Južnokorejske oblasti skrbi, ker je asimptomatskim okužbam težje slediti. Foto: Reuters
Južnokorejske oblasti skrbi, ker je asimptomatskim okužbam težje slediti. Foto: Reuters

V zadnjem dnevu so v Južni Koreji ugotovili 569 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v zadnjih devetih mesecih, epidemiološko stanje pa se kljub strogim pravilom glede socialnih stikov poslabšuje.

Večina okuženih v državi je mladih, južnokorejske zdravstvene oblasti pa ocenjujejo, da je kar 40 odstotkov okužb v državi asimptomatskih, medtem ko je bilo takih okužb junija le 20–30 odstotkov. To pomeni, da trenutno v državi eden od petih okuženih z novim koronavirusom nima simptomov. To je velik delež v primerjavi s Kitajsko, kjer so februarja ugotovili, da je le približno odstotek okuženih brez simptomov.

Južnokorejske oblasti skrbi, ker je asimptomatskim okužbam težje slediti. V tem tednu so v državi sicer uvedli strožja pravila glede druženja, ki so jih na začetku oktobra nekoliko omilili, kar se pozna v porastu okuženih.

Eden od petih okuženih z novim koronavirusom v Južni Koreji nima simptomov. Foto: Reuters
Eden od petih okuženih z novim koronavirusom v Južni Koreji nima simptomov. Foto: Reuters

Bolsonaro: Ne bom se cepil proti covidu-19

"Povem vam, ne bom se cepil," je dejal v videu, objavljenem na družbenih medijih, in dodal: "To je moja pravica."

V Braziliji je za covidom-19, ki ga povzroča novi koronavirus, umrlo več kot 170.000 ljudi, s čimer se ta južnoameriška država uvršča na drugo mesto za ZDA po številu smrtnih primerov v svetu.

Bolsonaro je tarča kritik zaradi svojega odziva na pandemijo. Podcenjeval je resnost virusa, nasprotoval omejitvenim ukrepom in zagovarjal uporabo zdravil s hidroksiklorokinom, čeprav so študije pokazale, da pri zdravljenju covida-19 niso učinkovita.

Na začetku julija se je tudi sam okužil z novim koronavirusom, v preteklih mesecih pa je bila pozitivna tudi več kot polovica članov njegovega kabineta.

Ko bo pristojni regulator odobril cepivo, bo vlada takoj organizirala nakup in razdeljevanje, je napovedal Bolsonaro. Ob tem je izrazil prepričanje, da brazilski parlament ne bo sprejel odločitve o obveznem cepljenju.

Bolsonaro je izrazil prepričanje, da brazilski parlament ne bo sprejel odločitve o obveznem cepljenju. Foto: Reuters
Bolsonaro je izrazil prepričanje, da brazilski parlament ne bo sprejel odločitve o obveznem cepljenju. Foto: Reuters

Brazilsko ministrstvo za zdravje se je že dogovorilo za nakup 100 milijonov odmerkov cepiva, ki ga razvijata farmacevtska družba AstraZeneca in univerza v Oxfordu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Gazi rekordno število okužb

Na območju Gaze so v preteklem dnevu potrdili rekordnih 922 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, so sporočile tamkajšnje zdravstvene oblasti. Predtem so največ okužb v enem dnevu zaznali preteklo soboto, in sicer 891.

Zdravstveno ministrstvo v Gazi je sporočilo, da so v preteklem dnevu opravili 2863 testov na novi koronavirus, približno 32 odstotkov je bilo pozitivnih. Na območju Gaze, kjer v zelo slabih razmerah in pod izraelsko blokado živi dva milijona ljudi, je v zadnjem času močno poskočilo število okužb z novim koronavirusom.

Agencija ZN-a za pomoč Palestincem (UNRWA) je opozorila, da bi lahko zdravstveni sistem v Gazi razpadel, če bo število okužb še naprej naraščalo. Na območju imajo trenutno 7993 aktivnih primerov okužbe, 98 odstotkov jih je resnih, do zdaj je tam umrlo 86 ljudi s covidom-19.

Sorodna novica Danska bo skušala zakopati "zombi minke", v Srbiji rekordno število žrtev covida-19

V Viktoriji že 28 dni brez nove okužbe

Medtem so oblasti avstralske zvezne države Viktorija, ki je pred časom veljala za žarišče okužb z novim koronavirusom, sporočile, da že 28 dni niso potrdili nobenega novega primera okužbe.

V tej zvezni državi ob tem nimajo nobenega aktivnega primera okužbe, odkar so ta teden iz bolnišnice odpustili zadnjega bolnika s covidom-19. Avgusta so imeli v Viktoriji tudi po 700 novih okužb dnevno.

Širjenje okužb se je ustavilo šele po več kot 100-dnevni ustavitvi javnega življenja. Med drugim je moralo ostati doma okoli pet milijonov prebivalcev drugega največjega avstralskega mesta Melbourne. Zaprtje je sicer zmanjšalo število okužb, a je tudi upočasnilo okrevanje po prvi recesiji v zadnjih treh desetletjih.

Zaradi ustavitve širjenja novega koronavirusa je otoška zvezna država Tasmanija odprla mejo z Viktorijo, ki je bila zaprta od marca.