaporne kazni, je za Radio Slovenija poročal Janko Petrovec.

Vlada Giuseppeja Conteja, ki se je vnaprej uskladila tudi s politično opozicijo, je v ponedeljek zaprla smučišča po vsej državi ter podaljšala zaprtje šol in univerz do 3. aprila. Tudi preostali ukrepi bodo veljali do takrat.

V Italiji gibanje močno omejeno

"Ostajam doma," je Conte povzel omejitve, ki jih je vpeljala vlada. Prepovedala je vse športne dogodke in tekmovanja, tako v javnih kot zasebnih prostorih, razen treningov in mednarodnih dogodkov, ki pa morajo potekati brez občinstva. Rekreacijo na prostem je dovolila, a le če se izvaja ob upoštevanju enometrske medosebne razdalje. Predvsem pa je v celotni Italiji prepovedala zbiranje na javnih mestih in omejila svobodo gibanja.

Starejši in bolni ljudje ne smejo z doma, drugim je gibanje omejeno na domači okoliš, ki ga lahko zapuščajo samo zaradi službenih obveznosti, zdravstvenih potreb ter nujne oskrbe sebe in svojcev. S sabo so dolžni nositi izjavo o ustreznosti poti.

V praksi naj bi se ljudje razen v omenjenih izjemah držali vsaj meter narazen in se izogibali vsakršni gneči. Gostinski lokali bodo zaprti po 18. uri, večji trgovski centri pa ob koncih tedna, manjše trgovine bodo omejile število hkratnih kupcev, ostajajo zaprti vsi športni objekti in kulturne ustanove, maše, koncerti in druge množične prireditve so odpovedani.

V Torinu, Rimu in Neaplju so se pred trgovskimi centri nabrale velike množice, v trgovine pa so lahko ljudje vstopali le v manjših skupinah. V Palermu je morala posredovati celo policija, ko je v vrsti čakajočih na vstop v odprto trgovino prišlo do prerivanja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Vlada sicer zagotavlja, da ni razlogov za paniko in da oskrba z živili in drugimi potrebščinami ni in ne bo prekinjena in da ne bo pomanjkanja. Prav tako zatrjujejo, da ni prepovedano zapustiti doma in iti v trgovino in da zato ni nobenega razloga za kopičenje živil.

Vatikan zaprl Trg svetega Petra

Vatikan je zaradi izbruha novega koronavirusa za javnost preventivno najmanj do 3. aprila zaprl Trg svetega Petra. Že pred tem je Vatikan zaprl svoje muzeje, papež Frančišek pa je v nedeljo vodil mašo v videoprenosu.

Javni potniški promet deluje

Odsvetovano je kakršno koli premikanje za vse osebe, ki imajo simptome okužbe dihal in telesno temperaturo, višjo od 37,5 stopinje Celzija. V primeru takih simptomov imajo lahko stike le s svojim zdravnikom. Foto: Reuters
Odsvetovano je kakršno koli premikanje za vse osebe, ki imajo simptome okužbe dihal in telesno temperaturo, višjo od 37,5 stopinje Celzija. V primeru takih simptomov imajo lahko stike le s svojim zdravnikom. Foto: Reuters

Na mejah Italije izvajajo tudi nadzore vstopov v državo. Še naprej bo deloval javni potniški promet, da bi s tem zagotovili neprekinjenost proizvodnje in da bi ljudem omogočili, da bi lahko šli v službo, je v ponedeljek zvečer napovedal Conte.

Deluje tudi mednarodni železniški promet, deloval pa naj bi tudi letalski. Na letališču Marco Polo v Benetkah je sicer glede na podatke na njihovi spletni strani večina prihodov in odhodov letal odpovedanih.

Je pa medtem policija na mestnih vpadnicah postavila nadzorne točke. Voznike avtomobilov lahko sprašujejo, zakaj so na poti, saj je prepovedano vsakršno potovanje, ki ni povezano s poslovnimi ali zdravstvenimi razlogi. Še posebej nadzorujejo poti v Milano.

Glede na informacije slovenskega veleposlaništva v Rimu naj bi bil tovorni promet na območje karantene še vedno dovoljen, saj se šteje kot nujna poslovna obveznost. Vozniki tovornih vozil zato lahko vstopijo in zapustijo območja pod karanteno ter se gibljejo znotraj njih, a omejeno zgolj za dostavo ali prevzem blaga.

Nizozemski premier odsvetuje rokovanje

Nizozemski premier Mark Rutte je v ponedeljek sodržavljane pozval, naj se zaradi novega koronavirusa ne rokujejo. "Nehajmo se rokovati," je pozval nizozemski premier. "Lahko se dotaknete z nogo ali komolcem ali se pozdravite na kakšen drug način, samo izogibajte se rokovanju," je poudaril na novinarki konferenci, ki so jo prenašali po televiziji.

Vendar se je kmalu zatem želel rokovati z vodjo nizozemskega centra za nalezljive bolezni, ki je bil na novinarski konferenci, Jaapom van Disslom. Ta ga je opozoril na napako, Rutte pa se je opravičil.

Na Nizozemskem se je okužilo 382 ljudi, štirje ljudje pa so umrli.

Prva okužba na grškem otoku Lezbos

Prvi primer okužbe so potrdili tudi na grškem otoku Lezbos. Okužila se je 40-letna ženska, ki je pred kratkim obiskala Egipt in Izrael. V nedeljo so ji odredili karanteno, so v ponedeljek zvečer sporočile grške oblasti.

Med zdravniki na Lezbosu že vlada zaskrbljenost, da bi se virus lahko začel širiti med prebežniki, ki so nameščeni na otoku. Samo v prejšnjem tednu je na grške otoke prišlo več kot 1700 novih prebežnikov, večinoma na Lezbos.

Na Lezbosu je nameščenih okoli 19.000 prosilcev za azil. Nameščeni so v centru Moria, ki naj bi sprejel maksimalno 3000 ljudi, živijo pa v obupnih razmerah.

V celotni Grčiji so sicer v ponedeljek zaznali 11 novih primerov okužbe, skupno pa jih imajo zdaj 84. Večina jih je iz skupine romarjev, ki so konec februarja obiskali Egipt in Izrael in so potovali na istem avtobusu.

Na Lezbosu se zdravniki bojijo, da bi se začel koronavirus širiti med prebežniki, ki živijo v zelo slabih razmerah. Foto: Reuters
Na Lezbosu se zdravniki bojijo, da bi se začel koronavirus širiti med prebežniki, ki živijo v zelo slabih razmerah. Foto: Reuters

Okužba tudi v turškem delu Cipra

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom so potrdili tudi v turškem, severnem delu Cipra, in sicer pri 65-letni nemški turistki. Že v ponedeljek pa so v Republiki Ciper kot zadnji članici EU-ja potrdili prva primera novega koronavirusa na otoku.

Medtem so za 48 ur zaprli največjo bolnišnico, potem ko so potrdili okužbo pri glavnem kirurgu na kardiologiji, ki se je vrnil iz Združenega kraljestva. Drugo okužbo so potrdili pri 25-letniku, ki se je vrnil iz Milana.

Na jugu otoka je ministrstvo za zdravje preventivno odredilo obvezno karanteno za vse, ki bodo prispeli z bolj ogroženih območij, med drugim iz kitajske pokrajine Hubej, Italije, Irana in Južne Koreje. Za vse, ki bodo prišli z drugih ogroženih območij, med drugim Japonske, Nemčije in Združenega kraljestva, pa obvezno samoosamitev oziroma omejitev gibanja, poroča ciprska tiskovna agencija CNA.

Zaradi bojazni pred širjenjem bolezni so že pred prvim primerom zaprli pol prehodov med obema deloma otoka, kar je sprožilo proteste. Vodja ciprskih Turkov Mustafa Akinci je bil kritičen do zaprtja, češ da je nepotreben ukrep, ki je politično motiviran.

Trije novi primeri okužbe v Srbiji

V Srbiji so medtem v zadnjih 24 urah potrdili tri nove primere okužbe z novim koronavirusom. V državi so tako zdaj okuženi štirje ljudje. Med njimi so najmanj en državljan Kitajske in dve dekleti, ki sta bili v stiku z okuženim človekom. Za zdaj so testirali nekaj več kot 100 ljudi.

V državi je v ponedeljek začela veljati prepoved srednješolskih in študentskih potovanj v tujino. Omejitev ali prepovedi večjih prireditev pa trenutno še ni.

Srbska vlada je ob tem sprejela odločitev, da bo tujcem iz Italije, nekaterih pokrajin Kitajske, Južne Koreje, Irana in predelov Švice začasno prepovedala vstop v državo.

V Severni Makedoniji okužena direktorica dermatološke klinike

V Severni Makedoniji so doslej potrdili sedem primerov okužbe, tudi pri direktorici dermatološke klinike v Skopju Caci Biljanovski, ki se je pred tednom dni vrnila iz Italije. O tem ni obvestila oblasti niti se ni testirala na koronavirus, ampak je odšla na delo in konec prejšnjega tedna predavala na simpoziju v Skopju, ki se ga je udeležilo več kot 100 zdravnikov iz več držav. Vse zdravnike so seznanili z razmerami, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Kliniko so zaprli za 14 dni, vseh 64 zaposlenih in 24 bolnikov pa je na svojih domovih v samoizolaciji, je v ponedeljek zvečer še sporočil minister za zdravje Venko Filipče. Dodal je, da bodo direktorico suspendirali. Opozoril je, da bodo odgovarjali vsi, ki ne bodo spoštovali priporočil in ukrepov zdravstvenih oblasti.

V Bosni in Hercegovini pa so prvi primer okužbe z novim koronavirusom potrdili v bošnjaško-hrvaški entiteti Federaciji BiH-a, že skupno štiri pa v Republiki Srbski. Zadnji primer je ženska iz Zenice, ki se je pred tednom dni vrnila s severa Italije. V Federaciji BiH-a so že uvedli več ukrepov, med drugim prepoved obiskov v bolnišnicah in večjih zborovanj.