Zdravilo, ki vsebuje koktajl protiteles, regeneron je že v Sloveniji, ni pa še registrirano, zato mora bolnik pred prejemom podpisati soglasje. Bolniki ga prejmejo po infuziji. Foto: AP
Zdravilo, ki vsebuje koktajl protiteles, regeneron je že v Sloveniji, ni pa še registrirano, zato mora bolnik pred prejemom podpisati soglasje. Bolniki ga prejmejo po infuziji. Foto: AP

Regeneronovo zdravilo proti covidu se pri nas uporablja že od konca avgusta, ni pa še registrirano, zato mora bolnik pred prejemom podpisati soglasje.

Na ljubljanski infekcijski kliniki je Regeneronovo zdravilo do zdaj prejelo 72 bolnikov, zdravstveno stanje se jim ni poslabšalo, a analiza o učinkovitosti tega zdravila še ni narejena, pravi predstojnica klinike.

"Je namenjeno tistim ljudem, ki še niso v bolnišnici, se pravi ne potrebujejo kisika, imajo pa dejavnike tveganja za težek potek bolezni," je za TV Slovenija povedala predstojnica klinike za infekcijske bolezni UKC-ja Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc.

Zdravilo je predvsem primerno kot preventiva za bolnike, ki še niso pozitivni, so pa bili v tesnem stiku z okuženo osebo. "Načeloma naj bi cepljeni ljudje imeli protitelesa, zato za cepljene, ki nimajo kakršnih koli tveganj, da niso razvili protiteles, za zdaj teh zdravil ne uporabljamo," je še pojasnila Lejko Zupanc.

Zdravila proti covidu torej ne bo dobil kar vsak okuženi, starejši od 65 let, ki bo poklical zdravnika. "Splošni zdravniki oz. zdravniki na primarni ravni in drugi so dobili navodila, na koga naj se obrnejo, če mislijo, da je njihov bolnik primeren," je še pojasnila.

Zdravilo proizvajalca Regeneron je sicer prednostno namenjeno starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom, osebam s povečano telesno težo, primeren pa je tudi za kronično bolne otroke in mladostnike.

Poklukar: Starejši okuženi naj se posvetujejo s svojim zdravnikom

Minister za zdravje Janez Poklukar je na novinarski konferenci vlade zatrdil, da imamo v Sloveniji za zdravljenje covida-19 na voljo najnovejša zdravila. Od sredine poletja je na voljo regeneron, ki temelji na monoklonskih protitelesih.

Po ministrovih besedah je smotrno, da vsi starejši od 65 let po pozitivnem PCR-testu pokličejo svojega osebnega zdravnika in se z njim posvetujejo o morebitni napotitvi v bolnišnico, kjer bi lahko prejeli regeneron.

Minister za zdravje Janez Poklukar. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Minister za zdravje Janez Poklukar. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Odločitev za možnost preventivne infuzije zdravila regeneron za starejše od 65 let ob okužbi so sprejeli, tako minister, zaradi večjega tveganja za težji potek covida-19 pri starejših. "Uporablja se za zgodnje zdravljenje bolnikov s potrjeno okužbo in za zaščito po stiku z okuženo osebo, v primeru, da obstaja tveganje za hud potek bolezni," je pojasnil Poklukar.

Povedal je, da je Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana 30. septembra posodobila priporočila za uporabo zdravila, ki so bila posredovana vsem bolnišnicam, saj je pri aplikaciji potreben ustrezen nadzor.

Aplikacija zdravila je po Poklukarjevih besedah predvidena v dnevnih bolnišnicah, predvsem v okviru urgentnih centrov oziroma v domovih starejših občanov pod nadzorom. "Zdravilo je prednostno namenjeno osebam z imunsko pomanjkljivostjo in osebam z dejavniki tveganja za hujši potek bolezni," je dejal Poklukar. Po njegovem pojasnilu so to starejši od 65 let, osebe s povečano telesno težo, kronično obstruktivno pljučno boleznijo, sladkorno boleznijo ali srčno-žilnimi boleznimi.

Poklukar o zdravilu za covid regeneronu