Na Obrežju gneča za hitro testiranje

Od danes lahko tisti, ki želijo ob prihodu iz rdeče države v Slovenijo vstopiti na zunanji schengenski meji – če ne bodo predložili negativnega PCR-testa ali pa če ne sodijo med 12 izjem – v državo vstopijo samo na mejnih prehodih, kjer so zagotovljeni pogoji za testiranje s hitrimi testi.

To so Letališče Jožeta Pučnika ter mejni prehodi s Hrvaško (Obrežje, Gruškovje, Metlika, Središče ob Dravi in Jelšane).

Osebe, katerih izvid bo na testiranju negativen, bodo lahko v Slovenijo vstopile brez napotitve v karanteno. Državljanom tretjih držav na nenujnem potovanju, ki testiranja ne bodo želeli opraviti ali bo njihov izvid pozitiven, bodo vstop v državo zavrnili.

Drugi, ki se ne bodo želeli testirati ali bodo pozitivni na koronavirus, pa bodo morali v karanteno na domu.

Foto: TV SLO, zajem zaslona
Foto: TV SLO, zajem zaslona

Kot so popoldne pojasnili na letališču, so nekateri potniki to možnost danes že izkoristili. Testiralo se je 21 potnikov od skupno 51, ki so prispeli iz Frankfurta, podatkov o rezultatih testiranj pa nimajo.

700 brisov, večina negativnih, in 150 karantenskih odločb

Na Obrežju pa je bil promet povečan že od zgodnjega dopoldneva, čez dan so nastajale kolone, policisti pa so postopke na meji pospeševali tako, da so vozila razporejali v več kolon glede na končni cilj poti. Na zgoščenost prometa je vplivala tudi uvedba hitrega testiranja. Po poročanju novinarke Petre Držaj Televizije Slovenija je testiranje sprva potekalo v šotoru, potem pa so ga zaradi dežja preselili v zaprt prostor.

Na Obrežju so postavljeni šotori, v katerih zdravstveno osebje opravlja testiranje. Foto: Televizija Slovenija
Na Obrežju so postavljeni šotori, v katerih zdravstveno osebje opravlja testiranje. Foto: Televizija Slovenija

Vzeli so 700 brisov, po neuradnih podatkih je bila velika večina negativnih. Vročenih pa je bilo okoli 150 karantenskih odločb.

Povečan promet na Obrežju pričakujejo tudi v nedeljo, verjetno pa se ne bo ponovila gneča, kot je bila pred božičnimi prazniki, ker se v nekaterih evropskih državah počitnice končujejo 6. januarja, zaradi česar se bo promet razporedil, je še poročala TV Slovenija.

"Nekako glavni val tistih, ki bodo v Sloveniji ostali, torej zaposlenih pri nas – državljanov Bosne in Hercegovine, Srbije –, ki so bili za praznike v svojih državah, bo prišel šele jutri. Če smo danes do tega trenutka po informacijah zdravstvene službe naredili nekje okoli 800 testov, pričakujemo, da jih bomo jutri v takem času naredili vsaj štirikrat več," je za Dnevnik Televizije Slovenija povedal notranji minister Aleš Hojs.

Nove izjeme pri prehajanju meje

Veljati so začele tudi spremembe pri prehajanju meje. Vlada je razširila seznam izjem za vstop brez karantene ali negativnega izvida testa PCR – med njimi so otroci, ki še niso dopolnili 13 let in potujejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki ni napoten v karanteno oziroma mu ni zavrnjen vstop. Izjema so po novem tudi določeni športniki in športni delavci. Nova izjema pa so še pripadniki nujnih služb, ki izvajajo humanitarne prevoze ali nudijo pomoč pri reševanju in odpravi posledic nesreč.

V petek ob 1591 testih 388 okužb

V Sloveniji so v petek opravili 1591 hitrih in PCR-testov ter potrdili 388 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada.

Ob opravljenih 1419 PCR-testih jih je bilo pozitivnih 362, med 172 hitrimi testi pa jih je bilo pozitivnih 26.

Delež pozitivnih PCR-testov je bil 25,5 odstotka, hitrih testov pa 15,1 odstotka.

Po podatkih vlade je trenutno v bolnišnicah zaradi covida-19 hospitaliziranih 1111 ljudi, od tega se jih 188 zdravi na intenzivni negi.

V domačo oskrbo so odpustili 34 oseb, 39 jih je umrlo.

V bolnišnicah je bil v petek en covidni bolnik več kot dan prej, v enotah za intenzivno zdravljenje pa je bil en bolnik manj. Umrlo je osem covidnih bolnikov več kot v četrtek.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh znaša 1437.

V državi pa je 19.236 aktivnih primerov. Skupno so do zdaj v Sloveniji potrdili 124.343 okužb z novim koronavirusom, in sicer pri 66.893 ženskah in 57.438 moških. Do vključno petka pa so s PCR-testi v Sloveniji testirali 679.915 ljudi, s hitrimi antigenskimi testi pa 47.526, še kažejo podatki NIJZ-ja.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Znova omejitev na občine

Po praznični sprostitvi meja regij danes vnovič veljajo omejitve gibanja na občine. Izjema je individualna rekreacija, ki je dovoljena znotraj regije.

Nadaljuje se cepljenje zaposlenih v bolnišnicah, Krek obiskal izolsko bolnišnico

Prvi letošnji konec tedna je sicer zaznamovan z nadaljevanjem cepilne akcije v zdravstvenih domovih in bolnišnicah. Manjša odsotnost zdravstvenih delavcev zaradi okužb s koronavirusom bi lahko poskrbela za bolj robusten zdravstveni sistem v prvih mesecih novega leta in mirnejše čakanje na dovoljšno precepljenost prebivalstva.

Predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so tako obiskali izolsko bolnišnico. Na srečanju z vodstvom so se seznanili s trenutnimi razmerami in potekom cepljenja zdravstvenih delavcev proti covidu-19.

Po poročanju Televizije Slovenija je v Splošni bolnišnici Izola željo po takojšnjem cepljenju izrazilo 300 od 860 zaposlenih, cepil pa se bo tudi strokovni direktor Dušan Deisinger. Sicer se stanje na njihovem covidnem oddelku umirja – trenutno imajo hospitaliziranih 28 bolnikov, le štirje so na intenzivni negi. Neuradno naj bi se že jutri cepili tudi prvi zaposleni v Zdravstvenem domu Koper.

Prvih 20 zaposlenih so v izolski bolnišnici cepili že v sredo, v torek pričakujejo naslednjih 300 odmerkov cepiva, kolikor so jih na podlagi interesa zaposlenih naročili pri ministrstvu za zdravje.

V Izoli so se organizirali tako, da bosta delali dve cepilni ekipi, s čimer naj bi uspeli cepiti po 150 ljudi dnevno. Nihče od 20 sodelavcev, ki so se že cepili, pa za zdaj ni zaznal nobenih stranskih učinkov, je še pojasnil strokovni direktor.

Na ravni države želijo precepiti 1,2 milijona ljudi

Krek: Naš cilj je, da cepimo najmanj 1,2 milijona ljudi

Trenutno se v slovenskem zdravstvu pripravljajo na morebiten tretji val epidemije v januarju.

Sorodna novica Cizelj: Verjetnost, da se bo epidemija v prvi polovici januarja širila hitreje, je precejšnja

Čeprav so zdravstveni delavci zaščiteni z ustrezno opremo, jih vsak teden od 600 do 700 oboli za covidom-19. To predstavlja dodatno težavo znotraj zdravstvenega sistema, je ob obisku Splošne bolnišnice Izola poudaril direktor NIJZ-ja Milan Krek. "Slovensko zdravstvo je od marca naprej v bistveno večjem pogonu kot ob normalnih okoliščinah. Zdravstvenega kadra nam primanjkuje, zato nas skrbi, da bomo ob morebitnem tretjem valu zelo težko vsem nudili pomoč," je dejal.

Preverjanju tega, koliko smo se v tem trenutku sposobni zoperstaviti temu črnogledemu scenariju, so po njegovih besedah namenjeni tudi obiski po bolnišnicah.

Kot pomemben korak naprej Krek vidi v izvajanju hitrih testov. Z njimi želijo odkriti čim več asimptomatičnih okuženih in jih izolirati. Druga pomembna stvar pa je cepljenje. "Naslednje tedne bomo dobivali postopno vsak teden 16 tisoč in še nekaj doz cepiv, s tem bomo načrtno pocepili prebivalstvo, hkrati pa se obetajo še najmanj štiri registracije cepiv v EU-ju, tako da bomo imeli večji izbor cepiv. Naš namen in cilj je, da cepimo najmanj 1,2 milijona prebivalcev," je poudaril direktor NIJZ-ja. S tem bi dosegli neko raven zaščite, ki bi "nam omogočila v jeseni bistveno lažje preživetje".