Mariborske ulice samevajo. Foto: BoBo
Mariborske ulice samevajo. Foto: BoBo

"Poskrbeti moramo tudi za ljudi, ki so zaradi razmer, povezanih z epidemijo, posebej ranljivi, ker so starejši in/ali bolni ter še posebej omejeni v gibanju," so sporočili iz občine.

Tu gre predvsem za starejše od 65 let, ki živijo sami in nimajo svojcev ter so v samoosamitvi oziroma karanteni in ne prejemajo drugih oblik pomoči. Pripadniki občinske civilne zaščite so v tem tednu pripravili 100 prehranskih in 100 higienskih covidskih paketov, predstavniki Rdečega križa in Nadškofijske karitas Maribor pa so jih razdelili na terenu. Kot poudarjajo na občini, gre za enkratno pomoč, stroške materiala pa so pokrili iz občinskih proračunskih rezerv.

V prehranskem paketu, katerega vsebina je vredna okoli 30 evrov, je 25 različnih osnovnih živil (moka, testenine, toast, olje, mleko, konzervirana hrana, krompir, čebula), v higienskem paketu pa so nujni higienski pripomočki v skupni vrednosti okoli šest evrov.

Podrobnosti so dorekli v okviru humanitarne komisije, ki so jo ob epidemiji novega koronavirusa ustanovili v Mariboru. V njej so predstavniki občine, Rdečega križa, Nadškofijske karitas, centra za socialno delo in centra za pomoč na domu.

Tudi topli obroki

Pomoč ljudem v stiski zaradi covida-19 zagotavljajo tudi v obliki toplih obrokov. Vsak dan dostavijo kosilo ogroženim občanom, ki so v osamitvi zaradi bolezni (na primer po odpustu iz bolnišnice), v samoosamitvi zaradi kroničnih bolezni ali ker spadajo v kritično skupino starejših ter živijo sami in nimajo sorodnikov, ki bi jim lahko pomagali. Gre za ljudi, ki so upravičeni do obroka v socialni kuhinji, a so slabšega zdravja in zaradi ustavitve avtobusnega prometa ne morejo več priti do socialne kuhinje na Taboru, zaprta pa je tudi javna kuhinja karitas. Za zdaj so našteli 20 takšnih oseb, med njimi je 13 starejših, ki so že imeli izkušnjo brezdomstva ali pa jim to grozi.

Za brezdomce sta v Mariboru na voljo dve zavetišči. V obeh je zdaj 45 brezdomcev, a so zaradi preprečitve okužb omejili vhode in izhode. Zunaj zavetišč je v mestu po predvidevanjih občine še od pet do deset brezdomcev. Mariborska karitas jim zagotavlja obroke, ki jih lahko odnesejo s sabo, pred dnevi pa so zanje odprli javne sanitarije pod Starim mostom.

Če bi se okužil kdo od brezdomcev in ne bi potreboval hospitalizacije, so predvideli možnost nastanitve oziroma osamitve v enem od objektov v lasti občine. Nadškofijska karitas pa lahko, če se okužba pojavi v zavetišču, osami okuženo osebo v bivalniku ob zavetišču.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.