Sveže izkopani grobovi med pandemijo v mehiškem mestu Mexicali. Foto: Reuters
Sveže izkopani grobovi med pandemijo v mehiškem mestu Mexicali. Foto: Reuters

Novi podatki Mehiko uvrščajo na drugo mesto po številu smrtnih žrtev pandemije na svetu, takoj za ZDA, kjer so jih našteli okoli 549.000. Na tretjem mestu je zdaj Brazilija z uradno potrjenimi 310.000 smrtnimi primeri.

Kot izhaja iz revidiranega poročila mehiškega ministrstva za zdravje, so do konca šestega tedna letošnjega leta prešteli 294.287 smrti, "povezanih s covidom-19", in ne le 182.301, kot so navajali pred tem. Od sredine februarja je nato umrlo še več kot 26.770 covidnih bolnikov, kar je število smrti dvignilo nad 321.000.

Malo testiranj, pomanjkanje postelj v bolnišnicah

Strokovnjaki sicer že dolgo opozarjajo, da je število smrti zaradi pandemije v Mehiki občutno višje od uradnih podatkov ‒ predvsem zaradi pomanjkljivega testiranja, pa tudi zato, ker zaradi velikega pomanjkanja bolnišničnih postelj v številnih zveznih državah mnogi bolniki preprosto ostanejo doma in tam umrejo.

Novi podatki sledijo reviziji podatkov o t. i. presežni umrljivosti in mrliških listov, pojasnjuje BBC.

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador, ki je sam prebolel covid-19, je tarča številnih kritik zaradi spopadanja oblasti z zdravstveno krizo. Opozicija mu očita, da je podcenjeval resnost pandemije, in mu pripisuje krivdo za zamude pri cepljenju prebivalstva proti covidu-19. Doslej so razdelili okoli 6,1 milijona odmerkov cepiv.