Foto: BoBo
Foto: BoBo

V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 22 bolnikov, dva sta na intenzivni negi. Po podatkih sledilnika covida-19 je bila nova okužba potrjena v Slovenj Gradcu.

Po podatkih sledilnika covid-19 so bile tri okužbe potrjene v Hrastniku in Velenju, po ena pa v Ljubljani, Kranju in Dolu pri Ljubljani.

Brez novih okužb v Hrastniku

V Hrastniku je bilo v tamkajšnjem domu starejših in zunaj njega od petka do nedelje zaradi morebitne okužbe z novim koronavirusom odvzetih osem brisov, ki pa so vsi bili negativni. V domu bodo danes odvzeli približno 100 brisov vsem stanovalcem v sivi coni in zaposlenim, rezultati testiranja bodo znani v torek, so sporočili iz hrastniške občine.

V četrtek so odvzeli pet brisov v domu in šest brisov pri občanih, vsi so bili negativni. Zadnjo okužbo so v domu potrdili v torek, ko so odvzeli pet brisov, okužbo z novim koronavirusom pa so potrdili pri dveh oskrbovancih. Eden od okuženih oskrbovancev je že ozdravel. Od izbruha okužbe 10. julija do ponedeljka so za covidom-19 umrli trije oskrbovanci doma.

Zdravstveno stanje obolelih oskrbovancev je po zadnjih podatkih stabilno. Vsi oboleli so nastanjeni v rdeči coni doma.

Lažni negativni testi

Lažno negativni testi na novi koronavirus niso pogosti, se pa vseeno občasno pojavijo, pravi infektologinja Mateja Logar. Tako so na infekcijski kliniki UKC Ljubljana v zadnjih nekaj mesecih imeli nekaj bolnikov, pri katerih je bil prvi bris negativen, pozneje pa se je ob ponavljanju testiranja izkazalo, da so bolniki okuženi.

Med razlogi, zakaj je lahko test na novi koronavirus negativen, čeprav je oseba okužena, je način jemanja vzorca, in sicer da se okuženemu ne potegne dovolj po sluznici in v bris ne pridejo okužene celice.

Včasih vzamejo bris prezgodaj, ko je okuženi še v inkubacijski dobi, in je zato negativen, pozneje pa lahko zboli. Med možnimi razlogi je tudi ta, da se je v času testiranja okužba že prestavila iz zgornjih v spodnja dihala in virus ni več prisoten v nosno-žrelni sluznici. Lahko pa pride tudi do težav pri sami izvedbi testiranja, denimo da gojišče za virus ni ustrezno itd., je pojasnila Logarjeva.

V zadnjih štirih ali petih mesecih so imeli nekaj bolnikov, pri katerih je bil prvi bris negativen, a so zaradi znakov obolenja vseeno sumili na okužbo in so jo v ponovljenih testiranjih tudi potrdili.

Ob lažno negativnem testu se zastavlja tudi vprašanje, kakšna je možnost, da takšna oseba širi virus naprej, misleč da ni okužena. Če je test lažno negativen zato, ker je oseba še v inkubacijski dobi ali pa je količina virusa na sluznici tako majhna, da je test ne zazna, potem je oseba manj kužna. Če pa je vzrok v slabo opravljenem brisu, pa lahko normalno okužbo širi naprej.

Tisti, ki so okuženi in je okužba na zgornjih dihalih, lahko virus širijo že z govorjenjem, dihanjem, prepevanjem itd. Medtem ko jo tisti, pri katerih je bolezen covid-19 napredovala v spodnja dihala, lahko širijo predvsem s kašljanjem, je še dodala Logarjeva.

Celjski vrtec so spet odprli

Enota Center celjskega vrtca Tončke Čečeve, ki je bila zaradi okužb z novim koronavirusom zaprta od 27. julija, je znova odprta. V vrtčevskem varstvu je tako 11 otrok, ki niso bili v neposrednem stiku z okuženimi strokovnimi delavkami, njihove starše pa so prosili, da jih obdržijo doma do ponovnega odprtja enote Center.

Kot je povedala ravnateljica vrtca Irena Hren, se v vrtec v torek vrača prva skupina iz karantene, ki je bila 23 otrokom in trem okuženimi strokovnimi delavkami odrejena 22. julija. Prihodnji teden pa se bo v vrtec vrnila tudi druga skupina iz karantene z 21 otroki in eno okuženo strokovno delavko.

Koliko otrok se bo vrnilo v vrtec, pa bo odvisno od dopustov njihov staršev, je še dejala Hrenova.

V enoti Center so med poletjem zagotavljali vzgojno-izobraževalno delo tudi za otroke iz enote Aljažev hrib. Ti otroci so bili v ločenih prostorih in niso prihajali v stik z otroki in zaposlenimi iz enote Center, zato so jih premestili v enoto Aljažev hrib in so vrtec lahko še naprej obiskovali.

Novih okužb v Rogaški Slatini ni bilo

Medtem pa novookuženih v enoti Izvir Vrtca Rogaška Slatina ni, so povedali v vrtcu. V sredo so odkrili prvo okužbo z novim koronavirusom pri otroku, v četrtek pa še dve okužbi pri strokovnih delavkah. V karanteni je tako 41 otrok in šest zaposlenih.

V četrtek pa se bo karantena iztekla županu Rogatca Martinu Mikoliču, ki je bil v stiku z okuženo osebo.