Novi koronavirus se še vedno hitro širi

V bolnišnicah se trenutno zdravi 16 bolnikov z boleznijo covid-19, trije od teh se zdravijo na intenzivnem oddelku.

V petek so iz bolnišnic v domačo oskrbo odpustili štiri ljudi.

Po podatkih spletne strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) sta bila med v petek potrjenimi okužbami dve osebi med zdravstvenimi delavci in sodelavci (do petka jih je bilo do zdaj skupno 383) ter pet v domovih starejših občanov (skupno do petka 560), od tega tri med stanovalci (skupno do petka 394).

Dom za starejše v Šmarju pri Jelšah. Foto: Televizija (zajem zaslona)
Dom za starejše v Šmarju pri Jelšah. Foto: Televizija (zajem zaslona)

Okužba v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah

Stanovalko Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah, pri kateri so ugotovili okužbo z novim koronavirusom, so premestili na ljubljansko infekcijsko kliniko. Danes so odvzeli bris 30 stanovalcem doma, vsi izvidi so negativni, je poročala TV Slovenija. Jutri bodo odvzeli bris še zaposlenim, ki so delali na oddelku, kjer je prišlo do okužbe.

Brez novih okužb na očesnem oddelku celjske bolnišnice

Kontrolni brisi osmih zaposlenih z očesnega oddelka v celjski bolnišnici, ki so bili teden dni v samoizolaciji zaradi tesnega stika z okuženo sodelavko, so negativni. Medtem pa okužena sodelavka ostaja v samoizolaciji, znova bo testirana 21. avgusta, so za Slovensko tiskovno agencijo povedali v celjski bolnišnici.

Petkove okužbe po občinah

8: Ljubljana
4: Celje
3: Ribnica
2: Hrastnik, Žalec
1: Šmarje pri Jelšah, Domžale, Kamnik, Nova Gorica, Trbovlje, Piran, Škofljica, Vodice, Miklavž na Dravskem polju, Lukovica, Polzela, Tabor, Trzin

Osem zaposlenih, ki so jim bili brisi odvzeti v petek, se bo v ponedeljek vrnilo na delovna mesta. Na očesnem oddelku do takrat deluje urgentna ambulanta.

Julija so okužbo z novim koronavirusom potrdili še pri dveh zaposlenih v celjski bolnišnici, ena med njima ni več zaposlena v bolnišnici. Konec julija je takrat zaposlena v bolnišnici sporočila, da se počuti slabo in da je zbolela, pri tem pa navedla, da je bila v stiku s svojo mamo, ki je imela covid-19. Čez nekaj dni so okužbo potrdili tudi pri tej delavki, ki je bila zaposlena v bolnišnici en dan, saj je dala odpoved.

Starostne skupine

Med petkovimi primeri v Sloveniji je bila ena okužba v starostni skupini od pet do 14 let, devet v skupini do 24 let, sedem v skupini do 34 let, ena v skupini do 44 let, sedem v skupini do 54 let, dve v skupini do 64 let, tri v skupini do 74 let ter po ena v skupinah do 84 let in nad 85 let, kažejo podatki sledilnika za covid-19.

Pet zaposlenih v bolnišnici je takrat moralo v samoizolacijo, dvakrat so jih testirali na okužbo in brisi so bili negativni. O stiku z okuženo sodelavko so pisno obvestili tudi 75 bolnikov, po informacijah Nacionalnega inštituta za javno zdravje ni bil nobeden od teh bolnikov okužen.

Kot so povedali v celjski bolnišnici, nova okužba ni povezana z julijskim primerom okužene nekdanje sodelavke.

Dva nova primera v hrastniškem domu za starostnike

Hrastniška primera sta v tamkajšnjem domu starejših občanov. Kot je za Radio Slovenija povedal direktor doma Drago Kopušar, sta bila pozitivna dva brisa stanovalcev, pri zaposlenih pa dodatnih okužb niso ugotovili. V domu so od 10. julija tako do zdaj imeli skupno 52 primerov okužbe, od tega je 22 stanovalcev ozdravelo, devet jih je umrlo, aktivno okuženih pa je 21, je dodal. Po podatkih občine je bilo v četrtek aktivno okuženih še pet zaposlenih v domu starejših občanov.