Pristojni sicer še naprej opozarjajo, da je pojav prve potrjene okužbe v Sloveniji le še vprašanje časa. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in pristojni resorji so obenem pripravili natančna navodila za različne ciljne javnosti, kako ravnati v primeru suma okužbe z novim koronavirusom in kako se lahko prepreči širjenje nalezljivih bolezni.

Foto: EPA
Foto: EPA

Ljudje po vsem svetu so zaradi novega koronovirusa začeli spreminjati navade pri pozdravljanju, na delu, doma in pri verskih obredih, da bi zajezili okužbe. Rokovanje, objeme in poljube ob srečanju sta tako zamenjala pogled v oči in gesta z roko.

Po trenutnih podatkih se je z novim koronavirusom po svetu okužilo več kot 91.000 ljudi v 76 državah, umrlo jih je 3100, skoraj polovica okuženih pa je sicer že ozdravela.

Pojavnost gripe močno upadla

Na NIJZ-ju ugotavljajo, da število bolnikov z gripo in gripi podobnimi boleznimi v ambulantah primarnega zdravstva upada. Najbolj so prizadeti otroci in mladostniki do 19. leta starosti. Tudi pojavnost akutnih okužb dihal se je zmanjšala, šolske počitnice so gotovo pripomogle k delni prekinitvi kroženja okužb dihal, ugotavljajo pristojni.

"Enaki testi kot drugod"

Sorodna novica Kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se

V Sloveniji virusa še niso zaznali. Zato so se pojavile špekulacije, da naj bi imeli slabe teste, kar so na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo ostro zavrnili. "Slovenija ima na voljo enake teste, kot jih uporabljajo vse evropske države. Celo več – lahko zatrdim, da je bila Slovenija med prvimi evropskimi državami, ki je ta test imela," je pojasnil Miroslav Petrovec, predstojnik inštituta.

Na očitke o (pre)malo testiranih ljudeh na okužbo s koronavirusom pa odgovarja: "Testirati vsakega, ki v zimskem času kaže znake prehlada, je iluzorno. Ta trenutek je v Sloveniji verjetno 100.000 ljudi, ki kažejo znake prehlada. Tega ne počne nobena država in tega tudi ni mogoče izvesti."

Mlinotest: Moke je dovolj

Moke, pšenice in testenin je dovolj, so zatrdili v ajdovskem podjetju Mlinotest in se tako odzvali na izjavo poslanca iz vrst LMŠ Roberta Pavšiča, ki je med razpravo v parlamentarnem odboru za zdravstvo o pripravljenosti Slovenije na širjenje okužbe z novim koronavirusom dejal, da je Mlinotestu zmanjkalo moke v skladišču in da v trgovinah ni krompirja. V ajdovskem živilskem podjetju Pavšičevo trditev odločno zanikajo, poroča TV Slovenija.

Skupna točka za obalne občine bo Koper

Zaradi racionalizacije kadra in opreme so pristojni včeraj določili 16 točk, kamor bodo zdravniki usmerjali bolnike in kjer bodo jemali brise za testiranje. To so zdravstveni domovi Murska Sobota, Maribor, Slovenj Gradec, Izola, Ljubljana, Postojna, Kočevje, Celje, Velenje, Trbovlje, Brežice, Novo mesto, Jesenice, Kranj, Nova Gorica in Tolmin.

Zdravstveni dom Izola je po objavi lokacij teh točk, med katerimi so na ministrstvu navedli tudi izolski zdravstveni dom, opozoril, da je glede na epidemiološko sliko vsak zdravstveni dom vstopna točka za svoje bolnike.

Na ministrstvu pa so se danes z obalnimi zdravstvenimi domovi dogovorili, da bo točka za odvzem brisa na lokaciji Zdravstvenega doma Koper. Skupna točka za odvzem brisa za obalne občine in sežansko bo tako v Kopru, so pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Odvzem brisov za testiranje suma okužbe z novim koronavirusom bodo na Obali v dnevnem času izvajali v Zdravstvenem domu Koper, ponoči in čez konec tedna pa v izolski bolnišnici, kjer tudi sicer deluje nujna medicinska pomoč. V Kopru bo vzpostavljena ustrezna mobilna enota, kamor bodo prihajali napoteni iz obalnih občin in občine Sežana.

Do zdravnika po telefonu, ne osebno

Za vse, ki bi zaradi vročine, kašlja in težkega dihanja ter morebitnega stika z okuženim ali s kom, ki je bil na ogroženem območju v tujini, posumili, da so morda okuženi tudi sami, velja poziv: Ne hodite naokoli, pokličite osebnega zdravnika ali najbližji urgentni center in upoštevajte navodila zdravstvenih delavcev.

UKC Ljubljana: Vzpostavili so posebni telefonski številki 01 522 45 40 in 01 522 45 41, kamor lahko pokličete, če bi imeli blažje znake in vas zanima, kako ukrepati.
UKC Maribor: Telefonska številka 031/653-929 je dosegljiva vsak dan od 07.00 do 22.00 ure in je namenjena vprašanjem v zvezi z boleznijo COVID-19.
Splošna bolnišnica Celje: za informiranje prebivalcev so vzpostavili svetovalno telefonsko številko 03/423 30 79, ki je na voljo 24 ur na dan.
Splošna bolnišnica Jesenice: Pokličite na telefonsko številko 051 668 651.
Splošna bolnišnica Dr. Franca Derganca Nova Gorica: Za nasvet se lahko obrnete na telefonsko številko 05 330 1117.
Zdravstveni dom Izola: Ambulanta nujne medicinske pomoči ima telefonsko številko 05 663 5000.
Lahko se posvetujete tudi z epidemiologom NIJZ na telefonski številki 031 646 617 vsak dan med 9.00 in 17.00 uro.

Še nekaj evropskih držav brez zaznane okužbe

V Evropi novega koronavirusa niso odkrili še na Madžarskem, Slovaškem, Poljskem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Bolgariji.