V lokalih bodo gostom spet lahko na voljo časopisi. Foto: MMC RTV SLO
V lokalih bodo gostom spet lahko na voljo časopisi. Foto: MMC RTV SLO

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so sicer hkrati opozorili, da je prenos virusa prek časopisov in revij še vedno mogoč, a ga lahko z upoštevanjem higienskih ukrepov zmanjšamo. Nevarnost okužbe na ta način pa zaradi slabše epidemiološke slike v državi vsekakor obstaja, so še dodatno opozorili.

Prav zato – saj si tiskovine podaja veliko ljudi – svetujejo, da gosta, preden mu časopis ali revijo izročijo, opozorijo na možnost okužbe. Predlagajo, da mu posredujejo seznanilo, ki so mu priložena tudi navodila o osnovnih zaščitnih ukrepih. Priporočajo, da uporabniki med branjem nosijo masko.

Novinarji nekaterih časopisnih hiš so sicer že več mesecev opozarjali na to, da je ukrep prepovedi časopisov in revij v lokalih ter restavracijah nesorazmeren. Ob sprostitvi ukrepa so pri časopisu Delo danes zapisali, da so časopisna podjetja zaradi začasne prepovedi uporabe časopisov v lokalih in restavracijah doživela začasne odpovedi, NIJZ pa o sprostitvi ukrepa, ki je v veljavi od začetka meseca, ni obvestil nikogar.

Da o tem niso pošiljali nobenih informacij, so potrdili tudi na NIJZ-ju. Pojasnjujejo, da je priporočil veliko, zato je smiselno, da vsak nosilec posamezne dejavnosti sam sproti spremlja nove informacije.