Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Testiranje je samo neka možnost, da prepoznavamo ljudi, ki so okuženi, nič pa ne prispeva k temu, da se ti ljudje ne bi okužili, da ne bi zboleli in širili okužbe naprej. Zato smo večkrat poudarili, da je cepljenje tisto, ki vpliva na širjenje samega virusa," je Mateja Logar povedala za Radio Slovenija.

V Sloveniji se je sicer znižalo število aktivnih okužb, kot tudi sedemdnevno povprečje in 14-dnevna pojavnost. Vendar vodja strokovne skupine opozarja, da tega še ni mogoče pripisati cepljenju.

Nekaj vpliva vreme, da so temperature višje, da je sončno, da smo lahko zunaj. Prav gotovo pa tudi sam ukrep PCT vpliva na to, da se prepoznajo tisti, ki so potencialno okuženi in se zaradi tega ne zadržujejo v prostorih, kjer bi lahko širili okužbe, je še pojasnila.

Sorodna novica NIJZ opozarja: Veljavnost konec junija natisnjenih digitalnih covidnih potrdil se izteka

Potrjenih 1005 okužb

Po 5534 PCR-testih v petek je bilo potrjenih 1005 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih izvidov testov je znašal 18,2 odstotka.

V bolnišnicah zaradi covida-19 zdravijo 382 bolnikov, 22 manj kot dan prej. Intenzivno nego potrebujejo 104 bolniki, enako kot dan prej. Umrlo je šest bolnikov s covidom-19. Najmlajši hospitalizirani bolnik ima 24 let, na intenzivnem oddelku pa zdravijo 27-letnika.

V petek je bilo opravljenih tudi 40.642 hitrih antigenskih testov.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 893. 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa znaša 642. Po podatkih NIJZ-ja je v državi trenutno 13.588 aktivnih okužb, 86 manj kot dan prej.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je cepljenih 1.113.778 ljudi oziroma 53 odstotkov, z vsemi odmerki cepiva pa je bilo cepljenih 987.512 oseb oziroma 47 odstotkov celotne populacije. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 62 odstotkov prebivalcev, z vsemi odmerki pa 56 odstotkov. Med starejšimi od 50 let jih je s prvim odmerkom cepljenih 74 odstotkov, z vsemi pa 68 odstotkov. V petek so cepili 8901 človeka.

Nič več navala na cepljenje

Veliko cepilnih mest odprtih tudi ta konec tedna

Veliko cepilnih mest je odprtih tudi ta konec tedna, a gneče ni. Tudi v Ljubljani, kjer je na razpolago cepivo Janssena.

Foto: Twitter/Vlada RS
Foto: Twitter/Vlada RS

Vstop v Nemčijo le s pogojem PCT

Slovenija bo od nedelje uvrščena na nemški seznam območij z visokim tveganjem zaradi covida-19. Vsi, ki so v zadnjih desetih dneh bivali v Sloveniji, se bodo za vstop v Nemčijo morali registrirati na posebnem spletnem portalu.

Vstop v Nemčijo bo mogoč s pogojem PCT, sicer je obvezna 14-dnevna karantena, ki se lahko prekine po petih dneh z negativnim testom.

Nemčija je po poročanju STA-ja Slovenijo s seznama visokotveganih območij umaknila junija, ko so se epidemiološke razmere v naši državi izboljšale. Zaradi porasta števila okužb v zadnjih tednih so Slovenijo znova uvrstili na seznam visokotveganih območij. Tam sta po novem med drugim še Etiopija in Burundi.

Posodobljen seznam bo začel veljati v nedeljo. Nemški inštitut sicer še svari potnike, da se pred potovanjem pozanimajo o seznamu držav, saj se ta lahko hitro spremeni.

Ta teden manjše zanimanje za cepljenje