Ne le v Sloveniji, niti v več drugih evropskih državah se pandemija ne umirja. Foto: Pixabay
Ne le v Sloveniji, niti v več drugih evropskih državah se pandemija ne umirja. Foto: Pixabay

Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 72 bolnikov s covidom-19, od teh jih je bilo 17 v enotah intenzivne terapije. Dva bolnika so v petek odpustili v domačo oskrbo, eden pa je umrl.

Novoodkrite okužbe z novim koronavirusom so bile v petek razpršene v 79 občinah po državi. Največ novih primerov, 34, so našteli v ljubljanski občini, po osem v Grosupljem in Črni na Koroškem ter po šest v mariborski, kranjski in markovški občini.

Brez primerov potrjene okužbe ostaja le še 12 občin.

V državi je trenutno 1588 aktivnih primerov okužb, ocenjuje sledilnik covid-19. Po starosti je skupno največ okužb, 950, potrjenih med starimi od 45 do 54 let, 918 okužb med starimi od 25 do 34 let, v starostni skupini 35 do 44 let pa so do zdaj potrdili 881 primerov okužb. V petek je bilo po starosti največ okužb, 46, potrjenih med starimi od 45 do 54 let, 38 okužb med starimi od 35 do 44 let, 29 pa v starostni skupini od 25 do 34 let. V starostni skupini 55 do 64 let je bilo potrjenih 19 okužb, med starimi od 15 do 24 let je bilo 26 okužb. Po devet okužb so opazili med starimi od pet do 14 let. Med mlajšimi otroki, starimi do štiri leta, so ugotovili dve okužbi, prav toliko pa tudi med starejšimi od 85 let. V starostni skupini 65 do 74 let so našteli šest okužb in sedem v skupini med 75. in 84. letom.

V Sloveniji se do zdaj skupno opravili 215.531 testiranj in potrdili 5191 okužb. Skupno je doslej umrlo 146 bolnikov s covidom-19.

"Žal se epidemiološke razmere v Sloveniji ne popravljajo. Okužba je bila včeraj potrjena še pri 184 ljudeh. Uvoza ni, prevladujejo lokalne okužbe. Glede na relativno majhno število prebivalstva negativno izstopa Koroška," je ob tem na Twitterju zapisal uradni vladni govorec Jelko Kacin.

Okužbe v jeseniški bolnišnici

Iz Splošne bolnišnice Jesenice so sporočili, da so v zadnjih dneh pozitiven test na novi koronavirus odkrili pri petih bolnikih na dveh oddelkih. Nihče izmed njih ob sprejemu ni imel znakov, ki bi kazali na možnost okužbe.

Dva bolnika sta bila premeščena v covidbolnišnice, ena bolnica je bila odpuščena v domačo oskrbo, dva pa trenutno še ostajata na zdravljenju v bolnišnici.

Po odvzetih brisih stikov so odkrili pozitiven bris tudi pri petih zaposlenih, ki so bili poslani v karanteno. Zaradi okužb so morali dva oddelka zapreti za nove sprejeme, kapacitete v bolnišnici pa so omejene.

Virus se v Sloveniji nezadržno širi, pogovor z Alešem Rozmanom

"Glede na potek krivulje 200 sploh ni več vprašanje, v igri so mnogo večje številke pravzaprav v tem trenutku," je glede števila novookužnih za petkove Odmeve povedal direktor Klinike Golnik Aleš Rozman, ki dodaja, da bomo konec oktobra že kar v stiski s prostorom v bolnišnicah, če bo šlo s tempom naprej.

Vlada in svetovalna skupina spremljata dogajanje

Vlada je ob rekordnem četrtku znova pozvala k spoštovanju ukrepov, še posebej v delovnih organizacijah. O morebitnem zaostrovanju ukrepov se bo s svetovalno skupino za covid-19 posvetovala že ob koncu tedna. Znova bi lahko omejili druženja, in sicer na šest ljudi, je na petkovi novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin. Ponovno zaprtje, kot se je zgodilo ob razglasitvi epidemije, pa po njegovem mnenju ni rešitev.

Vlada je pozvala tudi predstojnike institucij, organizacij, upravljavce stavb in organizatorje dogodkov, da poskrbijo za upoštevanje ukrepov in priporočil. Delodajalcem pa je priporočila, naj uvedejo delo od doma.

Ob naraščanju števila bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno nego, je predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc pozvala k upoštevanju epidemioloških priporočil. Le tako bo mogoče zagotoviti dovolj bolniških zmogljivosti in kadra za zdravljenje in nego, je opozorila. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so povedali, da bi lahko organizirali 105 postelj za bolnike s covidom-19. Če bi obravnavali še več bolnikov s covidom-19, pa bi morali začeti ustavljati druge programe v kliničnem centru, je dejal generalni direktor Janez Poklukar.

Potrebe po odvzemu brisov za testiranje na novi koronavirus se v zadnjem obdobju sicer večajo in nekateri zdravstveni domovi že širijo mrežo točk za odvzem brisov. Na Gorenjskem odrasle bolnike z blago klinično sliko obravnavajo na Jesenicah in v Kranju.

Shod proti vladnim ukrepom

Dopoldne so se na Trgu republike v Ljubljani zbrali protestniki, ki nasprotujejo vladnim ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Poudarjajo, da so ti ukrepi nesorazmerni in da obvezno nošenje maske omejuje njihovo svobodo. Na protestu, ki so ga poimenovali "vseslovenski shod za svobodo, resnico in pravico", so govorniki opozorili tudi na domnevno zavajanje oblasti, je poročala TV Slovenija.

Shod proti vladnim ukrepom glede covida-19

V šolah nadaljevanje modela B

Medtem se pouk v osnovnih in srednjih šolah lahko še naprej nadaljuje tako, da so vsi učenci in dijaki pri pouku v šoli, so glede na razpoložljive podatke o okužbah v šolstvu navedli na šolskem ministrstvu.

Na ljubljanski univerzi pa so opozorili, da je obvezna uporaba mask za profesorje na predavanjih po spremenjenih smernicah, ki jo zapoveduje novi odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja covida-19, neizvedljiva. Pristojno ministrstvo so pozvali, naj kot nadomestilo za maske omogoči vsaj pregrade iz pleksistekla.