Medicinski sestri proučujeta odmerek cepiva pred cepljenjem. Foto: EPA
Medicinski sestri proučujeta odmerek cepiva pred cepljenjem. Foto: EPA

Singapur ne bo več poravnaval zdravstvenih stroškov bolnikov s covidom-19, ki so upravičeni do cepljenja, a se ne cepijo, so napovedali na ministrstvu za zdravje, poroča New York Times.

"Covidnim bolnikom, ki se ne želijo cepiti, bomo začeli zaračunavati," je sporočilo zdravstveno ministrstvo. Izvzeti so ljudje, ki se zaradi zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, ter otroci, mlajši od 12 let. Ukrep bo začel veljati 8. decembra.

Necepljeni bolniki imajo sicer še vedno druge možnosti plačila računov zdravljenja, kot so državne subvencije in zasebno zavarovanje. "Tudi za necepljene bo zaračunavanje storitev še vedno zelo subvencionirano," je pojasnil minister za zdravje Ong Je Kung.

Število huje bolnih se je v državi stabiliziralo, a ostaja veliko. Od približno 280 postelj za intenzivno nego covidnih bolnikov jih je zasedenih 134. Večina bolnikov je po navedbah ministrstva za zdravje necepljenih.

V Singapurju je cepljenih več kot 80 odstotkov 5,7-milijonske populacije. Vendar je število huje bolnih razmeroma veliko, zato bodo do konca meseca bolnišnične zmogljivosti z 2500 razširili na 4000 postelj za covidne bolnike.

Anglija: Od aprila obvezno cepljenje zdravstvenih delavcev

Britanska vlada je napovedala uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19 za vse zaposlene v javnem zdravstvu v Angliji za april prihodnje leto.

Vlada v Londonu je že pred tem sklenila, da bodo morali biti od četrtka cepljeni vsi zaposleni v domovih za starejše.

Britanski zdravstveni minister Sajid Javid je sporočil, da bodo morali biti zaposleni v javnem zdravstvenem sistemu (NHS), ki imajo stik z bolniki, z aprilom prihodnje leto cepljeni ali pa bodo ostali brez službe.

Izjema bo veljala za tiste, ki pri svojem delu niso v stiku z bolniki ali se zaradi zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Približno 90 odstotkov zaposlenih v NHS-ju – krovni britanski zdravstveni organizaciji – je prejelo vsaj dva odmerka cepiva proti covidu-19, čeprav je ta številka na nekaterih območjih bližja 80 odstotkom, je dejal Javid. To pomeni, da je v Angliji približno od 80.000 do 100.000 zaposlenih v javnem zdravstvu, ki niso cepljeni.

Odločitev vlade prihaja v času, ko se britanski nacionalni zdravstveni sistem spopada z velikimi čakalnimi vrstami zaradi dramatičnega upada zdravstvenih pregledov med pandemijo. NHS, ki se financira iz splošne obdavčitve in prispevkov za nacionalno zavarovanje, je s približno 1,3 milijona zaposlenih največji delodajalec v Evropi in eden največjih na svetu, še poroča AFP.

EMA naj bi kmalu odobrila dva "koktajla protiteles"

Evropska agencija za zdravila (EMA) naj bi v prihodnjih dneh odobrila prvi dve terapiji za zdravljenje covida-19, ki sta sestavljeni iz monoklonskih protiteles. Zdravilo že dalj časa uporabljajo v ZDA za zdravljenje bolnikov s tveganjem za hujši potek bolezni.

Sorodna novica Zdravilo s koktajlom protiteles proti covidu-19 regeneron že v uporabi

EMA naj bi kmalu za območje Evropske unije odobrila uporabo dveh t. i. koktajlov protiteles. Gre za zdravilo REGEN-COV oz. ronapreve, ki sta ga skupaj razvila ameriško podjetje Regeneron in švicarsko podjetje Roche – ter za zdravilo regkirona, ki ga je razvilo južnokorejsko podjetje Celltrion.

Informacijo sta za Reuters potrdila dva neimenovana uradnika, ki sta seznanjena s postopkom. Natančnih datumov odobritve nista razkrila, a naj bi prišla še v tem tednu.

EMA odobri zdravila v imenu vseh članic Evropske unije, vendar lahko posamezni nacionalni organi zdravila odobrijo ločeno od odločitve EME. V Sloveniji zdravilo proizvajalca Regeneron uporabljajo že od konca avgusta.

Prošnjo za odobritev obeh zdravil so sicer na EMO poslali oktobra. EMA ni komentirala navedb, a je potrdila, da se bodo o potrjevanju pogovarjali na odboru agencije za avtorizacijo zdravil med ponedeljkom in četrtkom.

Zdravila iz monoklonskih protiteles se uporabljajo za zdravljenje covidnih bolnikov s povečanim tveganjem za hujši potek bolezni. S "koktajlom" proizvajalca Regeneron so v ZDA po okužbi zdravili tudi predsednika Donalda Trumpa.

EU zagotovil 55.000 odmerkov

Bruselj je junija sporočil, da so zagotovili 55.000 odmerkov terapije proizvajalca Regeneron. S podjetjem Celltrion, katerega zdravilo je do zdaj bilo odobreno samo v Južni Koreji, še nimajo sklenjene pogodbe o nakupu.

Ameriško podjetje Eli Lily, ki proizvaja podobno zdravilo, je prejšnji teden zaradi pomanjkanja povpraševanja v državah članicah Unije preklicala prošnjo za odobritev pri EMI.

EMA je do zdaj potrdila le eno zdravilo proti covidu-19, remdesivir, ki ga proizvaja ameriški Gilead.

V Evropski uniji je število dnevnih okužb v zadnjem času močno naraslo. Cepljenih je v povprečju 75 odstotkov odraslih, a je v nekaterih državah ta delež pod 40 odstotki.

ZDA v nov nakup Merckove tablete proti covidu

Ameriška administracija bo kupila za novo milijardo dolarjev vrednosti tablet proti covidu-19, ki jih proizvajata podjetji Merck in Ridgeback.

ZDA so junija kupile 1,7 milijona odmerkov zdravila molnupiravir za 1,2 milijarde dolarjev, zdaj bodo kupili dodatnih 1,4 milijona odmerkov. Skupno torej 3,1 milijona odmerkov za 2,2 milijarde dolarjev.

Sorodna novica Pfizer: Paxlovid za 89 odstotkov zmanjšuje verjetnost hospitalizacije ali smrti

Merck je sporočil, da imajo ZDA po pogodbi pravico do nakupa še dveh milijonov odmerkov.

Podatki testiranj prejšnji mesec so pokazali, da uporaba zdravila v začetni fazi bolezni prepolovi nevarnost hospitalizacije ali smrti.

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek oznanil, da so ZDA zagotovile tudi več milijonov odmerkov tablet proizvajalca Pfizer z imenom paxlovid, pri katerih prvi podatki kažejo, da za 89 odstotkov znižajo možnost hospitalizacije ali smrti.

Pogodba o nakupu naj bi bila podobna – sprva 1,7 milijona odmerkov z možnostjo nakupa 3,3 milijona dodatnih.

Direktor Pfizerja Alfred Bourla je v petek sporočil, da bodo odmerke tablet za bogate države prodajali po podobni ceni kot Merck – približno 700 dolarjev za odmerek terapije.

Merck namerava letos proizvesti deset milijonov odmerkov, prihodnje leta pa 20 milijonov.