Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Sloveniji so v četrtek potrdili 36 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je pet bolnikov. Skupno število vseh okuženih je 1304, skupno število vseh umrlih pa 66. V četrtek je bilo opravljenih 1193 novih testiranj, skupno število vseh testiranj je 39.330.

V četrtek je bilo hospitaliziranih 95 bolnikov s covidom-19, od tega v intenzivni negi 28, osem so jih odpustili v domačo oskrbo. Okuženih je 269 zdravstvenih delavcev, 117 zaposlenih v domovih za starejše. Med oskrbovanci v domovih za starejše je potrjenih 267 okužb, v četrtek so jih potrdili 11, je navedel vladni govorec Jelko Kacin na novinarski konferenci.

Po uvedbi strogih ukrepov se je širjenje epidemije umirilo. Krivulja se je obrnila navzdol, zato se lahko pogovarjamo o postopnem popuščanju ukrepov in postopni normalizaciji življenja, je dejala Bojana Beović iz vladne svetovalne skupine. Dodala je, da je epidemija pod nadzorom in da prehajamo v stanje, ko bo epidemija še tlela in bomo še imeli posamezne izbruhe. Zato je kljub sproščanju ukrepov treba preprečiti tesne stike med ljudmi, ki omogočajo, da se kapljična okužba prenaša, je še dodala.