Pregledovanje otroka v mobilni kliniki v mestu Ahmedabad. Foto: Reuters
Pregledovanje otroka v mobilni kliniki v mestu Ahmedabad. Foto: Reuters

Indijska zvezna država Bihar s 125 milijoni prebivalcev je znova v 14-dnevni karanteni. 13-milijonsko mesto Bangalore v južni državi Karnataka je enak ukrep za teden dni uvedlo v sredo. Karnataka je četrta najbolj prizadeta zvezna država v Indiji s skoraj 50.000 primeri okužbe z novim koronavirusom.

Medtem pa majhna in med turisti priljubljena obalna zvezna država Goa uvaja tridnevno karanteno in nočno policijsko uro do 10. avgusta. Oblasti poudarjajo, da preveč ljudi ne spoštuje ukrepov in da se še naprej udeležujejo zabav.

V Indiji je zaradi covida-19 umrlo 24.915 ljudi, potrjenih okužb je 968.876. Mednarodna zveza društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca opozarja, da je južna Azija na poti, da postane naslednje žarišče pandemije.

150.000 smrti v Latinski Ameriki

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da so v državah Latinske Amerike do srede potrdili več kot 150.000 smrti zaradi novega koronavirusa.

Brazilija je najbolj prizadeta država, z novim koronavirusom je okuženih skoraj dva milijona ljudi, več kot 75.000 jih je umrlo. Strokovnjaki ocenjujejo, da so dejanske številke v državi z 210 milijoni prebivalcev bistveno višje, predvsem zaradi pomanjkanja testiranj.

Bolsonaro še vedno pozitiven

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro, pri katerem so prejšnji teden potrdili okužbo z novim koronavirusom, je v sredo sporočil, da se je ponovno testiral in da je bil test tudi tokrat pozitiven. Kot je sporočil na Twitterju, se kljub temu počuti dobro.

Bolsonaro je za brazilsko redakcijo CNN-a izjavil, da od 6. julija nima povišane temperature, prav tako nima težav z dihanjem in ni utrpel izgube okusa, tudi preiskave krvi in srca niso pokazale nič neobičajnega. Ponovno je tudi potrdil, da preventivno jemlje zdravili hidroksiklorokin in azitromicin.

V Latinski Ameriki se s hitrim naraščanjem okužb spopadata tudi Mehika in Čile. V Mehiki je umrlo več kot 36.000 ljudi, v Peruju pa več kot 12.000 okuženih.