Kot je pojasnil italijanski premier Giuseppe Conte, bodo ljudje lahko potovali le na delo ali zaradi nujnih družinskih oziroma zdravstvenih zadev, navaja BBC. Javni promet bo "ostal operativen", je zatrdil Conte.

Italijanski premier Giuseppe Conte je podpisal dekret, s katerim bo razširil karanteno na vso državo.
Italijanski premier Giuseppe Conte je podpisal dekret, s katerim bo razširil karanteno na vso državo. "Italija preživlja najtemnejše ure," je med drugim dejal Conte. Foto: Reuters

Ljudje naj ostanejo doma
Conte je v televizijskem nagovoru dejal, da je ukrep zaradi hitrega porasta števila okuženih nujen, saj se le tako lahko zaščitijo najranljivejši člani družbe. Ljudem je priporočil, naj "ostanejo doma". Vse šole in fakultete so zaprte do 3. aprila. Dodal je, da so vsi športni dogodki, vključno z nogometnimi tekmami, do preklica odpovedani. Bo pa na mejah Italija izvajala tudi nadzore vstopov v državo.

V dobro Italije se moramo vsi nečemu odreči
"Številke nam govorijo o pomembnem naraščanju števila oseb v intenzivnih terapijah bolnišnic in žal tudi števila umrlih. Svoje navade moramo spremeniti zdaj. V dobro Italije se moramo vsi nečemu odreči. In to takoj. Uspelo pa nam bo le, če bomo sodelovali vsi in se prilagodili tem novim omejujočim normam. Ne bo več cone ena in cone dva. Celotna Italija bo zaščiteno območje,"
je v večerni izjavi medijem v vladni palači dejal Conte.

Število mrtvih v enem dnevu naraslo za 97

Zaporniki na strehi zapora San Vittore v Milanu. Foto: EPA
Zaporniki na strehi zapora San Vittore v Milanu. Foto: EPA

Skupno število žrtev novega koronavirusa v Italiji je s 366 naraslo na 463. Število okuženih pa se je s 7375 povečalo na 9172. Italija je največje žarišče novega koronavirusa zunaj Kitajske. Vlada je zato že v nedeljo odredila karanteno za 16 milijonov prebivalcev dežele Lombardija in še 14 pokrajin na severu države, trajala bo do 3. aprila. Zdaj pa bodo ukrepi veljali za vso državo.

Omejitev obiskov sprožila nerede v zaporih

Zato so italijanske oblasti v zaporih, da bi preprečile širjenje novega koronavirusa, omejile obiske, odpovedane pa so tudi športne in kulturne dejavnosti. Zato so izbruhnili upori in neredi, so pojasnili v organizaciji za varstvo pravic zapornikov Antigone.

Prizor iz San Fiorana v deželi Lombardija, ki je v karanteni: karabinjer je upokojenko razveselil s sladkarijami. Foto: Reuters
Prizor iz San Fiorana v deželi Lombardija, ki je v karanteni: karabinjer je upokojenko razveselil s sladkarijami. Foto: Reuters

Šest mrtvih v Modeni
V zaporu v Modeni je pri tem umrlo šest zapornikov, še več pa jih je huje poškodovanih, poročajo italijanski mediji. Tam naj bi bila poškodovana tudi najmanj dva paznika, še okoli dvajset uslužbencev pa je moralo zapustiti zapor. Po navedbah sindikata paznikov Seppe so po uporu okoli 80 zapornikov premestili v druge zapore. Več kot 50 zapornikov naj bi skušalo iz zapora v Modeni pobegniti.

Upor zapornikov se je zgodil tudi v zaporu v mestu Pavia južno od Milana, kjer naj bi zaporniki za nekaj časa za talca vzeli dva paznika. Zaporniki so vzeli ključe in izpustili druge zapornike. V zaporu v mestu Frosinone južno od Rima pa se je okoli 100 zapornikov zabarikadiralo v del zapora. Tja so poklicali policijo, da je pomagala pri vzpostavitvi reda.

Italijanska bitka s koronavirusom: umrlo 463 ljudi

Upori so po navedbah sindikatov paznikov izbruhnili v 27 zaporih po vsej Italiji, med drugim v Bariju, Firencah in Genovi. Pred nekaterimi zapori so se na protestih zbrali svojci zapornikov.

Nadzori na železniških postajah, letališčih in avtocestah

Na prizadetih območjih je sicer promet v ponedeljek potekal, čeprav ponekod v okrnjeni obliki. Letala so tako vzletala z letališča v Milanu in Benetkah, železniški promet pa je bil rahlo okrnjen. Oblasti so sicer aktivirale nadzor na železniških postajah, letališčih in avtocestah. Vsak, ki želi mimo nadzorne točke, mora predložiti obrazložitev razlogov za pot.

Kdor brez dovoljenja zapusti karanteno, mu grozi do tri mesece zapora

Zaprta glavna železniška postaja v Milanu, glavnem mestu dežele Lombardije. Foto: Reuters
Zaprta glavna železniška postaja v Milanu, glavnem mestu dežele Lombardije. Foto: Reuters

Ljudje lahko zapustijo območje le v nujnih primerih ali zaradi službe, obrazec pa lahko izpolnijo pri nadzorni točki. Tistim, ki brez dovoljenja zapustijo območje v karanteni, grozi pregon zaradi neupoštevanja predpisov oblasti, kar pomeni do tri mesece zapora in globo do 206 evrov.

V Milanu so bili danes zaprti številne trgovine in lokali, na ulicah je bilo le malo ljudi in avtomobilov. Na blagajnah trgovin so ljudje, ki so čakali v vrsti, imeli med seboj meter razmika.

Karantena na Hrvaškem za prišleke z najbolj ogroženih območij
Ukrepe zaostruje tudi Hrvaška. Notranji minister Davor Božinović je napovedal, da bodo vsi tuji državljani, ki bodo na Hrvaško prispeli iz žarišč okužbe z novim koronavirusom – določenih delov Italije, Južne Koreje, Kitajske in Irana –, morali za 14 dni v karanteno. Hrvaški državljani, ki bodo prispeli z najbolj ogroženih območij, pa bodo medtem morali za 14 dni v samoizolacijo.

Prva primera tudi na Cipru
Sicer pa so okužbo s koronavirusom v ponedeljek pri dveh bolnikih potrdili tudi na Cipru, to je v še zadnji od 27 članic Evropske unije. Minister za zdravje Konstantinos Joanu bo imel proti večeru novinarsko konferenco "o dveh potrjenih primerih okužbe s koronavirusom", je sporočil ciprski vladni urad za informiranje.

Dvotedensko zaprtje šol v Albaniji

Okužbe se širijo po vsej Evropi. Foto: Reuters
Okužbe se širijo po vsej Evropi. Foto: Reuters

Tudi v Albaniji so potrdili prva primera okužbe z novim koronavirusom. Kot je potrdilo albansko ministrstvo za zdravje, sta okužena 54-letni oče in 28-letni sin, ki sta se pred kratkim vrnila iz Italije. Oba sta v bolnišnici v Tirani, njuno zdravstveno stanje je stabilno, ni nobenih zapletov, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo albansko zdravstveno ministrstvo.

Premier Rama je po izredni seji vlade napovedal zaprtje šol in prepovedal javne prireditve za dva tedna. Do 3. aprila so odpovedali tudi vse polete iz Albanije v severno Italijo.

Na Zahodnem Balkanu je Albanija peta država, kjer so potrdili okužbe. Okužbe so prej potrdili že na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji in Severni Makedoniji. V regiji jih je skupno 17.

Četrti primer v Severni Makedoniji
V Severni Makedoniji so zaznali četrti primer okužbe. Gre za vodjo univerzitetne klinike za dermatologijo, ki se je pred tednom dni vrnil iz Italije, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. Njegovo stanje je stabilno in ima trenutno blage simptome bolezni.

Pristojne službe bodo merile telesno temperaturo, potniki pa bodo morali odgovoriti tudi na več vprašanj. Foto: Reuters
Pristojne službe bodo merile telesno temperaturo, potniki pa bodo morali odgovoriti tudi na več vprašanj. Foto: Reuters

V bošnjaško-hrvaški entiteti Bosne in Hercegovine, Federaciji BiH-a, so zaradi novega koronavirusa odredili prepoved množičnih prireditev, s čimer naj bi zmanjšali možnost širjenja okužb. Niso sicer opredelili definicije množične prireditve. Prepoved pa ne velja za Republiko Srbsko, čeprav so prav v srbski entiteti potrdili vse tri primere okužbe v državi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Ukrepi na meji med Avstrijo in Italijo
Na avstrijskem Tirolskem bodo od torka na mejnih prehodih z Italijo potnikom, ki bodo želeli v Avstrijo, merili telesno temperaturo, je sporočila deželna vlada.

Na Tirolskem bodo imeli mobilne zdravstvene ekipe, ki bodo delovale na prelazu Brenner in bodo pregledovale železniške in cestne potnike. Preglede bodo izvajale tudi na avstrijsko-italijanski meji pri kraju Sillian na Vzhodnem Tirolskem in na prelazu Resia/Reschnen pri Meranu.

Deželni glavar Tirolske Günther Platter je povedal, da bodo izvajali občasna merjenja temperature, poleg tega bodo potnike izprašali, od kod prihajajo in ali imajo gripi podobne simptome. Posebna ekipa v deželi sicer še usklajuje podrobnosti glede izvajanja nadzora, je pojasnil.

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom so medtem potrdili tudi na sedežu zveze Nato v Bruslju. Gre za zaposlenega, ki se je vrnil s počitnic na severu Italije. Konec prejšnjega tedna se je slabo počutil in imel vročino, zato so ga testirali, test pa je bil pozitiven.


Okuženi uslužbenec je na svojem domu v samoosamitvi. Kot so sporočili iz Nata, so v nekaj minutah po potrditvi okužbe o tem obvestili vse sodelavce, ki so bili v stiku z njim. Ti od takrat delo opravljajo od doma. O primeru so obvestili tudi vse uslužbence na sedežu Nata.


Zveza Nato je sicer že v četrtek potrdila prve tri okužbe z novim koronavirusom na vojaškem poveljstvu zavezništva v Monsu v Belgiji.

Potnike naj bi začeli nadzorovati tudi na avstrijsko-italijanskih prehodih na Koroškem, vendar še ni znano, kdaj.

Občasni nadzor potnikov na mejah s Slovaško, Avstrijo in Nemčijo bosta po poročanju avstrijskih medijev z današnjim dnem začeli izvajati Češka in Poljska. Potniki, ki bodo imeli temperaturo, višjo od 38 stopinj, bodo morali v domačo karanteno ali v bolnišnico, tujce pa bodo zaprosili, naj se vrnejo v domovino, je povedala namestnica češkega premierja Alena Schillerova.

Francija: Prepoved prireditev z več kot 1000 udeleženci
Francoske oblasti so, da bi preprečili širjenje virusa, prepovedale prireditve z več kot 1000 udeleženci. Francoski minister za zdravje Oliver Veran je v nedeljo sporočil, da bodo kljub prepovedi prireditev z več kot 1000 udeleženci objavili seznam dogodkov, koristnih za "nacionalno življenje", ki se bodo lahko nadaljevali, kot so na primer protesti.

V Franciji so do zdaj potrdili več kot 1100 primerov okužbe in 19 smrtnih žrtev novega koronavirusa. Med evropskimi državami je Francija za Italijo na drugem mestu po številu okužb in smrtnih primerov zaradi novega virusa.

Medtem sta se z virusom okužila še dva poslanca francoskega parlamenta, so sporočile pariške zdravstvene oblasti, ki njune identitete niso razkrile. Zdaj so z virusom okuženi štirje poslanci, zbolela pa sta še dva uslužbenca parlamenta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemčija: Potrjenih okužb več kot 1100, prva smrtna žrtev
Medtem je v Nemčiji število potrjenih okužb z novim koronavirusom preseglo 1100. Največ okužb je v zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija, in sicer 484.

Portugalski predsednik de Sousa je v preventivni samoosamitvi. Foto: EPA
Portugalski predsednik de Sousa je v preventivni samoosamitvi. Foto: EPA

V Egiptu pa je za novim koronavirusom umrl prvi nemški državljan. Gre za 60-letnega turista, ki je potoval iz egiptovskega Luksorja v Hurgado, kamor je prišel z vročino. Pozneje je bil na testiranju pozitiven, umrl pa je za posledicami akutne pljučnice.

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je zaradi širjenja koronavirusa pozval, naj organizatorji odpovejo dogodke, na katerih se zbere več kot 1000 ljudi. Niso pa takšnih dogodkov prepovedali.

Vlada je ob tem pripravila ukrepe za pomoč nemškim podjetjem, ki bodo zaradi koronavirusa imela škodo. Med drugim bodo omilili pravila glede subvencij za krajši delavnik. Napovedala je tudi pripravo predlogov za podporo pri zagotavljanju likvidnosti prizadetim podjetjem. Ukrepi bodo predvidoma začeli veljati aprila in bodo veljali do konca leta.

Portugalski predsednik v samoosamitev
V nedeljo je portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa sporočil, da je preventivno v 14-dnevni samoosamitvi, potem ko je bil prejšnji teden v stiku z učenci šole na severu Portugalske, ki so jo v nedeljo zaprli po potrditvi okužbe z novim koronavirusom pri učencu.
Iz predsednikovega urada so sporočili, da je za 14 dni odpovedal vse svoje obveznosti doma in v tujini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom so organizatorji odpovedali tradicionalni pohod preživelih holokavsta in judovske mladine med blokoma nekdanjega nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau. Pohod v spomin na žrtve tega taborišča je odpovedan prvič po letu 1988, poroča nemška tiskovna agencija DPA.


Pohoda, ki naj bi letos potekal 21. aprila, se vsako leto udeležijo preživeli, približno 100 delegacij iz 40 držav ter več kot 10.000 pripadnikov judovske mladine z vsega sveta.

Pojasnili so, da sicer na torkovem sprejemu v predsedniški palači ni bil prisoten ne okuženi učenec niti njegovi sošolci iz razreda ter da predsednik nima nobenih simptomov koronarne bolezni 19. Predsednik bo nadaljeval delo v svoji rezidenci, kjer ga bodo nadzirali.

Na Portugalskem so doslej potrdili 30 primerov okužbe z novim koronavirusom, večinoma na severu države. Na območju je vlada začasno prepovedala obiske v bolnišnicah, domovih za starejše in v zaporih, začasno so zaprli tudi nekatere srednje šole in univerze, poroča portugalska tiskovna agencija Lusa.

Ministrica za zdravje Marta Temido je zaradi hitrega širjenja okužb napovedala možnost sprejema novih izrednih ukrepov.