Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Pri enem v raziskavi sodelujočem človeku je bila okužba diagnosticirana že pred enim mesecem. "Nekateri se čudijo, ali je to premalo ali preveč. To je tisto, kar je realno, kar se na taki populaciji najde," je pred dnevi pojasnil predstojnik inštituta za mikrobiologijo in vodja raziskave Miroslav Petrovec.

S preliminarnimi rezultati študije, predstavitev katerih javnost pričakuje po prvomajskih praznikih, bodo strokovni svetovalni skupini pri ministrstvu za zdravje lahko podali ključne informacije o oceni trenutne okuženosti populacije in o tem, kakšen je delež populacije, ki je okužbo z novim koronavirusom nevede prebolel, je pojasnil. Ti podatki bodo pomembno vplivali tudi na odločitve o sproščanju ukrepov.

Vzorec ljudi za raziskavo je pripravil Statistični urad RS (Surs) v sodelovanju z ljubljansko fakulteto za družbene vede. Iz centralnega registra prebivalcev so v vzorec naključno izbrali 3000 prebivalcev. Starostne omejitve ni bilo, zato so vključili prebivalce vseh starosti. V prvem koraku so naključno izbrali 300 območij v Sloveniji, v drugem koraku pa so znotraj vsakega izbranega območja izbrali 10 ljudi. Vzorec je reprezentativen glede na starost in spol ter teritorialno razdelitev Slovenije in bo omogočil posploševanje rezultatov raziskave na celotno prebivalstvo Slovenije, so ob začetku raziskave pojasnili na Sursu.

V petek pet novih okužb, umrl en bolnik

V petek je bilo opravljenih 720 testov na novi koronavirus, potrjenih je bilo pet novih okužb, skupaj do zdaj 1439. Za covidom-19 je umrl en bolnik.

Hospitaliziranih je 60 bolnikov, dva več kot v petek. Na intenzivni negi se zaradi covida-19 zdravi 21 bolnikov. En bolnik je bil odpuščen iz bolnišnice, je sporočila vlada. Do zdaj so skupno opravili 55.020 testiranj.

Medtem so v nacionalni raziskavi o razširjenosti covida-19 odvzeli že skoraj vse vzorce preiskovancev, ki so se odzvali vabilu. Po zadnjih podatkih Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo so odvzeli že 1368 vzorcev pri 1371 ljudeh, ki so se odločili sodelovati v preiskavi.

Do zdaj so v okviru raziskave na novo potrdili eno okužbo, pri enem človeku pa je bila okužba diagnosticirana že pred mesecem dni.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je hospitaliziranih 19 bolnikov s covid-19. Intenzivno zdravljenje potrebuje sedem ljudi, pet jih je intubiranih, so iz osrednje slovenske bolnišnice sporočili prek Twitterja. Stanje tako ostaja enako kot dan prej.

V celjski bolnišnici je bilo danes ob 8. uri hospitaliziranih šest bolnikov, od tega dva v enoti intenzivne terapije. Devet bolnikov zdravijo v Univerzitetni kliniki Golnik.

V UKC-ju Maribor je bilo v petek do polnoči hospitaliziranih 26 bolnikov, na intenzivnem zdravljenju pa je devet ljudi. Do zdaj so iz mariborskega kliničnega centra odpustili 71 bolnikov.

Stabilno stanje oskrbovancev DSO Ljutomer

Iz ljutomerskega doma za starejše občane so sporočili, da so vse stanovalce, ki so bili zaradi izbruha virusa začasno nameščeni v Biotermah, preselili nazaj v dom.

Stanje 27 oskrbovancev z okužbo je po poročanju Radia Slovenija stabilno. Zaradi številnih odsotnosti zaposlenih delavcev pa še naprej potrebujejo zunanje sodelavce, zlasti bolnišnično usposobljeno osebje.

V Domu starejših občanov (DSO) Ljutomer so pojasnili, da z velikimi napori zaposlenih, zunanjih delavcev in strokovnih vodij ter vseh, ki so jim priskočili na pomoč, stanje trenutno uspešno obvladujejo. Po neuradnih informacijah so v petek ugotovili, da je eden od stanovalcev ozdravel.

"Trenutno so razmere obvladovane, zaradi številnih odsotnosti zaposlenih delavcev pa še naprej potrebujemo zunanje sodelavce, zlasti bolnišnično usposobljeno osebje, za katero smo znova zaprosili," so še sporočili.

Tudi na zavodu za zaposlovanje so za prosta delovna mesta objavili več razpisov. V petek je vodenje negovalnega osebja znova prevzela dozdajšnja zaposlena diplomirana medicinska sestra.

V petek so v DSO-ju Ljutomer odvzeli 26 brisov, pozitivna sta bila dva stanovalca in nihče od zaposlenih.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

445 okuženih v domovih za starejše občane

Po podatkih NIJZ-ja je bila v domovih starejših občanov do konca aprila okužba z novim koronavirusom potrjena pri 445 ljudeh, od tega pri 312 oskrbovancih.

Občina Ljutomer je na tretjem mestu po številu umrlih za covidom-19 s 13 umrlimi bolniki. Največ bolnikov je v Sloveniji zaradi covida-19 umrlo v Šmarju pri Jelšah (33) in Metliki (14).